Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 16:32

Στα όριά του το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας-Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι εργαζόμενοι (video)

Στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας, κυρίως σε ιατρικό αλλά και σε παραϊατρικό προσωπικό, τα οποία καθιστούν αρκετές μέρες το μήνα επισφαλή ακόμα και την εφημέρευσή του, επικεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πρέβεζας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα τοπικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα είναι οριακή.

Όπως επισήμανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Μαρία Τζίμα, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας του Νομού μέσα στον Αύγουστο αλλά και εν όψει του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας, δυστυχώς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί με ορισμένα τμήματα να βρίσκονται στα όριά τους, αφού παραμένουν υποστελεχωμένα.

IMG 6789

“Το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες, αφού βρίσκεται με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα η παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 παθολόγους, έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Οι αναισθησιολόγοι είναι μόνο δύο και καλούνται να καλύψουν και επείγουσες καταστάσεις και τακτικά χειρουργεία. Είναι αδύνατον να εφημερεύουν όλο το μήνα δύο άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μένουν μέρες ακάλυπτες χωρίς αναισθησιολόγο, δηλαδή νοσοκομείο που εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο. Καταλαβαίνετε τι συνέπειες έχει αυτό για την υγεία του καθενός. Η Μονάδα τεχνητού νεφρού έχει μείνει με ένα γιατρό. Η Ορθοπεδική με δύο γιατρούς. Ο χειρουργικός τομέας έχει μείνει χωρίς ειδικευόμενους, αγροτικούς που θα μπορούν να συμβάλλουν στο έργο του τομέα. Το ακτινολογικό εργαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης τεχνολόγων, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δύο βάρδιες που δεν υπήρχε τεχνολόγος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες στο Νοσοκομείο. Πολλές εφημερίες στο Νοσοκομείο οι γιατροί μας τις κάνουν με εντέλλεσθε για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οι μόνες προσλήψεις που έγιναν στο Νοσοκομείο αυτό το χρόνο είναι νοσηλευτές και κάποιοι συνάδελφοι βοηθητικό προσωπικό με συμβάσεις covid, δηλαδή με ημερομηνία λήξης και αυτές έγιναν όχι στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως πήραν όλα τα Νοσοκομεία τότε, αλλά τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου κάτω από τις δικές μας πιέσεις” είπε χαρακτηριστικά η κα Τζίμα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει και του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει κάνε επανειλημμένες παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου για τις ελλείψεις, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για το πρόβλημα που θα προκύψει στο Ακτινολογικό

