Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 10:35

Ακόμη μία αναβολή δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στην υπόθεση της “Πρέβεζα Α.Ε.”

Ιδιαίτερα προσεκτικό στη στάση που θα ακολουθήσει στην υπόθεση της “Πρέβεζα Α.Ε.” είναι το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης για τρίτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, το θέμα: “Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία “Πρότυπος Δημοτικοσυνεταιριστική Αλιευτική Επιχείρηση ΠΡΕΒΕΖΑ Α.Ε” αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Η αναβολή αποτέλεσε και την εισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας και ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με παρόντα και το νομικό σύμβουλο για να καθοριστεί η στάση του Δήμου.

IMG 7068

Στο δημοτικό συμβούλιο έδωσε το “παρών” ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπαΐλη, Θοδωρής Κατσαούνος, ο οποίος εκπροσωπούσε και το Δήμο Πρέβεζας στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Ο κ. Κατσαούνος παρουσίασε τα βασικά σημεία από το παρακάτω υπόμνημα, το οποίο και είχε κατατεθεί και το Νοέμβριο του 2019 στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

triant1

triant2

triant3

Παράλληλα ανέλυσε τις υποχρεώσεις της εταιρείας που είναι οι εξής:

  • Προς την ΕΑΣ Πρέβεζας, 1.150.000 ευρώ (είναι σε αγωγή)

  • Προς την πρώην ΑΤΕ, 80.000 ευρώ

  • Προς τους εργαζόμενους που δεν δέχθηκαν να γίνει εκχώρηση μέσω της επιστροφής ΦΠΑ, 50.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσαούνος πρόσθεσε: “Τα ακίνητα που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην Πωγωνίτσα, ανήκουν στο Δήμο. Αποφασίστηκε από την “Πρέβεζα ΑΕ” η σύσταση μίας ΙΚΕ επειδή έληγε η άδεια. Ενός νέου φορέα με μοναδικό μέτοχο την “Πρέβεζα ΑΕ”, για να μη χαθεί η άδεια και η αξία της. Ως εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας τότε είχαμε πει ότι δεν διαφωνούμε, αλλά πρέπει να γίνει αποτίμηση της αξίας, για να δούμε γιατί μιλάμε. Απευθυνθήκαμε στο άρθρο 9 της Περιφέρειας και μας είπαν ότι οι εκτιμήσεις γίνονται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Απευθυνθήκαμε σε μία εταιρεία που κάνει αυτές τις μελέτες και η αποτίμηση της άδειας είναι ότι αξίζει 105.000 ευρώ. Η νέα ΙΚΕ δεν έχει υποχρεώσεις και δεν χρωστά στο Δημόσιο και πουθενά αλλού”.

Ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία κατά τη συζήτηση του θέματος:

IMG 6985

Βασίλης Κωστούλας (σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”): “Τα χρέη δεν βαραίνουν τη νέα εταιρεία; Από ποιον θα αναζητηθούν τα χρέη; Η προηγούμενη εταιρεία δεν κατέθετε ισολογισμούς;”.

Κατσαούνος: “Όχι. Είναι καινούριο νομικό πρόσωπο. Ισολογισμοί γίνονταν, απλά δεν γινόταν κατάθεσή τους για νομικούς λόγους”.

Κωστούλας: “Ο σκοπός της εταιρείας επιτελείται;”.

Κατσαούνος: “Μέχρι το 2013, μετά δεν υπάρχει παραγωγή”.

IMG 6997

Ευκλείδης Φονταράς (επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”): “Είχε μπει στο άρθρο 99 ένας μεσολαβητής. Μπορείτε να μας πείτε το πόρισμα του μεσολαβητή; Η ΙΚΕ τι αντικείμενο εργασιών έχει;”

Κατσαούνος: “Το 2011 δεν ήμουν εκπρόσωπος του Δήμου, αλλά γνωρίζω λόγω της ιδιότητάς μου ως λογιστής. Το 2011 το πόρισμα και η πρόταση του μεσολαβητή ήταν η εξής: Επειδή υπήρχε υποχρέωση στην ΕΑΣ της τάξεως του 1.150.000 ευρώ, να γίνει μετοχοποίηση του ποσού και να αλλάξει η καθαρή θέση. Από αρνητική να γίνει θετική. Να αυξηθεί δηλαδή το κεφάλαιο με την μετοχοποίηση της απαίτησης. Αυτή ήταν η πρόταση. Επειδή πτώχευσε η ΕΑΣ δεν έγινε αυτό. Είχε πάρει απόφαση το Δ.Σ. της ΕΑΣ. Το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας έχει η ΙΚΕ”.

IMG 7098

Κώστας Κύρλας (σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης): “Τόσα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει καμία δραστηριότητα και δεν επιτελεί προφανώς το σκοπό της. Ποιος ο λόγος της ύπαρξής της;”

Κατσαούνος: “Η άποψή μου είναι ότι δεν έγινε λύση για να μη χαθεί η άδεια. Γιατί η άδεια η συγκεκριμένη δεν βγαίνει εύκολα”.

IMG 6988

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Αυτές οι απαιτήσεις της Ένωσης προς τους εργαζόμενους, αντικρούονται από την ΑΕ; Αν αναζητηθούν θα υπάρχουν ευθύνες από τα μέλη που απαρτίζουν την Α.Ε.; Το Δ.Σ. έχει ευθύνες και θα έχει προβλήματα με τη δικαιοσύνη;”.

