Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 13:23

Η Κυβέρνηση “πριονίζει” συστηματικά την εύρυθμη λειτουργία του ΓΝ Πρέβεζας

Προβλήματα πάντοτε υπήρχαν την τελευταία δεκαετία στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τον κίνδυνο του κορονοϊού να μην μας έχει “εγκαταλείψει”, η κατάσταση έχει φτάσει στο... ως εδώ και μη παρέκει, με την Κυβέρνηση να “σφυρίζει” αδιάφορα.

Κάτι τέτοιο φάνηκε εξάλλου και στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝ Πρέβεζας ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας (δείτε ΕΔΩ). Το Νοσοκομείο βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να δηλώσει αδυναμία εφημέρευσης στην Παθολογική Κλινική, με τους γιατρούς να έχουν γίνει “λάστιχο”, την ώρα που είναι σοβαρά τα προβλήματα στελέχωσης τόσο του αναισθησιολογικού και νεφρολογικού τμήματος, όσο και του εργαστηριακού τομέα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, οι δύο γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας (ο διευθυντής της κλινικής συνταξιοδοτείται), έχουν ήδη εκτελέσει τις προβλεπόμενες από το νόμο εφημερίες για το μήνα Ιούλιο. Ακόμη κι αν τους επιβληθεί να εκτελέσουν με “εντέλλεσθε” παραπάνω εφημερίες, θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση να καλυφθεί εφημεριακά ολόκληρος ο μήνας με μόλις δύο γιατρούς. Πρακτικά δηλαδή η “ναυαρχίδα” των κλινικών ενός δημόσιου νοσοκομείου κινδυνεύει με “λουκέτο” στην εφημέρευσή της με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα οι δύο αναισθησιολόγοι επίσης έχουν υπερβάλει εαυτούς για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιο το τμήμα τους. Για 10 ημέρες όμως τον Ιούνιο -και το ίδιο ίσως επαναληφθεί τον Ιούλιο- το Νοσοκομείο δε θα μπορέσει να καλύψει την εφημερία του με αναισθησιολόγο. Οι γιατροί είναι εργαζόμενοι και θα πρέπει να δικαιούνται και κάποιες άδειες. Τι θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση;

Την ίδια στιγμή η νεφρολογική κλινική υπολειτουργεί, καθώς η διοίκηση του Νοσοκομείου επέλεξε να μην κινήσει διαδικασίες να μείνει ο γιατρός που ήδη υπηρετούσε στο ΓΝ Πρέβεζας και ήθελε να συνεχίσει να προσφέρει στο Νοσοκομείο. Εργάζεται πλέον στον Ευαγγελισμό. Ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον χθες, Τρίτη, προκηρύχθηκε μία θέση νεφρολόγου στην Πρέβεζα στις 81 θέσεις που προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας.

Σε αυτές ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε Παθολόγοι, ούτε Αναισθησιολόγοι για το Νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα όπως προείπαμε παραπάνω το ΓΝ Πρέβεζας να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο αδυναμίας εφημέρευσης βασικών κλινικών του.

Παράλληλα, έχει προκύψει και ζήτημα στελέχωσης με παραϊατρικό προσωπικό, στο ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι έχει συγκληθεί γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.