Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 11:02

Πρόταση στο πρόγραμμα LIFE 2020 για τα δάση Μονολιθίου, Νεοχωρίου και Κυανής Ακτής καταθέτει ο Δήμος Πρέβεζας

Την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο: “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ - ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ”, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Πρόγραμματος LIFE 2020 υποπρόγραμμα, για το Περιβάλλον, καλείται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

 

Η σχετική πρόταση του Δήμου αναφέρει:

 

“Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο στόχος της παρούσας πρότασης Life του Δήμου Πρεβέζης είναι διπλός:

1.      Αφενός θα είναι η προστασία και η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της Πρέβεζας, τόσο η πανίδα ιδιαιτέρως η ορνιθοπανίδα, όσο και η χλωρίδα, η οποία έχει υποστεί καταπόνηση από την αλλαγή του τοπίου λόγω των μεγάλων έργων και των πυρκαγιών. Να προβληθεί η σημαντικότητα της παρουσίας τους στη διατήρηση του τοπίου, αποκτώντας ταυτόχρονα εκπαιδευτική διάσταση.

2.      Αφετέρου θα είναι η σύνδεση του περιαστικού πρασίνου με αρχαιολογικούς, ιστορικούς ή άλλους σημαντικούς χώρους, ώστε να αναδειχθούν και αυτοί και να ενισχυθούν και να αναζωογονηθούν οι φυσικοί οικότοποι δάσος Μονολιθίου, Δάσος Νεοχωρίου και Κυανή Ακτή.

 Παρακάτω δίνονται συνοπτικά οι βασικές σχεδιαστικές προτάσεις που αφορούν στους τρεις περιαστικούς χώρους πρασίνου.

ΔΑΣΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΙΟΥ

Το συγκεκριμένο δάσος είναι αποτέλεσμα επανειλημμένων προσπαθειών στο βάθος του χρόνου. Προτείνεται πρωτίστως η ανάπλασή του, με ενίσχυση της φυσικής βλάστησης με χρήση και άλλων ειδών της τοπικής χλωρίδας, ιδίως αυτών που τείνουν να εκλείψουν. Επειδή η συγκεκριμένη παράκτια περιοχή αποτελεί λιβάδια ποσειδωνίας (Posidonion oceanicae), προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέσα στο δάσος, ενσωματωμένο εντός λόφου, με εκτατικού τύπου φυτοδώμα ώστε να μην αλλοιωθεί το τοπίο, καθώς και «Πάρκου της Caretta caretta», δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το είδος εμφανίζεται στο Μονολίθι. Προτείνεται η ανάδειξη των φυσικών μονοπατιών του δάσους και άλλων που θα διευκολύνουν την ανθρώπινη διέλευση. Επίσης ο καθαρισμός των ξέφωτων ώστε να αποτελέσουν χώρους χαλάρωσης, καθώς και η τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία, στοιχείων όπως καθιστικά, γλυπτά από φυσικά υλικά με «μήνυμα» τη βιοποικιλότητα, κ.λ.π. Το δάσος προτείνεται να συνδεθεί με υπόγεια διάβαση και εναέρια πεζογέφυρα, με περιπατητικό μονοπάτι και ποδηλατόδρομο με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, κατά μήκος των οποίων θα συνεχίζεται η ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας, η οποία θα τονίζεται ιδιαίτερα σε εστιακά σημεία. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο επίσκεψης όλης της περιοχής και για τους πολίτες και για τους τουρίστες.

 

ΔΑΣΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Το δάσος αυτό βρίσκεται σε κομβικό σημείο του υδροβιότοπου του Αμβρακικού. Όπως και στο δάσος Μονολιθίου, προτείνεται η ανάπλασή του, με ενίσχυση της φυσικής βλάστησης με χρήση και άλλων ειδών της τοπικής χλωρίδας, ιδίως αυτών που τείνουν να εκλείψουν. Ιδιαιτέρως ειδών που αποτελούν ενδιαιτήματα της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, δεδομένου ότι ο Αμβρακικός είναι καταφύγιο του αργυροπελεκάνου, της βαλτόπαπιας, του ήταυρου, της λαγγόνας, του στικταετού,  και άλλων απειλούμενων ειδών. Προτείνεται η δημιουργία «Πάρκου των πουλιών του Αμβρακικού», το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία που μιμούνται τη ζωή των ειδών της ορνιθοπανίδας, σε συνδυασμό με παιδικό παιχνίδι και με «ιδιαίτερο» Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο οποίο θα προβάλλεται «κινηματογραφικά» ή «θεατρικά» η ζωή αυτών των ειδών.  Προτείνεται η σύνδεση του δάσους με περιπατητικό μονοπάτι και ποδηλατόδρομο, με το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που βρίσκεται στο Νεοχώρι, ώστε να ενισχυθούν παράλληλες δράσεις και επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ

Το δάσος προτείνεται να αναπλαστεί ως ανωτέρω. Επιπλέον να δημιουργηθεί κέντρο υποβρύχιας εξερεύνησης για καταδύσεις του κοινού το οποίο θα στεγάζεται σε ημιυπόγεια κατασκευή με φυτοδώμα εκτατικού τύπου με αυτοφυή βλάστηση, ώστε να μην αλλοιωθεί το τοπίο. Προτείνεται η σύνδεση του δάσους με περιπατητικό μονοπάτι με το Κάστρο του Παντοκράτορα και η ανάπλαση όλης της περιοχής γύρω από αυτό.

 

Ο δεύτερος εταίρος στην πρόταση είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και η Σχολή επιστήμης των φυτών τμήμα δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος., το οποίο και θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών.

Τρίτος εταίρος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τέταρτος εταίρος η ΕΤΑΝΑΜ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ)”.