Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 12:45

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης ο δήμος Πρέβεζας

Δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο κανείς από τους έξι εναπομείναντες υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτούνταν (τα 3/5 του σώματος) στη δεύτερη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες.

Για τη θέση του συμπαραστάτη είχα κατατεθεί αρχικά 8 υποψηφιότητες και πιο συγκεκριμένα στην 1η ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο υποψήφιοι για την θέση ήταν οι Αηδώνη Δήμητρα, Ζάκας Γεώργιος, Ζάχος Βησσαρίων, Κλοντζάρη Χριστίνα, Μαντούσης Νικόλαος, Μπεϊντάρη Ιωάννα, Πάτσης Σωτήριος και Πελέκη Ειρήνη.

Από τη χθεσινή 2η ψηφοφορία αποσύρθηκαν οι Ζάκας και Πελέκη, ενώ από τη διαδικασία απείχαν και πάλι η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας.

Στη διαδικασία ψήφισαν 25 δημοτικοί σύμβουλοι και έλαβαν: Αηδώνη 8 ψήφους, Ζάχος 4 ψήφους, Κλοντζάρη 1 ψήφο, Μαντούσης 8 ψήφους, Μπεϊντάρη 2 ψήφους και Πάτσης 2 ψήφους.

IMG 7057

Στην αρχή της διαδικασίας ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Σαραμπασίνας με αφορμή ανάρτηση υποψηφίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι πρόβατα και ψηφίζουν κατά συνείδηση αυτόν που νομίζει ότι είναι αξιόλογος για αυτό το θεσμό, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρύσανθος Κυριαζής τόνισε πως αυτός ο θεσμός λειτουργεί ως κυματοθραύστης της λαϊκής δυσαρέσκειας και δεν έχει λειτουργήσει πουθενά και για αυτό η παράταξη θα απέχει από τη διαδικασία.

IMG 7004

“Ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη είναι θεσμός φερετζέ, είναι θεσμός καλλωπισμού του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού που ευδοκιμεί πέρα για πέρα στο χώρο της τοπικής διοίκησης. Έχουμε πλέον ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης, προσωποκεντρικό με φοβερές υπερεξουσίες του δημάρχου και των δύο επιτροπών και έρχονται συμπληρωματικά να λειτουργήσουν οι επιτροπές διαβουλεύσεων ή ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη για να καλύψουν αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα” τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας κ. Δημήτρη Καραμανίδη να ρωτά τον κ. Αμάραντο γιατί απέχει η Λαϊκή Συσπείρωση από την ψηφοφορία αλλά και από την Επιτροπή διαβούλευσης στην οποία είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει και να προσφέρει και τον κ. Αμάραντο να διευκρινίζει και πάλι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση απέχει από τη διαδικασία γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει το συγκεκριμένο θεσμό που αποτελεί όπως είπε κοροϊδία για το δήμο.

 IMG 7085

Ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον Παναγιώτης Λελοβίτης από την πλευρά του τόνισε: “Στην ανάγνωση που έκανε ο κ. Αμάραντος, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς εύκολα να διαφωνήσει. Στο να επισημάνει δηλαδή τις αντιδημοκρατικότητες που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης τον τελευταίο χρόνο. Εκεί όμως που θα διαφωνήσω είναι ότι ακόμη και ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, όταν σου δίνει κάποιες δυνατότητες προσπαθείς στο όριο να τις αξιοποιήσεις προς όφελος του δήμου και της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι, το δεύτερο είναι ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή μας αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για πολύ συγκεκριμένους λόγους, για τον τρόπο που λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο περιφρονώντας κατά τη γνώμη μας βασικές δημοκρατικές αρχές και αρχές εκπροσώπησης. Ακούστηκε από υποψήφιο την προηγούμενη φορά στη διάρκεια της απουσίας μας ότι η απουσία μας ήταν προσβλητική προς το θεσμό, προσβλητική προς τη διαδικασία και προσβλητική συνολικά προς τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει τη διαδικασία και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι καθόλου έτσι να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και να ευχαριστήσουμε και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που εν τη απουσία μας ανέλαβαν να μας υπερασπίσουν. Ο λόγος που φύγαμε ήταν ξεκάθαρα πολιτικός, ήταν ένα ζήτημα αρχών απέναντι σε μια λογική που παρόλο που η πλειοψηφία των συμβούλων θέλανε να επανασυζητηθεί ένα θέμα, δεν έγινε. Δεν είχε να κάνει ούτε με προσβολή ανθρώπων, ούτε με περιφρόνηση θεσμών, ούτε με περιφρόνηση του δημοτικού συμβουλίου”.

