Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 16:25

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας επέρριψε ο Β. Ροπόκης για έργα που είχαν γίνει χωρίς αναθέσεις (pics)

Πολιτική συζήτηση για την περίοδο διακυβέρνησης του Δήμου Πρέβεζας από το Χρήστο Μπαΐλη προκάλεσε η συζήτηση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής το μεσημέρι της Πέμπτης, για την άσκηση ή όχι ένδικων μέσων απέναντι στην αγωγή εργολάβου, ο οποίος αξιώνει 60.695,98€ πλέον ΦΠΑ 24%, από το Δήμο (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Τα έργα αφορούν κατασκευή εξεδρών, κατασκευή πεζοδρομίων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, πλακόστρωση, επισκευή και συντήρηση πεζόδρομου, για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2015.

Τελικώς η επιτροπή ομόφωνα κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με τον εργολάβο, ο οποίος θα πληρωθεί ένα ποσό λίγο κάτω από τα 60.000 ευρώ, αφού θα αφαιρεθούν τόκοι και δικαστικά έξοδα.

IMG 5383

Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας Αλέξανδρος Βουκελάτος, ανέφερε εισηγητικά για το θέμα:

“Τα έργα έγιναν με εντολή του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη και των Αντιδημάρχων, οι οποίοι υπογράφουν και τις παραλαβές των έργων και οι οποίοι είναι οι κ.κ. Κακιούζης, Κορωναίος, Ροπόκης και Νέσσερης.

Τα έργα αυτά δεν είναι περασμένα πουθενά. Οι υπηρεσίες δεν έχουν φακέλους.

Πρόκειται για κατασκευή εξεδρών για πολιτιστικές εκδηλώσεις (περίπου 5.000 ευρώ), κατασκευή πεζοδρομίων στην Αγία Ειρήνη επί της Λ. Ιωαννίνων τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2014 (κόστος: 4.535 ευρώ), διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Αγίας Τριάδας, Ιανουάριος-Μάρτιος 2014 (κόστος: 15.594 ευρώ), εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο των Λουτρών, Ιανουάριος-Μάρτιος του 2014 (κόστος: 2.967 ευρώ), πλακόστρωση οδού Ηρ. Ντούσια (κόστος: 12.745 ευρώ), κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Σπηλιάδου μπροστά στην Πυροσβεστική, το Φεβρουάριο του 2014 (κόστος 1.879 ευρώ), επισκευή-συντήρηση πεζοδρόμου και πλατείας στην Κυανή Ακτή, τον Μάρτιο-Μάιο του 2014 (κόστος: 16.473 ευρώ) κ.ό.κ.

Το σύνολο με το ΦΠΑ πηγαίνει στα 75.263 ευρώ με το νόμιμο τόκο. Οι νόμιμοι τόκοι είναι μπόλικοι.

Οι Αντιδήμαρχοι ήρθαν εδώ και είπαν ότι “ναι” τα παραλάβαμε τα έργα. Ήταν σε γνώση της δημοτικής αρχής είπαν.

Αν η οικονομική επιτροπή έχει λόγους επί της ουσίας ότι δεν έγινε το έργο, τότε πρέπει να αντιλέξουμε επί της ουσίας και θα χρειαστούμε μάρτυρες. Από την άλλη μεριά μπορούμε να αντιλέξουμε τυπικά. Αυτό και κάναμε. Και ένας λόγος επί των τυπικών αντιρρήσεών μας έπιασε. Και απορρίφθηκε η αγωγή για τυπικούς λόγους. Επανήλθε η άλλη πλευρά με αυτή την αγωγή. Υπάρχουν οι υπογραφές και ο ενάγων ανέφερε ότι και ο τότε Δήμαρχος έδωσε εντολή. Τυπικά δε βλέπω δυνατότητα απόκρουσης ως προς το τυπικό. Θα είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ οι τόκοι από το 2017...”.

