Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 14:22

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα πραγματοποίησαν σήμερα καθηγητές και δάσκαλοι, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

IMG 8016

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, μαζικές προσλήψεις, αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας αλλά και διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

IMG 8019

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας Γιάννης Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων πως λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να αποφεύγουν τα δίκαια αιτήματα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

IMG 6474

“Αναλώνονται σε επικοινωνιακές αντιφατικές σε ορισμένες περιπτώσεις δηλώσεις αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, με μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε για να σχεδιαστεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά. Οι συγκεκριμένες προτάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών πετάχθηκαν «στον κάλαθο των αχρήστων»” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε υπογραμμίζοντας: “Όλοι λέμε «ναι» στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, και λέμε «ναι» να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και να κάνουν μαθήματα δια ζώσης. Αλλά είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να ακούμε τέτοια νούμερα για τα ελληνικά σχολεία. Ταυτόχρονα, ο πολυδιαφημιζόμενος «καλός» και «έγκαιρος» προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς από το Υπουργείο Παιδείας αποδείχτηκε φούσκα αφού πέρα από τη υλοποίηση του νόμου Γαβρόγλου, που καταδικάστηκε από την πλειοψηφία του κλάδου,  προστέθηκε και ο εμπαιγμός χιλιάδων αναπληρωτών , το σίριαλ με το αν στην Α΄ φάση  θα υπάρχει Παράλληλη και ΖΕΠ, τι θα γίνει με τους χιλιάδες αποκλεισμένους αναπληρωτές λόγω παραβόλου και λαθών στο σύστημα, είναι ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα δώσουν παγουρίνο κι αυτό όχι για όλα τα παιδιά, του νηπιαγωγείου μάλλον δεν τα χρειάζονται".

IMG 6479

Εκ μέρους της αγωνιστικής συσπείρωσης εκπαιδευτικών ο κ. Θοδωρής Βενετικίδης σημείωσε πως Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω των δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει την απαίτηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε καμία τάξη να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους Δήμους, στην εξεύρεση ή τη δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών, ξεκινώντας από τα σχολεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και την αξιοποίηση κρατικών ή ακόμα και ιδιωτικών υποδομών που πληρούν τα κριτήρια. Αρνείται να προχωρήσει στην εκταμίευση του αναγκαίου κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό. Προκαλεί η κ. Κεραμέως όταν υποστηρίζει δημόσια ότι ο  μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι οι 17 μαθητές. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου και της νησιωτικότητας, υπάρχουν αρκετά ολιγοθέσια σχολεία και σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν απάντησε σε ερώτηση εκπαιδευτικού από την Ανατολική Αττική για το τι θα γίνει που στην τάξη της είναι 25 μαθητές, προστατεύεται η δική της η υγεία και των μαθητών της;” τόνισε ο κ. Βενετικίδης σημειώνοντας πως η κ. Κεραμέως δε βρήκε μια λέξη να πει για τις δεκάδες καταγγελίες Δήμων που ευθαρσώς δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να  καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων και δε δόθηκε καμία πειστική απάντηση για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

 

Πολυμέσα