Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 15:56

Αναβολή πήρε το θέμα της έγκρισης εισόδου-εξόδου σε μονάδα βιοαερίου στον Ωρωπό Πρέβεζας

Αναβλήθηκε τελικώς η απόφαση για το θέμα “Εξέταση αίτησης της εταιρείας ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Ο.Ε. για έγκριση εισόδου-εξόδου σε αγροτική οδό στην θέση «Καλαμάκι» ΤΚ Ωρωπού Δ.Ε Λούρου Δήμου Πρέβεζας, σύμφωνα με την αριθμ. 17/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής”, από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (δείτε τη ΕΔΩ, “παρών” ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον Θανάσης Ανωγιάτης), ωστόσο από τη συζήτηση αναδείχθηκαν διάφορα ζητήματα, που εγείρουν και συνολικά θέματα πολιτικής για το πως θα οργανωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε ένα Δήμο.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφορά την παραγωγή του βιοαερίου, με την αξιοποίηση στερεών αποβλήτων των χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία μεταφέρονται από τις μονάδες αυτές, που λειτουργούν στην γύρω περιοχή, με φορτηγό της εταιρίας. Το βιοαέριο που θα παράγεται θα οδηγείται σε μονάδες καύσης όπου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα διοχετεύεται στην κατανάλωση μέσω του δικτύου της ΔΕΗ στο οποίο θα είναι διασυνδεμένη η μονάδα.

Υπάρχει ωστόσο μία ιδιαιτερότητα. Η μονάδα απέχει ελάχιστα μέτρα από άλλη που ασκεί ακριβώς την ίδια δραστηριότητα και έχει την είσοδό της στον ίδιο αγροτικό δρόμο στον Ωρωπό.

IMG 6575

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Ακρίβης αναφέρθηκε στο ιστορικό αδειοδοτήσεων της εταιρείας και επισήμανε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο από το 2018. Κατατέθηκε και δεν πέρασε, τονίζοντας ότι είναι ηθικό θέμα.

IMG 6567

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας έθεσε κάποια συγκοινωνιακά ζητήματα και είπε: “Είναι ζητήματα γενικότερα για το τι θέλουμε γι αυτή την περιοχή. Για το ποια ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή. Είναι ένα ζήτημα, όταν γίνονται μονάδες που η πρώτη ύλη έρχεται από αλλού”.

IMG 6534

Αυτός που εξ' αρχής πρότεινε την αναβολή του θέματος και τελικώς εισακούστηκε από το σώμα η εισήγησή του, ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Ροπόκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η θέση μας είναι για αναβολή. Όπως είπε ο κ. Νίτσας είναι δύο εταιρείες εκεί, πρέπει να δούμε συνολικά τι έγινε. Εδώ συζητάμε για είσοδο-έξοδο.

Για το δεύτερο εργοστάσιο θα γίνει μεταφορά λυμάτων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βάλουμε δύο επιχειρηματίες να μαλώνουν. Δεν υπάρχει απόφαση τοπικού συμβουλίου, έστω κι αν έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η γραμμή της ΔΕΗ είναι κοντά στο συγκεκριμένο σημείο και βολεύει τους επιχειρηματίες. Αν θέλει και τρίτη μονάδα να λειτουργήσει εκεί τι θα κάνουμε; Δεν είμαι γενικά κατά να το ξεκαθαρίσω. Να έχουμε όμως μία πολύ ξεκάθαρη μελέτη”.

Ο Αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές στάθηκε στο γεγονός ότι δεν απαγορεύει κάπου ο νόμος να ανοίξει μία τέτοια μονάδα.

IMG 6485

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος από την πλευρά του είπε: “Δεν είχε γίνει μία συζήτηση των περιβαλλοντικών όρων της δεύτερης μονάδας σε συνδυασμό με την πρώτη. Ούτε έχουμε εδώ τους ειδικούς ή τον μηχανικό που έκανε τη μελέτη.

Θα μπορούσαν να έρθουν εδώ και να μας βοηθήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Να δούμε αν τελικά, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους, δε δημιουργούνται προβλήματα οσμών, κυκλοφοριακού φόρτου κ.α.

Δεν έχουμε δει πως λειτουργεί ένα τέτοιο εργοστάσιο. Όταν λειτουργούν όλα άψογα δε μυρίζει τίποτα...”.

IMG 6456

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης έδειξε τον εκνευρισμό του, λέγοντας: “Τι θέλετε να πείτε για την προηγούμενη δημοτική αρχή; Πείτε το καθαρά. Αυτή η συζήτηση είναι επειδή υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες”.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ωρωπού Ηρακλής Σίσκας υποστήριξε: “Να έχουμε και τη μεταφορά τώρα μέσα από το χωριό; Έχουμε ήδη τη μυρωδιά. Να προβληματιστείτε λίγο. Να μη περνά το φορτηγό μέσα από το χωριό”.

Τελικώς ο Δήμαρχος Πρέβεζας πρότεινε την αναβολή για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές Αυγούστου και να κληθούν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.