IMG 5380

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” Βαγγέλης Ροπόκης τόνισε: “Την περίοδο που έγιναν τα έργα και ξεκινάμε πρώτα απ' όλα από το Νεοχώρι ήταν ακριβώς τη χρονιά που είχαμε ήδη 3,5 έτη θητεία, λίγο πριν τις εκλογές. Παρόλο που όλοι κάνουν πως δεν ξέρουν είχε δεσμεύσει η υπηρεσία 20.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. 20.000 ευρώ δεν φτάνουν. Δε χρειάζεται να πούμε ποιο ήταν το κόστος γιατί δεν είμαστε και ειδικοί. Γι' αυτό και τελείωσε το έργο, γι' αυτό και πήγαμε στα εγκαίνια, χορέψαμε όλοι μαζί, αλλά το είχαμε και στο διαφημιστικό φυλλάδιο για τον προεκλογικό μας αγώνα. Αυτό ήταν εις γνώση όλης της παράταξης. Ούτε του Βαγγέλη Ροπόκη, ούτε του Κακιούζη, ούτε του Κορωναίου. Όλων. Εκεί δεν ήρθαν μόνο οι 4 συγκεκριμένοι. Ήρθε και ο Δήμαρχος και όλο το επιτελείο. Στο κόστος δεν είμαι ειδικός. Αλλά στη συμφωνία τόσο είπαμε. Το συγκεκριμένο ποσό που αναφέρει. Αυτό ξέρω, αυτό λέω. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Όλη η παράταξη της δημοτικής αρχής ήξερε. Αλλιώς γιατί πήγαμε όλοι εκεί, αλλιώς γιατί το είχαμε στο διαφημιστικό. Θα πάω να πω τώρα ότι ο Μπαΐλης δεν ήξερε; Το βάζουμε στο διαφημιστικό, ήταν εκεί και θα πούμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Να σοβαρευτούμε και να μη λέμε κάθε φορά δεν ήξερα. Με την πλακόστρωση στην Ηρ. Ντούσια. Θα ήμουν τόσο αφελής να το κάνω μπροστά σε όλους πλακόστρωτο χωρίς να ξέρει ο Δήμαρχος; Εξαιρώ τον κ. Πιπιλίδη γιατί ήταν ο μόνος που έλεγε εγώ βλέπω τίμιους ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έλεγαν μη τιμολογηθέντα έργα δεν τα αναγνωρίζουμε. Μπήκαν στην οικονομική να κάνουν τον Εισαγγελέα και να μη λένε ότι έχουν ευθύνη...

Θα έρθουν και από την ύδρευση του Ζαλόγγου θέματα και από την παράταξη Μπαΐλη και από την παράταξη Γεωργάκου. Ή είμαστε υπεύθυνοι ή όχι...

Ο εργολάβος συμβιβάστηκε όταν πήρε πίσω την αγωγή και θα έπαιρνε λιγότερα χρήματα. Δεν μπορέσαμε να τα δώσουμε και έκανε πάλι αγωγή. Τέσσερις Αντιδήμαρχοι που έπρεπε να ήταν και πέμπτος είχαν... αλητεία πάνω τους; Έκαναν του κεφαλιού τους; Ούτε φταίνε οι υπηρεσίες. Θα τινάξουμε και τους διευθυντές στον άερα;

Αν είχαμε κάνει σωστή διαχείριση ο εργολάβος δε θα ζητούσε ποτέ τόσα χρήματα”.

