Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 09:50

Στα όρια της απευθείας ανάθεσης η παροχή υπηρεσίας για την ίδρυση και αδειοδότηση λειτουργίας του υδατοδρομίου Πρέβεζας

Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπόθεση του υδατοδρομίου της Πρέβεζας, ένα έργο που αναμφίβολα θα δώσει άλλη συγκοινωνιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, έχει εγγράψει στο τεχνικό του πρόγραμμα, αλλά και τον προϋπολογισμό του, κωδικό με την ονομασία “Παροχή υπηρεσίας για την ίδρυση και άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου Πρέβεζας”, με κόστος 24.800 ευρώ. Μία υπηρεσία δηλαδή στα όρια της απευθείας ανάθεσης.

Παρ' όλα αυτά εντύπωση προκαλεί το ύψος της συγκεκριμένης παροχής υπηρεσιών, από τη στιγμή που ήδη η εταιρεία optimum value (δείτε ΕΔΩ), είχε αναλάβει τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου και έχει πληρωθεί γι' αυτό. Αναλυτικά μάλιστα η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της:

“Η εταιρία μας για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας ανέλαβε όλη τη διαδικασία Αδειοδότησης και Χωροθέτησης του Υδατοδρομίου στο λιμένα Πρεβέζης. Αρχής γενομένης από την εκπόνηση του Τεχνικού φακέλου και την υποβολή Αίτησης στο Υπουργείο Μεταφορών, μέχρι την διεκπεραίωση όλων των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες για την τελική χορήγηση της Άδειας του Υδατοδρομίου, όπως ο Νόμος ορίζει”.

Ενδεικτικό επίσης, για το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν οι “δυνατοί παίκτες” στο χώρο των υδατοδρομίων στην εγκατάσταση της Πρέβεζας, είναι το γεγονός ότι πρόταση για το έργο της Πρέβεζας το 2016 κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες που αυτή τη στιγμή αποτελούν κοινοπραξία και εκτελούν το έργο για την αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Τα οικονομικά συμφέροντα μάλιστα στον τομέα αυτό έρχονται σε απευθείας σύγκρουση από τη στιγμή που στο “χορό” των υδατοδρομίων μπήκε η περιβόητη πλέον ΑΜΚΕ ΔΕΠΑΝ, της οποίας μέλος του διοικητικού συμβουλίου Πρέβεζας είναι ο Δήμαρχος Πρέβεζας και Πρόεδρος του ΔΛΤ Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αναγκάστηκε να πάρει πίσω προς το παρόν την ανάθεση που έκανε στη ΔΕΠΑΝ για τα υδατοδρόμια, με τον πρώην περιφερειάρχη και επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΣΑ” κ. Γαλατσιάτο να τονίζει σε ανακοίνωση:


Αποκαλύφθηκε η λαθροχειρία Γεωργιάδη και Κράτσα για τα υδατοδρόμια.

 

Αποκαλύφθηκε η λαθροχειρία που επιχείρησαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στην υπόθεση της αδειοδότησης και κατασκευής των πέντε υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά.

Η αποκάλυψη προέκυψε μετά την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 68 του Π.Δ. 30/1996, με την οποία δικαιώνεται η προσφυγή που είχε καταθέσει η ΑΝΑΣΑ κατά της νομιμότητας της σχετικής απόφασης (42/2020) του ΠΣ Ιονίων Νήσων.

  • Πέραν πάσης αμφιβολίας, προκύπτει η συνειδητή προσπάθεια του υπουργού (που είχε στείλει τον σύμβουλό του στην συνεδρίαση του ΠΣ) και της περιφερειάρχη να παραπλανήσουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΔΕΠΑΝ.

  • Στόχος τους δεν ήταν η ταχεία αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων. Αν επιθυμούσαν αυτό, ο δρόμος υπήρχε και ήταν η συνέχιση του σχεδιασμού της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, με εγκεκριμένες χωροθετήσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και με την άδεια ίδρυσης σε τελική φάση.

  • Στόχος τους ήταν η παροχή ευκαιρίας κερδοσκοπίας στον ιδιωτικού χαρακτήρα φορέα, ιδιαίτερα μέσω της εκτίναξης του προϋπολογιζόμενου κόστους του έργου κατά 404%!

  • Επεχείρησαν, εν τέλει, υπουργός και περιφερειάρχης, εν γνώσει τους παράνομες πράξεις με σκοπό την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος.

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη ένδειξη για την αντίληψη τους για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του ιδρώτα του ελληνικού λαού: με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν την τεράστια απάτη της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά της Ζακύνθου. Την ίδια στιγμή που το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο επεξέτεινε το κακουργηματικό κατηγορητήριο σε βάρος όλων των συντελεστών της αγοραπωλησίας αυτής που κλέβει απροκάλυπτα την περιουσία του δήμου, της εκκλησίας, και δεκάδων πολιτών του νησιού, ο μεν υπουργός δήλωσε «ας πεινάσουν οι Ζακυνθινοί» αφού δεν θέλουν την «επένδυση», η δε περιφερειάρχης χαρακτήρισε την «επένδυση» τύχη αγαθή για την Ζάκυνθο!

Η ΑΝΑΣΑ θεώρησε υποχρέωση της να ενημερώσει και να αποκαλύψει την συμπαιγνία αυτή στην υπόθεση των υδατοδρομίων.

Η ΑΝΑΣΑ και στο μέλλον θα είναι εκεί για να μην επιτρέψει τον αθέμιτο πλουτισμό ορισμένων αδίστακτων σε βάρος του λαού και του τόπου”.

 

Σε κάθε περίπτωση η απευθείας ανάθεση που ετοιμάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας θα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία στο γενικότερο “παιχνίδι” που “παίζεται” με τα υδατοδρόμια.