Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 21:03

Ανάπτυξη Τώρα :"Η Πρέβεζα έχει ανάγκη από ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων"

Την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων με κέντρο αναφοράς την ποιότητα ζωής του δημότη και την αειφόρο ανάπτυξη επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα", κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αποσπασματική προσέγγιση του ζητήματος της χρήσης ποδηλάτου από τους δημότες της Πρέβεζας.


Η ανακοίνωση της παράταξης "Ανάπτυξη Τώρα" αναφέρει:

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, εγκρίθηκε η μελέτη “Προμήθεια συστήματος ποδηλάτων Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Πρέβεζας (Open Mall)”. Πρόκειται για ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εντός της οριοθετημένης ζώνης του Open Mall.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” και μέλος της επιτροπής Γιώργος Νίτσας εξέφρασε στη συνεδρίαση τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του σχετικά με το κόστος της μελέτης (252.278,00 €), για τη χωροθέτηση και τοποθέτηση των ποδηλατικών σταθμών με δυνατότητα εγγραφής, για τη διαδικασία ανάθεσης κ.ο.κ.


Η “Ανάπτυξη Τώρα” ως προμετωπίδα των οραματικών της προτάσεων για το Δήμο της Πρέβεζας, τις οποίες και θα παρουσιάσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχει την μετεξέλιξη της Πρέβεζας και πάλι σε ποδηλατούπολη με βάση και την παράδοσή της.


Με γνώμονα τη συγκεκριμένη στρατηγική δε θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, εφόσον μάλιστα είναι εξασφαλισμένη και η χρηματοδότηση.


Παρ' όλα αυτά έχουμε να επισημάνουμε ότι η προσέγγιση της δημοτικής αρχής στη χρήση ποδηλάτου από τους δημότες Πρέβεζας είναι αποσπασματική.


Κι αυτό γιατί:


• Δεν προκύπτει ότι το δίκτυο αυτό συνδέεται με ένα ασφαλές και καλά δομημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα δώσει κίνητρα στον πολίτη να αφήσει το μηχανάκι ή το αυτοκίνητό του στο σπίτι.


• Δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει στρατηγική του Δήμου για την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων.


• Δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται η στρατηγική του Δήμου για το ποδήλατο με το “εργαλείο” του ΣΒΑΚ και τα όσα προβλέπει για τους ποδηλατοδρόμους, ώστε πραγματικά να διεκδικήσει ο Δήμος μελλοντικές ανάλογες χρηματοδοτήσεις.


• Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Δήμος ταυτίζει το σχεδιασμό του για το ποδήλατο, με τον σχεδιασμό που αναπτύσσει η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.


Η Πρέβεζα έχει ανάγκη από ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων με κέντρο αναφοράς την ποιότητα ζωής του δημότη και την αειφόρο ανάπτυξη.


Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεσμεύεται να καταθέσει προτάσεις και να κάνει παρεμβάσεις με στόχο να κινηθεί η πόλη και γιατί όχι και η δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.


Γιατί οι προκλήσεις για τους Δήμους και φυσικά για το Δήμο Πρέβεζας στο χρονικό διάστημα 2021-2027 είναι τεράστιες. Και ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να “προλάβει” το... τρένο των εξελίξεων και όχι να το ακολουθεί, εξαιτίας των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αδιεξόδων.