Η κα Τζίμα αναφέρθηκε και στο γεγονός πως η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για το πρόβλημα που θα προκύψει στο Ακτινολογικό, παρόλα αυτά δεν έκανε καμία ενέργεια και αντίθετα προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού. Η κα Τζίμα ανέφερε μεταξύ άλλων : “Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις στη διοίκηση για αυτές τις ελλείψεις, και για το τωρινό που συμβαίνει στο ακτινολογικό γίνεται μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η αλήθεια, ο πραγματικός αίτιος, γιατί δεν καλύφθηκαν οι κενές οργανικές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια. Από τις 12 θέσεις που έχει ο οργανισμός ήταν καλυμμένες οι 8. Για ποιο λόγο αυτό δεν έγινε; Κανένας δεν το απαντάει αυτό και για να μη βγει στην επιφάνεια μετά και από τις παρεμβάσεις που κάναμε, ρίχνουν την ευθύνη ότι και καλά φταίει ο προϊστάμενος που δεν ενημέρωσε το διοικητή για το τι ελλείψεις έχει το Τμήμα και ότι δεν υπήρχε έγγραφο τέλος πάντων. Πράγμα το οποίο είναι ένα χοντρό ψέμα, δεν ισχύει. Έχω έγγραφα στα χέρια μου πρωτοκολλημένα με αναλυτική έκθεση από τον προϊστάμενο και από το διευθυντή εκεί του τμήματος, που ενημερώνει τη διοίκηση για το τί προσωπικό χρειάζεται και για την κατάσταση γενικά του εργαστηρίου και παράλληλα ζητάνε προσωπικό αυτό που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά το ακτινολογικό εργαστήριο και να καλύψει τις ανάγκες. Από 30/1/2020 είναι τα έγγραφα αυτά. Δεν μας ξενίζει αυτό που προσπαθούν να κάνουν, ότι είναι προσωπική ευθύνη του προϊστάμενου, προσωπική ευθύνη του εργαζόμενου. Το λουστήκαμε και στην 1η φάση της πανδημίας το ότι η υγειονομική περιφέρεια, οι διοικήσεις, το Υπουργείο καμία ευθύνη δεν έχουν για όλα αυτά που συμβαίνουν στα Νοσοκομεία...Δεν πήραν κανένα μέτρο για να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία και να είναι θωρακισμένα για μια ενδεχόμενη 2η φάση πανδημίας αλλά και τη σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Νομού. Δεν έκαναν καμία πρόσληψη ούτε γιατρών, ούτε η κρατική χρηματοδότηση αυξήθηκε. Κι αυτό συμβαίνει γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές για το νέο ΕΣΥ, το οποίο έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας των άλλων χωρών της ΕΕ, συστήματα υγείας που τα είδαμε να καταρρέουν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλιά τους εκατόμβες νεκρών. Το νέο ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της εισχώρησης ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ”.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου υπογράμμισε την αντίθεση του Συλλόγου στις επιχειρηματικές λογικές και της σημερινής κυβέρνησης σημειώνοντας πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό και καταλήγοντας πρόσθεσε: “Η Υγεία των ανθρώπων δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό που την κύρια ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος και όχι οι επιχειρηματίες που θα αυξάνουν τα κέρδη τους από την αρρώστια του κόσμου. Τα νοσοκομεία να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ευθύνη του κράτους με δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και όχι συνθήκες εξόντωσης. Ήδη συνάδελφοι σήμερα στο Νοσοκομείο δεν μπορούν να πάρουν άδεια λόγω της υποστελέχωσης, με το ζόρι να καλυφθεί και το ρεπό τους. Απαιτούμε και από εδώ σήμερα έστω και τώρα, άμεσα να προσληφθούν παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, τεχνολόγοι για το ακτινολογικό εργαστήριο γιατί είναι ξεκάθαρο ότι Νοσοκομείο χωρίς παθολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο και χωρίς εργαστήρια δεν μπορεί να λειτουργεί. Δεν υφίσταται Νοσοκομείο χωρίς αυτές τις ειδικότητες. Καλούμε λοιπόν από εδώ σήμερα και τους πολίτες της Πρέβεζας για άλλη μια φορά να είναι σε επαγρύπνηση γιατί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και η αναβάθμισή του αφορά όλους μας. Τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους, δεν θα χαρίσουμε το Νοσοκομείο σε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον. Δεν θα τους επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμισή του”.

Στα όριά του το ακτινολογικό τμήμα

Στα όρια της αντοχής των εργαζομένων λειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Γιανακκάκης, τεχνολόγος του ακτινονολικού. Ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε πως το εργαστήριο έχει μεγάλη υποστελέχωση αφού έχουν απομείνει μόνο 5 τεχνολόγοι, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βάρδιες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι έμειναν δύο βάρδιες του ακτινολογικού κενές εν μέσω Ιουλίου.

