Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 10:32

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων για τους δημότες θα αποκτήσει ο Δήμος Πρέβεζας

Απόφαση για την έγκριση της μελέτης “Προμήθεια συστήματος ποδηλάτων Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Πρέβεζας (Open Mall)”, που έχει εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας, θα κληθεί να πάρει η οικονομική επιτροπή του Δήμου στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Πρόκειται για την προμήθεια και χρήση ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων (ΣΚΠ) εντός των ορίων του Δήμου Πρέβεζας.

Το σύστημα θα αποτελείται από 5 σταθμούς με δυνατότητα εγγραφής, 50 ποδήλατα (40 συμβατικά + 10 ηλεκτρικά) και 70 θέσεις στάθμευσης (14 ανά Σταθμό).

Η ύπαρξη πλεονάζοντος αριθμού θέσεων κλειδώματος θα διασφαλίζει τη διαθεσιμότητά τους σε κάθε Σταθμό τις περισσότερες στιγμές της ημέρας (να υπάρχουν κενές θέσεις όταν κάποιος επιστρέφει το ποδήλατο). Το σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τακτικούς χρήστες (δημότες, φοιτητές-σπουδαστές) όσο και «έκτακτους» (κυρίως επισκέπτες). Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη εκκαθάριση συναλλαγών ώστε ο Δήμος να μπορεί να χρεώνει τους χρήστες του για τις περιπτώσεις που καθυστερήσουν να επιστρέψουν το Ποδήλατο ή του προκαλέσουν σημαντική ζημιά.

Η προμήθεια περιλαμβάνει τις υπηρεσίες:

  • εγκατάστασης,

  • θέσης σε λειτουργία,

  • πιλοτικής λειτουργίας,

  • εγγύησης του εξοπλισμού για τουλάχιστον ένα έτος

  • εκπαίδευσης εντεταλμένων παραγόντων του Δήμου.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 252.278,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %.

Σκοπός του έργου είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Πρέβεζας να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ποδήλατα για τις διαδρομές τους, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους, αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων (Ι.Χ. και μηχανοκίνητα δίκυκλα).

Το συγκεκριμένο σύστημα στοχεύει να αποτελεί μία τεχνολογική λύση για την αειφόρο χρήση των ποδηλάτων ως ένα μέσο μεταφοράς για σύντομες διαδρομές.