Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 10:09

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας: “Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η εγκύκλιος για τις υπηρεσιακές μεταβολές εντός του καλοκαιριού”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας:

“Εν μέσω καλοκαιριού, με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε θερινή άδεια, σε ασφυκτικές ημερομηνίες και σε πλήρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, το Υπουργείο με εγκύκλιο 102027/ΓΔ5 -30/7/2020, ζητά από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ να συνεδριάσουν και να ολοκληρώσουν έως της 14/08 τις υπηρεσιακές μεταβολές όλων των εκπ/κών!

Eνώ είναι σε εκκρεμότητα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις τοποθετήσεις (Β΄ φάση αποσπάσεων, αποσπάσεις σε φορείς – ΑΕΙ, αριθμός τμημάτων, εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών, συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, κατανομή μαθημάτων, κ.ά.) κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν υπηρεσιακές μεταβολές-εξπρές:

 

► για να εμφανίσουν λίγα κενά, πολλές υπεραριθμίες, πολύ λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών,

► να κρύψουν την συνεχιζόμενη απουσία μόνιμων διορισμών στη γενική αγωγή

► να επιβάλουν περικοπές τμημάτων και θέσεων εκπαιδευτικών,

► να αποφύγουν κάθε μορφή συλλογικής αντίδρασης των ΕΛΜΕ και του εκπαιδευτικού κινήματος,

► να καταργήσουν κάθε δυνατότητα αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσα από τις διαδικασίες των Συλλόγων Διδασκόντων και κάθε έλεγχο στις τοποθετήσεις και στα πραγματικά κενά.

 

Η πολιτική τους είναι συνώνυμο της καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της ανατροπής όσων έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα. Είναι φανερό πως η όποια εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου τη συγκεκριμένη περίοδο μόνο ανακατατάξεις με λάθη και αδικίες θα επιφέρει συνεχείς επανατοποθετήσεις και αναστάτωση της ζωής των συναδέλφων που θα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη εκκρεμότητα και σε μόνιμη μεταβλητότητα των σχολικών μονάδων. Δημιουργεί σοβαρή ανισοτιμία στην έγκαιρη ενημέρωση όλων, και μεγαλώνει την ανασφάλεια των συναδέλφων.

Υποκριτικά το υπουργείο επικαλείται την «αποφυγή συγχρωτισμού στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης», για να παρακάμψει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να ανατρέψει όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα. Αποτελεί πρόκληση το Υπουργείο να μιλάει για ορθή λειτουργία των σχολείων που με υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας διατηρεί τα απαράδεκτα υψηλά όρια μαθητών ανά τμήμα σε Γυμνάσια και Λύκεια (27 + 10% με απόφαση προϊσταμένου), πράγμα που οδηγεί σε αυξημένο συγχρωτισμό, καταπατώντας κάθε επιστημονική σύσταση.

 

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα γραφής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου και το πρόσφατο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων είχαν απομείνει για τους εκπαιδευτικούς στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, μετά την κατάργηση Διευθυντών Εκπαίδευσης, για να τοποθετήσει στις θέσεις τους τα «δικά της παιδιά», το υπουργείο Παιδείας καταπατά τα εργασιακά μας δικαιώματα και δεν διστάζει να ανατρέψει τα εργασιακά κεκτημένα των εκπαιδευτικών.

Αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η πολιτική της απόλυτης αποδόμησης του δημόσιου σχολείου και η παράδοσή του στις δυνάμεις της αγοράς. Πρόκειται για μια πολιτική που επιδιώχθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, εφαρμόστηκε με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνεται με το νόμο Κεραμέως και τις αλλαγές που προωθούνται στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Θυμίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες είχαν προωθηθεί και από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου παιδείας και απέτυχαν, επειδή συνάντησαν την αποφασιστικότητα και την αντίδραση των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Μπορούν να ανατραπούν και τώρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο και καλούμε όλα τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τη συνεδρίαση και να μην υλοποιήσουν την απόφαση του Υπουργείου.

Καλούμε την ΕΛΜΕ Πρέβεζας να καταγγείλει την εγκύκλιο και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας, να απαιτήσει την άμεση ανάκλησή της και να παρέμβει, ώστε να μην προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.

Απαιτούμε διαφάνεια στις τοποθετήσεις για τα λειτουργικά κενά, διαδικασία που προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων, ολοκλήρωση εγγραφών – μετεγγραφών, συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων για οριστικοποίηση τμημάτων μαθητών, κατανομή μαθημάτων και καθορισμού υπεραριθμιών.

Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε Β Φάση Αποσπάσεων. Υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα.

 

● Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας!

● Οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνουν με τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

● Όχι στις υπεραριθμίες και στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

● Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

● Όχι στα πολυπληθή τμήματα 25  μαθητών. Μείωση του αριθμού των μαθητών ΤΩΡΑ!”.