IMG 6802
Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Είχαν γίνει κάποιες ενέργειες για να ενισχυθεί το τμήμα με επικουρικό προσωπικό, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν τελικά. Υπήρξε συνταξιοδότηση συναδέλφου και το είχαμε πει ότι θα οξύνει και άλλο τα προβλήματα του εργαστηρίου και σε συνδυασμό με μια αναρρωτική από αρχές Ιουλίου σε μία συνάδελφο, έχει φτάσει το τμήμα να λειτουργεί κάτω του ορίου ασφαλείας. Δεν χορηγούνται καθόλου κανονικές άδειες και δεν βλέπουμε και καμία προοπτική να χορηγηθούν αυτές στο εγγύς μέλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τώρα αφού είμαστε αναγκασμένοι οι εναπομείναντες τεχνολόγοι πλέον όλοι οι συνάδελφοι μπαίνουν τα Σαββατοκύριακα μέσα για να βγουν τα προγράμματα. Προσφάτως υπήρχαν κάποια προβλήματα και με αναρρωτικές και η διοίκηση ακολούθησε την τακτική του εντέλλεσθε, δηλαδή από το πρωί να μας φέρει να δουλέψουμε τα ίδια άτομα να καλύψουμε και απογευματινή βάρδια. Το τμήμα πλέον είναι στα όρια της αντοχής, το προσωπικό δεν αντέχει πλέον αυτά τα ωράρια.

Επίσης να τονίσουμε ότι συνεχίζουμε να καλύπτουμε κανονικά τόσο τα επείγοντα περιστατικά όσο και τα τακτικά, δηλαδή κανονικά ο κόσμος της Πρέβεζας μπορεί να έρχεται να κάνει ακτινογραφίες από ιδιώτες ιατρούς, υπάρχουν δηλαδή ραντεβού σε τακτική βάση και με ένα άτομο σε πρωινή βάρδια αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολα και μας καταπονούν ιδιαίτερα. Τα έχουμε πει στη διοίκηση εδώ και καιρό, πήραμε διάφορες υποσχέσεις, μια τακτική αναβλητικότητας ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση, τα έγγραφα όμως πιστοποιούν ότι τόσο ο προϊστάμενος όσο και ο διευθυντής είχαν ενημερώσει για την κατάσταση και είχαν ζητήσει να στελεχωθεί το τμήμα”.

Διευθυντής αναισθησιολογικού Β. Παππάς : “ Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση”

Στη ζοφερή κατάσταση του αναισθησιολογικού τμήματος αναφέρθηκε ο διευθυντής του τμήματος κ. Βασίλης Παππάς, σημειώνοντας πως με 2 αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

IMG 6807
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό και ευχήθηκε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Η έλλειψη αναισθησιολόγων ήταν γνωστή από το τέλος του 2018. Μία συνάδελφος που πήρε θέση μόνιμη θέση 7/1/2019 παραιτήθηκε και πήρε μόνιμη θέση στα Γρεβενά και από τότε ξεκινάνε τα προβλήματα. Από το Μάρτιο του 2019 λειτουργούμε με εντέλλεσθε κάνοντας 3-4 εντέλλεσθε το μήνα. Από αρχές Μαΐου 2020 μείναμε δύο αναισθησιολόγοι επειδή παραιτήθηκε ένας συνάδελφος για να πάρει μόνιμη θέση στην Αθήνα, οπότε με δύο αναισθησιολόγους λειτουργούμε το Νοσοκομείο. Τέλος 10/2019 ήρθε αναισθησιολόγος επικουρικός και η τότε διοίκηση δεν το χειρίστηκε σωστά και χωρίς να υπογράψει τη σύμβασή του, του ζήτησαν με εντέλλεσθε να πάει να εφημερεύσει στη Λευκάδα και ο άνθρωπος φυσιολογικά παραιτήθηκε. Τώρα για επικουρικούς γιατρούς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος, γιατί οι αναισθησιολόγοι είναι περιζήτητοι σαν ειδικότητα, οπότε μόλις προκηρυχθεί θέση αμέσως πιάνουν δουλειά. Εμείς σαν αναισθησιολογικό τμήμα περιμένουμε να βγουν μόνιμες θέσεις για προκήρυξη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι οι οποίο ενδιαφέρονται να έρθουν και περιμένουμε τη διοίκηση να προκηρύξει τις θέσεις για να καλυφθεί το τμήμα με δύο άλλους αναισθησιολόγους που ζητάμε. Βέβαια όλοι καταλαβαίνετε ότι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, είναι Καλοκαίρι και με 2 αναισθησιολόγους ούτε ρεπό μπορούμε να πάρουμε ούτε άδειες. Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και είναι πολύ εξαντλητική η όλη εργασία μας σε καθημερινή βάση. Ελπίζουμε το πρόβλημα να λυθεί σύντομα.

