Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 10:54

Πρόταση για να μετάσχουν σε Αναπτυξιακή Α.Ε. Ειδικού Σκοπού οι Δήμοι του Ν. Πρέβεζας συζητήθηκε στην ΠΕΔ Ηπείρου

Ένα θέμα με αρκετές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις για τους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού βρέθηκε στην ατζέντα συζήτησης του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου στις 8 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Ο λόγος για το θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την σύσταση ή συμμετοχή της ΠΕΔ σε "Αναπτυξιακό Οργανισμό" του Ν.4674/2020”.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ με το συγκεκριμένο νόμο (δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ), για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό σε Τοπικό και Περιφερειακό Επίπεδο, η Κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει ένα “εργαλείο” στους Δήμους, ώστε να συστήσουν ή να συμμετέχουν σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα είναι Α.Ε. Ειδικού Σκοπού.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ένα “μπλοκ Δημάρχων” έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα, ζητώντας να προχωρήσει σε λήψη απόφασης, ωστόσο τελικώς με τις ενστάσεις αρκετών Δημάρχων, κυρίως μικρών Δήμων, το θέμα αναβλήθηκε.

Θυμίζουμε ότι στη Φθιώτιδα ιδρύθηκε ο οργανισμός «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΕ» από τους Δήμους Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, Στυλίδας και Αμφίκλειας – Ελάτειας. Δημιουργήθηκε επίσης η εταιρεία “ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.” με σύμπραξη των Δήμων Καρύστου, Λαυρεωτικής, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος.

Γενικότερα οι Δήμοι που έχουν κάποια κοινά στοιχεία και μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια δίκτυα προκύπτουν έπειτα από μία αναπτυξιακή οικονομοτεχνική μελέτη.

Στην Ήπειρο υπάρχει τόσο η Ήπειρος Α.Ε., όσο και η ΕΤΑΝΑΜ, που μπορούν να παίξουν ένα ρόλο “εργαλείου” για μελέτες και χρηματοδοτικά προγράμματα. Μην ξεχνάμε όμως ότι τον πρώτο λόγο μετοχικά έχει η Περιφέρεια Ηπείρου και στις δύο αυτές αναπτυξιακές εταιρείες, με ότι συνεπάγεται αυτό σε πολιτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικώς Δήμοι στην Ήπειρο προχωρήσουν ένα τέτοια εγχείρημα.