IMG 5378

Από την πλευρά του ο σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Βασίλης Κωστούλας επισήμανε: “Σε προηγούμενη οικονομική επιτροπή είχαμε πει ότι δεν μεταφέρθηκαν οι πιστώσεις προεκλογικά στην επόμενη θητεία. Αν είχε γίνει αυτό θα είχε πληρωθεί ο εργολάβος. Και φτάσαμε σε ένα σημείο αναγνωρισμένα έργα να μην πληρώνονται”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Λάζαρος Πιπιλίδης υπεραμύνθηκε του πρώην Δημάρχου: “Σας βλέπω όλους τους συμβούλους ως έντιμους πολίτες και ως άτομα που δεν έχετε κανένα σκοπό να σπαταλήσετε το δημόσιο χρήμα. Όταν βάζεις ένας την υπογραφή του θεωρώ εκ των προτέρων δεδομένο ότι είναι τίμιος και δε θέλει να εξαπατήσει το Δήμο. Αυτή είναι η αρχή μου. Αν είχα υποψία ότι κάτι... γίνεται θα έπρεπε να είχα εξαφανιστεί από το Δημαρχείο. Όσοι έδωσαν εντολές το έκαναν γιατί υπήρχε ανάγκη. Θα διαφωνήσω όμως ως προς τη διαδικασία. Είχα καλέσει τους Αντιδημάρχους όλους να μας πουν γι' αυτά τα έργα. Λάθος για εμένα να εμπλακεί ο Δήμαρχος και η παράταξη. Δεν πήγα στα έργα, ούτε πανηγύρισα. Αν βάζουν και μουσική... ροκ και τραγούδια, θα αρχίσουμε το ''σκληρό ροκ''. Αυτό που ζητάω Δήμαρχε είναι όσοι διατελούν Αντιδήμαρχοι να παρεμβαίνουν άμεσα εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Αλλά πάντα σε γνώση του Δημάρχου. Να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε, αλλά να ενημερώσετε το Δήμαρχο. π.χ. με την υπόθεση Δ... και τον κ. Μπαΐλη δημιουργήθηκε σύγχυση. Τα έργα έγιναν, έχω μία ένσταση ως προς τις τιμές”.

IMG 5367

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος υποστήριξε: “Δε γίνεται να δίνω εντολή να γίνει ένα έργο και να μην έχω συνεννοηθεί πρώτα με την τεχνική υπηρεσία. Όλοι γνωρίζουν για τα έργα. Να βρούμε μία συμβιβαστική λύση και να μην είναι τόσα πολλά τα χρήματα”.

IMG 5373

Ο δικηγόρος του εργολάβου Βασίλης Γιάπρος εξήγησε το ιστορικό της υπόθεσης:

Εγώ θα πω ότι τα έργα αυτά ήταν σε γνώση των δημοτών. Για την ιστορία τα έργα αυτά έγιναν στον αστικό ιστό της πόλης και τα απολαμβάνουν οι δημότες. Η πρώτη αγωγή έγινε το 2016. Η συμφωνία τότε ήταν να κοπούν οι τόκοι που ήταν περίπου 15.000 ευρώ και να πληρωθούν τα υπόλοιπα. Στις 30 Ιανουαρίου 2017 παραιτούμαστε. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση και αναγκάστηκα να κάνω δεύτερη αγωγή το Σεπτέμβριο του 2017. Βγαίνει η πρωτόδικη απόφαση της Πρέβεζας με τις τυπικές ενστάσεις του Δήμου και έκανε δεκτή την αγωγή. Κάνει αίτηση ο Δήμος στο Εφετείο. Για έναν τυπικό λόγο, έκανα μία τρίτη φορά την αγωγή και είναι για να συζητηθεί. Υπάρχει και το φωτογραφικό υλικό. Πρότασή μου και στον εργολάβο είναι να εμμείνει στην πρώτη πρόταση που είχε κάνει, για διαγραφή τόκων και δικαστικών εξόδων, κάτω από το όριο των 60.000 ευρώ”.

Εν κατακλείδι ο κ. Βουκελάτος πρόσθεσε: “Με βάση την εμπειρία μου δεν έχουμε πολλές πιθανότητες. Να μου δώσετε εντολή για ανακοπή ή για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς” και τελικώς το σώμα επέλεξε τη συμβιβαστική λύση.

 

Έκθεση εικόνων