Κ. Κύρλας: “Η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας αποτελεί μια αμιγώς πολιτική πράξη”

Την ανάγκη συμβολής του κόσμου προκειμένου να σταματήσει αυτή η πορεία υποβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας υπογράμμισε ο γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ιατρός του Νοσοκομείου Κώστας Κύρλας, σημειώνοντας πως η υποβάθμιση του Νοσοκομείου είναι μια αμιγώς πολιτική πράξη.

IMG 6823
Ο κ. Κύρλας τόνισε: “Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε μια καμπή και θεωρώ ότι θα πρέπει ο λαός της Πρέβεζας να έχει γνώση και να συμβάλλει με την παρουσία του στο κίνημα και στους αγώνες ώστε αυτή η κατηφόρα που παίρνει ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα να σταματήσει σε αυτό το σημείο και να αρχίσουμε πάλι μια πορεία ανάκαμψης. Η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας αποτελεί κατά τη δική μας γνώμη μια αμιγώς πολιτική πράξη. Όταν έχεις ένα Νοσοκομείο το οποίο 10 μέρες το μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος και στο οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα η λειτουργία της παθολογικής κλινικής και βγαίνει προκήρυξη μόνιμων γιατρών πριν από λίγες μέρες και για το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν προκηρύσσονται θέσεις για αυτούς τους γιατρούς αλλά ταυτόχρονα προκηρύσσονται θέσεις ιατρών με μπλοκάκι, αυτό είναι μια πολιτική πράξη, είναι ξεκάθαρο. Το ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας το αφήνουν στην τύχη του να φθείρεται κάθε μέρα, να μην υπάρχουν τουαλέτες στους θαλάμους των ασθενών, αυτό είναι μια πολιτική πράξη. Το γεγονός ότι υπάρχει μια διαρκής υποστελέχωση, το ότι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο παρ' όλη την προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς οι εργαζόμενοι, γίνονται όλο και λιγότερο ποιοτικές, αυτό είναι μια πολιτική πράξη. Κι αυτές οι πολιτικές πράξεις έχουν κάποιους που τις υλοποιούν κι αυτοί έχουν πολιτικές ευθύνες, τόσο η σημερινή διοίκηση όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις”.

Κλείνοντας ο κ. Κύρλας στάθηκε στο γεγονός ότι ορισμένοι ενοχλούνται που ο Σύλλογος εργαζομένων βάζει την πολιτική διάσταση των πραγμάτων και προανήγγειλε κινηματικές δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα:

“Τους ενοχλεί το γεγονός ότι βάζουμε την πολιτική διάσταση των πραγμάτων και αυτή την ενόχλησή τους δεν την κρύβουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καρατομήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Δύο προϊσταμένες τμημάτων είχε το ΔΣ του Σωματείου και τις 2 τις καρατόμησε. Εμείς όμως δεν πρόκειται να πτοηθούμε και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί εμείς δεν έχουμε αποκούμπι ούτε τη διοίκηση, ούτε αυτούς που εκφράζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Εμάς στήριγμά μας είναι ο λαός της Πρέβεζας, γι αυτούς φωνάζουμε, σε αυτούς απευθυνόμαστε, αυτούς καλούμε και σήμερα ώστε να μπορέσουν με τη μαζική τους παρουσία σε κινηματικές δράσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, να προσπαθήσουν να δώσουν έναν τόνο στην πόλη, να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι Πρεβεζάνοι δεν συμφωνούν με αυτές τις πολιτικές και έχουν απαίτηση να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, έχουν απαίτηση να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες Παιδείας, έχουν απαίτηση να ζουν το 2020 στοιχειωδώς ανθρώπινα σε όλες τις κοινωνικές τους εκφάνσεις”.

Πολυμέσα