Κατσαούνος: “Υπεύθυνος αυτή τη στιγμή είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι υποθέσεις είναι όλες στα δικαστήρια. Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία με την επιστροφή ΦΠΑ να πάρουν τα λεφτά τους, αλλά τότε άκουσαν τους δικηγόρους τους”.

Νίκος Παγγές (Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λούρου): “Δεν είναι εδώ κάποιος εκπρόσωπος των εργαζομένων και επιφυλασσόμαστε για τις απαντήσεις σχετικά με αυτούς. Τι περιουσιακά στοιχεία χάνει η ΕΑΣ από την ΙΚΕ”.

Κατσαούνος: “Τίποτα. Μόνο την άδεια. Ο σκοπός της ΙΚΕ ήταν να πάει η άδεια σε ένα νέο φορέα για να έχει αξία. Δεν έχει υποχρεώσεις η νέα εταιρεία. Υπάρχει το μίσθωμα στο Δήμο και ένας εργαζόμενος, ένας φύλακας”.

IMG 7072

Άγγελος Τριανταφύλλης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Πρέβεζα Α.Ε.”): “Το κύριο θέμα στην ιστορία αυτή είναι ότι πτώχευσε η ΕΑΣ και σταμάτησε η παραγωγική διαδικασία στην ''Πρέβεζα Α.Ε.''. Υπήρχε από τη μία πλευρά ένας μέτοχος πτωχευμένος και από την άλλη πλευρά ένας Δήμος, που δεν ήταν πτωχευμένος. Υπήρξε η επιστροφή του ΦΠΑ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλετε να πάμε σε μία λύση. Σαν Δ.Σ. πήραμε μία απόφαση να προχωρήσουμε. Αφ' ενός παραχωρήσαμε την υποδομή που είχαμε στη θάλασσα σε εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν για ένα χρονικό διάστημα τις υποδομές και μας κάλυψαν και χρηματικά για τα δικαστικά έξοδα κτλ. Αν γινόταν λύση της εταιρείας τα δικαστήρια και όλες αυτές οι υποθέσεις πού θα έπεφταν; Αυτό πρέπει να το αναλογιστείτε. Περάσαμε να ανανεώσουμε την άδεια και πάμε να κάνουμε μία καθαρή εταιρεία, στην οποία δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο η άδεια αξίας 105.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θέλουμε έναν στρατηγικό επενδυτή, ώστε να αναλάβει την παραγωγική διαδικασία. Βάσει απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας υπάρχει η παραχώρηση προς τρίτους, δεν το έχουμε κάνει μόνοι μας. Νομιμότατο. Η νέα εταιρεία είναι καθαρή.

Η “Πρέβεζα Α.Ε.” θα δούμε πως θα καταλήξει. Υπάρχει η ΕΑΣ που διεκδικεί κάποια πράγματα, αλλά η Α.Ε. είναι θυγατρική της Ένωσης και από το καταστατικό μας δεσμεύεται να μη χτυπήσει την μητέρα εταιρεία. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που θα γεννηθούν κι εμείς κάναμε αυτή την πολιτική. Θεωρήσαμε ότι έχουμε μία περιουσία, ο Δήμος είναι ''καθαρός'' στην ΙΚΕ. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάτι παραπάνω. Το αν σταμάτησε η παραγωγική δραστηριότητα δεν είμαστε η μόνη τέτοια εταιρεία. Δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν δεν εκπληρώνουμε το σκοπό μας, εφόσον είχαμε εναλλακτικές λύσεις. Ακόμη απασχολούμε εκεί έναν φύλακα, ο Δήμος παίρνει τα ενοίκιά του. Εμείς κάνουμε την καθαρή εταιρεία, βάζουμε στρατηγικό επενδυτή και κρατάμε την άδεια για 20 χρόνια. Και κρατάμε μία κατάσταση καθαρή”.

Γεωργάκος: “Η σχέση του διευθύνοντα συμβούλου με την ΕΑΣ ποια είναι σήμερα; Εκπροσωπείται στο Δ.Σ.; Ο κύριος μέτοχος μετέχει ενεργά στην εταιρεία;”.

Τριανταφύλλης: “Μας είχαν μπλοκάρει κάποια στιγμή γιατί θεωρήθηκε ότι το δικό μας Δ.Σ. δεν ήταν νόμιμο. Δεν δημοσιεύονταν μέσω ΓΕΜΗ οι ισολογισμοί. Πήγαμε με δικαστικές ενέργειες να ορίσει η ΕΑΣ αντιπροσώπους ώστε να πάμε σε εταιρική συνέλευση και να εγκρίνουμε τους ισολογισμούς χρόνων”.

Κωστούλας: “Ποιος συνεδριάζει από την ΕΑΣ Πρέβεζας που είναι πτωχευμένη;”

Τριανταφύλλης: “Ζητήσαμε από το δικαστή να αναγκάσει την ΕΑΣ να ορίσει αντιπροσώπους. Αλλιώς ήμασταν κρεμασμένοι”.

Κωστούλας: “Πως είναι δυνατόν η νέα εταιρεία να σβήνει όλα τα χρέη της παλιάς;”

Τριανταφύλλης: “Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω.

Κωστούλας: Από που θα ζητήσει τα λεφτά του ο κόσμος; Πως γίνεται;”.

Οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά του Δήμου Πρέβεζας θα ληφθούν μετά τη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων.