Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 14:20

Στην έκδοση ψηφίσματος για το ξενοδοχείο καραντίνας θα προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Στην έκδοση ψηφίσματος για το θέμα του ορισμού ξενοδοχείου καραντίνας στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας θα προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, μετά τη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου η οποία έγινε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του δημάρχου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει στοχοποίηση των ασθενών και δεν θα πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία, αφού αν υπάρξουν πιθανά περιστατικά αυτά θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα κοινή ήταν η διαπίστωση πως το Ξενοδοχείο αναφοράς δεν θα πρέπει να βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης και για το λόγο αυτό θα εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν την εύρεση άλλου χώρου, ενώ παράλληλα στο ψήφισμα θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας το οποίο είναι υποστελεχωμένο.

IMG 5274

O δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε στην επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου στο ιστορικό κέντρο και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από επαγγελματίες και συλλόγους, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή δεν είχε καμία γνώση. Στη συνέχεια όπως είπε ήρθε σε επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη ο οποίος του επισήμανε πως από τη στιγμή που κανένα άλλο ξενοδοχείο δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, αναγκαστικά έγινε αυτή η επιλογή. Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών σημειώνοντας πως στα ξενοδοχεία καραντίνας δεν μεταφέρονται άνθρωποι που νοσούν και για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία, ενώ επισήμανε πως υπάρχει περιθώριο να αλλάξει αυτή η επιλογή και το δημοτικό συμβούλιο με το ψήφισμά του θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

IMG 5284

“Είναι πρωτοφανές σε τόσο σοβαρά θέματα να παραγκωνίζονται οι τοπικές αρχές, τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια και να ερχόμαστε εκ των υστέρων να εκφράσουμε τη γνώμη μας” είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος σημειώνοντας πως το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για κινδυνολογία, ούτε για ευχολόγια. Ο κ. Αμάραντος έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για συγκεκριμένη μεθόδευση του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία ελλοχεύει κινδύνους και πρόσθεσε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταθέσει το απόγευμα το δικό της ψήφισμα.

IMG 5278

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλη Ροπόκη ο οποίος υπογράμμισε πως καλούνται να εκφέρουν την άποψή τους για το ζήτημα εκ των υστέρων. Ο κ. Ροπόκης σημείωσε πως πρέπει να γίνει μια προσεχτική διαχείριση του ζητήματος γιατί έχει πολλές παραμέτρους και μπορεί όπως είπε να μην υπάρχει κίνδυνος υγείας για τους πολίτες που θα βρίσκονται περιμετρικά του ξενοδοχείου αναφοράς, ωστόσο υφίστανται ψυχολογικοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση εκτός του ιστού της πόλης.

IMG 5279

“Πρώτα από όλα θα πρέπει να σκεφτούμε τον άνθρωπο και τους τουρίστες που θα έρθουν αλλά και τους ντόπιους εννοείται. Για εμάς δεν τίθεται θέμα το που θα είναι το ξενοδοχείο καραντίνας, οπουδήποτε και να είναι μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι το ξενοδοχείο που θα επιλεγεί να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι. Δηλαδή η εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία αναφοράς, αυτό έχει σημασία” τόνισε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Κίνησης Μιχάλης Γεωργούλης.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος στην ουσία προκάλεσε και τη συγκεκριμένη σύσκεψη με το αίτημα που κατέθεσε από τη Δευτέρα η παράταξή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έκδοση ψηφίσματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Νίτσας στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία, σημειώνοντας πως αυτή η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο νωρίς προκειμένου να μη γίνεται συζήτηση εκ των υστέρων.

IMG 5281

“Ή δημοτική αρχή ήξερε ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει για τη συγκεκριμένη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τους ασθενείς covid σίγουρα θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και οφείλουμε να αφουγκραστούμε και την τοπική κοινωνία. Έπρεπε να υπήρχε ένας συντονισμός, όπως υπήρχε και σε άλλα μέρη όπου δημιουργήθηκε συντονιστικό όργανο για το που και πως θα γίνει. Μιας και η δημοτική αρχή ήξερε ότι θα γίνει αυτό, θα έπρεπε να είχε γίνει αυτή η συζήτηση πιο πριν και να είχαμε θέσει τις δικές μας κόκκινες γραμμές στέλνοντας τις θέσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο και γιατί όχι να αλλάξουμε και την ΚΥΑ. Γιατί για αυτό είναι η αυτοδιοίκηση, για αυτό υπάρχει και ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Κανένα τέτοιο ξενοδοχείο αναφοράς στο ιστορικό κέντρο, αυτό πρέπει να αποκλειστεί. Τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο ανοίγοντας αυτό το παιχνίδι δεν είναι αποδεκτά” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίτσας σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις μόνο στην Πρέβεζα για τα ξενοδοχεία αναφοράς, αλλά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μπει ο δήμος μπροστά και να δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα για να διεκδικήσει άμεσα αυτά που πρέπει, ενώ κατέθεσε ένα υπόδειγμα ψηφίσματος σημειώνοντας πως θα πρέπει να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό τουρισμού και κάθε αρμόδιο φορέα για αλλαγή με υπουργική παρέμβαση των όρων που αφορούν ξενοδοχεία εντός αστικού ιστού.

IMG 5277
Εκπροσωπώντας την παράταξη “Δημοτική Συνεργασία” ο Βαγγέλης Γιαννουλάτος επισήμανε και αυτός ότι η πολιτεία για μια ακόμη φορά αγνοεί τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.“Βέβαια και από τη μεριά μας θα έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα παραπάνω για να μη βρεθούμε σε αυτή τη συνάντηση. Ακόμη και τώρα όμως το θέμα είναι ανοιχτό και πρότασή μας είναι να γίνει μια συνάντηση με περιφέρεια, δήμο, ξενοδόχους, ιατρικό σύλλογο, νοσοκομείο για να βρεθεί λύση. Τα θέματα λύνονται με διαβούλευση και σίγουρα με την τοπική κοινωνία” τόνισε ο κ. Γιαννουλάτος σημειώνοντας πως κανείς δεν θέλει ένα ξενοδοχείο αναφοράς στο ιστορικό κέντρο, ενώ έθεσε και το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.

IMG 5282
“Μεγιστοποιούμε ένα πρόβλημα που στην ουσία δεν υπάρχει. Να ρωτήσω το εξής, όταν ξέρετε ότι ο γείτονας στο διπλανό διαμέρισμα είναι σε κατοίκον περιορισμό θα πουλήσετε το διαμέρισμα και θα φύγετε; Δεν διαφωνούμε να βρεθεί εναλλακτική πρόταση, αλλά είναι τραγικές και αποκρουστικές οι εκφράσεις που ακούγονται ότι θανατώνεται μια περιοχή. Θα πρέπει να καθησυχάσουμε την τοπική κοινωνία γιατί δεν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι κινδύνου, θα πρέπει να μπει φρένο στις φωνές εναντίον των ασθενών και των αδυνάμων και μετά αν μπορέσουμε να βρούμε εναλλακτική λύση” τόνισε ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, ενώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κινδυνολογία από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

IMG 5290

Κλείνοντας οι επικεφαλής συμφώνησαν να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό ψήφισμα το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη και την αναφορά-καταγγελία των τριών συλλόγων για το συγκεκριμένο θέμα (δείτε εδώ), ενώ ο κ. Αμάραντος τόνισε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταθέσει το δικό της ψήφισμα.