IMG 7022

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Κίνησης Μιχάλης Γεωργούλης όπως και στην 1η ψηφοφορία έτσι και σε αυτή τόνισε πως θα απέχει από τη διαδικασία λέγοντας: “Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες που δεν προάγουν τη Δημοκρατία μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση για εμάς είναι άκυρες. Άκυρες στη συνείδηση του κόσμου, άκυρες στις δημοκρατικές διαδικασίες και συγκεκριμένα θα συμφωνήσω με τον κ. Καραμανίδη ότι όντως η παράταξή σας ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, ένα δρόμο καινούργιο, το μονόδρομο τον ολισθηρό που έχει χαράξει με νομοθετικές ρυθμίσεις ο κ. Θεοδωρικάκος, που απαξιώνει θεσμούς πραγματικούς που αποτελούνται από αιρετούς και τους παραδίδει με αυτές τις τροπολογίες σε υποτίθεται θεσμούς, οι οποίοι στην ουσία θα μπαίνουν τροχοπέδη σαν άλλη μια γραφειοκρατική δικλείδα απέναντι στον πολίτη, στην επιχείρηση και το δήμο. Αντί αυτού εμείς προτείνουμε ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες και να έρχονται σε άμεση επαφή με τους αιρετούς τους οι κάτοικοι της Πρέβεζας”.

IMG 7048
Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας επισήμανε πως ο συμπαραστάτης του δημότη είναι ένας θεσμός που θα έπρεπε να τον αγκαλιάσει η τοπική αυτοδιοίκηση και δεν το έχει κάνει: “Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί με τα 3/5 που απαιτούνται. Κ. Δήμαρχε δεν πήρατε την πολιτική πρωτοβουλία να υλοποιηθεί αυτός ο θεσμός. Πιστεύω ότι ο νόμος και ο νομοθέτης έβαλε βασικό κριτήριο ότι θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση μετά την 1η ψηφοφορία και μια γενναία απόφαση δική σας θα έπρεπε να καλέσετε τις παρατάξεις, αν πραγματικά θέλατε να υλοποιηθεί ο θεσμός. Δεν το κάνατε γιατί δεν το πιστεύατε. Σας έκανα την προηγούμενη φορά μια πρόταση ότι πιστεύοντας στο θεσμό θα ψηφίζαμε όποια πρόταση κατεβάζατε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη. Θεωρούμε ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι άξιοι, εμείς κάνουμε τις επιλογές μας, αλλά για άλλη μια φορά στερούμε ένα δημοκρατικό θεσμό που θα έπρεπε να του δώσουμε τη δυνατότητα να κάνει τα πρώτα βήματα στο δήμο Πρέβεζας. Σήμερα τελειώνει αυτή η διαδικασία και δηλώνω δημόσια, επειδή θα είμαι και στην επόμενη δημοτική αρχή, θα διεκδικήσω με νύχια και με δόντια και αν είμαι από άλλο πόστο να ξέρετε κ. Δήμαρχε ότι θα παραχωρήσω στην αντιπολίτευση τις ψήφους όλης της πλειοψηφίας ώστε να βγει ο θεσμός”.

IMG 7052

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής Βαγγέλης Ροπόκης από την πλευρά του συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Σαραμπασίνα πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι πρόβατα και οι σύμβουλοι της παράταξής του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ κλείνοντας ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως πρόκειται για μια μυστική ψηφοφορία που έχει οριστεί από το νόμο, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα να υποδείξει αυτός κάποιον υποψήφιο.

 IMG 6989