Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 14:11

Στην αναμονή το αίτημα των κατοίκων του Ωρωπού για την απομάκρυνση του καρκινογόνου αμίαντου

Στην αναμονή για την εξεύρεση χρηματοδότησης παραμένει το αίτημα των κατοίκων του Ωρωπού για την απομάκρυνση των στεγάστρων του καρκινογόνου αμίαντου, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο δήμαρχος Πρέβεζας στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης με πρωτοβουλία της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” η οποία με επιστολή της προς το δήμαρχο ζητούσε ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν ή θα γίνουν, δυνάμει και της απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στις 30 Μαΐου 2018. (δείτε ΕΔΩ).

Απαντώντας ο δήμαρχος αρχικά τόνισε πως το θέμα έχει προχωρήσει πάρα πολύ αυτό τον τελευταίο χρόνο και έχει γίνει και μελέτη και αποτύπωση των κτιρίων που αντιμετωπίζουν το ζήτημα, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι δύσκολη η εξεύρεση χρηματοδότησης αφού το κόστος του έργου κυμαίνεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

IMG 6485

Ο κ. Γεωργάκος τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι ένα θέμα που έχει συνέχεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα γιατί είναι ένα ιδιωτικό έργο ο Ωρωπός. Δεν μπορείτε να φανταστείτε που το έχω φτάσει. Ήταν ένα στοίχημα για μένα να τελειώνουμε και με αυτό. Περιμένω τις επόμενες ημέρες και θεωρώ ότι ίσως να βρούμε μια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είμαι ακόμη σίγουρος για να το πω, γιατί δεν μου αρέσει να λέω λόγια. Είναι πολύ δύσκολο όμως να χρηματοδοτήσεις ιδιωτικό έργο. Γι αυτό το 2018 κ. Νίτσα είχε πάρει μια απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, από το 2018 είχε μείνει κι αυτό το έργο, μάλλον το τελευταίο έγγραφο που έστειλε ο κ. Μπαΐλης ήταν μετά το δημοτικό συμβούλιο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης αν θυμάμαι καλά που ζητούσε τη χρηματοδότηση ή ένα τρόπο χρηματοδότησης. Το πιάσαμε κι αυτό από την πρώτη στιγμή, έχουμε κάνει τη μελέτη, έχουμε αποτυπώσει όλα τα κτίρια του Ωρωπού, 99 σε αριθμό. Το κόστος κυμαίνεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ με ΦΠΑ και όλο το εργολαβικό όφελος κλπ και κοιτάζουμε να βρούμε τη χρηματοδότηση. Έχουμε τους καταλόγους, έχουμε τα πάντα, δηλαδή ένα πακέτο το οποίο έχει πάει σχεδόν σε όλα τα Υπουργεία που μπορούν με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτήσουν το έργο. Το στοίχημα όλων μας είναι, γιατί με την υγεία των δημοτών δεν παίζουμε, να χρηματοδοτηθεί και να κλείσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Αν αναζητήσει κανείς το ιστορικό και πως αναζητούσαν λύση από το 2000 στη Βουλή, έχει φτάσει τόσο πολύ ψηλά. Θεωρώ ότι για εμάς είναι προτεραιότητα και μακάρι να το λύσω κι αυτό στον πρώτο χρόνο της θητείας μου”.