Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 11:16

Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό της 21/3 ζητούν λογιστικοί σύλλογοι της Ηπείρου

Την ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό της 21/3, σε θέματα τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους, επισημαίνουν η Ένωση Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσπρωτίας, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Πρέβεζας, με επιστολή τους προς τις δημοτικές αρχές Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Πρέβεζας και Δωδώνης.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε, ως εκπρόσωποι των συλλόγων ελεύθερων επαγγελματιών, Λογιστών των πληγεισών περιοχών, να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των συνεπειών του ισχυρού σεισμού, ο οποίος έπληξε την περιοχή μας , να φωτίσουμε ορισμένες πτυχές του από την δική μας οπτική γωνία και να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και αιτήματα των δημοτών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Σχετικα λοιπόν με την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 21-03-2020, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

τις κάτωθι περιοχές:

  • την κοινότητα Σαμονίδας της Δ.Ε. Σουλίου,
  • τις κοινότητες Ξηρολόφου και Καρβουναρίου της Δ.Ε. Παραμυθιάς,
  • την Δ.Ε. Αχέροντα του Δήμου Σουλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
  • τις κοινότητες Μαργαριτίου, Σπαθαραίων και Καρτερίου της Δ.Ε. Μαργαριτίου,
  • την κοινότητα Αργυροτόπου της Δ.Ε. Συβότων,
  • την κοινότητα Ηγουμενίτσας της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
  • την Δ.Ε. Φαναρίου, του Δήμου Πάργας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου και
  • τις Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου και
  • τις κοινότητες Παλαιοχωρίου Μπότσαρη και Σεριζιανών, της Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, του Δήμου Δωδώνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των συμπολιτών μας , (πελατών μας – φορολογουμένων) θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για την λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων των εν λόγω περιοχών σε θέματα τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας.

Η φυσική αυτή καταστροφή που έπληξε τις εν λόγω περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στους κατοίκους .

Σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών επλήγησαν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Σχετικά με τις κύριες κατοικίες πολιτών το οποίο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, κάποιοι υπέστησαν ζημιές στην οικοσκευή, άλλοι επισκεύασιμες ζημιές στα κτίρια τους. ενώ αρκετοί υπέστησαν πλήρη καταστροφή των κατοικιών τους οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμες από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διενήργησαν τον επιτόπιο έλεγχο. Το αποτέλεσμα είναι για κάποιους να μην είναι δυνατόν να κατοικούν σε αυτές διοτι είναι είτε μη λειτουργικές, είτε επικίνδυνες και για κάποιους άλλους απλώς δυσλειτουργικές.

Επίσης οι ζημιές στις λοιπές ιδιοκτησίες τους είναι αντίστοιχης έκτασης με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί βαρύτατα και σε οικονομικό επίπεδο είτε επιβαρυνόμενοι του κόστους επισκευής είτε από την απώλεια εισοδημάτων ενοικίων ιδιωτικών αλλά και επαγγελματικών μισθώσεων.

Οι επαγγελματίες των περιοχών επίσης έχουν υποστεί υλικές ζημιές στις επιχειρήσεις τους σε κτίρια, πάγιο εξοπλισμό και σε εμπορεύματα, οι οποίες σε συνδυασμό με την παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω COVID – 19 τους έχουν φέρει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και της οριστικής διακοπής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητάς .

Στα πλαίσια των παραπάνω ζητημάτων θεωρούμε αυτονόητο ότι η πολιτεία όπως έπραξε και κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οφείλει με ισότιμο και δίκαιο τρόπο να ενσκήψει στο πρόβλημα όλων των συμπολιτών μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται από τις φυσικές καταστροφές και προτείνουμε να υπάρξει σχετική μεριμνά για :

  • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ πληγέντων
  • Απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος όλων των επιχειρήσεων
  • Εύλογη παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων φορ. Έτους 2019 έως 31/12/2020
  • Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμίσεων καθώς και μη επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων για όλο το διάστημα που ισχύει η περίοδος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Προτείνουμε στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές των πληγεισών περιοχών να επιληφθούν των ζητημάτων και να αιτηθούν με τη σειρά τους στα αρμόδια υπουργεία .

Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στα αιτήματά μας και παρακαλούμε να προβείτε στις από μέρους σας απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίησή τους .