Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 09:54

Κάλεσμα για κινητοποίηση στην Πρέβεζα απευθύνει η ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό Πάργας)

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό Πάργας):

H ΛΑΝΤΖΑ κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό Πάργας καλεί το σωματείο εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό Πάργας τη Δευτέρα 28/9 ημέρα πανελλαδικής δράσης στον ΟΑΕΔ στις 11 π.μ και αμέσως μετά στην Επιθεώρηση εργασίας

 

Συναδέλφισσες/οι εργαζόμενες/οι στο τουρισμό-επισιτισμό

 

Ο κλάδος του επισιτισμού- τουρισμού για χρόνια αποτελεί την πιο κερδοφόρα επένδυση για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με τις τουριστικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 126 δις σε μια 8ετία. Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού και η «ανάπτυξη για όλους» ήταν ένας μύθος αφού το μόνο που βιώνουμε είναι το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων για να συσσωρεύεται ο πλούτος που παράγουν στα χέρια μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Αντί για την «δίκαιη ανάπτυξη» από την οποία θα είχαμε οφέλη και εμείς ως εργαζόμενοι τελικά εισπράξαμε μόνο εξαντλητικά χαμηλόμισθα ωράρια, άγρια εκμετάλλευση, αύξηση της ελαστικής εργασίας, τα μαύρα και υποδηλωμένα μεροκάματα να κυριαρχούν και την εργοδοτική αυθαιρεσία να χτυπάει κόκκινο.

Η πανδημία ανέκοψε την κούρσα κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου οι οποίοι συντονισμένα με την κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκουν να φορτώσουν το κόστος και αυτής της κρίσης στις πλάτες μας. Ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς του Τουρισμού και των μεταφορών, έδειξαν την αναλγησία τους και την παντελή έλλειψη σεβασμού στην υγεία και ασφάλεια προς όλη την κοινωνία όταν απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην αποκαλύπτονται οι περιοχές που εμφανίζονται κρούσματα για να μην θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων τους. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με κουρελιασμένα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υποτυπώδεις ελέγχους γιατί έτσι το ζητούσαν οι Tour operator, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση πατώντας πάνω στις αντεργατικές ρυθμίσεις της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, χτίζει τον νέο εργασιακό μεσαίωνα με ορίζοντα την μετά covid εποχή. Σπέρνει το φόβο και την ανασφάλεια. Με προγράμματα όπως το ΣΥΝ-εργασία επιβάλλεται ένας μηχανισμός συρρίκνωσης των μισθών, μετατρέπεται βίαια η πλήρης απασχόληση σε μερική και δημιουργείται ένα νέο καθεστώς επιδότησης της μερικής ανεργίας. Οι πολλαπλές αναστολές, ειδικά στον κλάδο μας, δίνουν την δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζομένους χωρίς μόνιμες και σταθερές ώρες εργασίας αλλά, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζικές απολύσεις αφού τελικά η προστασία από αυτές διαρκεί μόνο 30 μέρες μετά την αναστολή. Οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν προστατεύονται, όπως ψευδώς διακηρύσσει το υπουργείο, αλλά επιβάλλεται με νόμο η εργασία λάστιχο καθώς και η πλήρης κατάργηση των ΣΣΕ. Το νέο τερατούργημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ απελευθερώνει τις υπερωρίες νομοθετώντας την εργασία ήλιο με ήλιο ενώ αν κάποιος συνάδελφος μπει σε καραντίνα τον αναγκάζει να «ξεχρεώσει» με τσάμπα εργασία πέραν του ωραρίου.

Όσο οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες αυτών των άθλιων μέτρων που οδηγούν στην βίαιη φτωχοποίηση τους, η κυβέρνηση μέσω της μείωσης φορολογικών συντελεστών και της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις, δωρίζουν στο κεφάλαιο πάνω από 10 δις, καλύπτουν με κρατικό χρήμα εργοδοτικές εισφορές ενώ «διασώζουν» ακόμα και εταιρείες με τεράστια κέρδη, όπως η Aegean. Την κατάσταση δυσκολεύουν με την στάση τους και οι φιλοεργοδοτικές – υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ομοσπονδίας και των Εργατικών Κέντρων που ελέγχουν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να γυρίσει την πλάτη και σε αυτούς και σε όσους επιδιώκουν τον κατακερματισμό και την διάλυση του κλάδου με μεμονωμένες ενέργειες που χτυπούν την ενότητα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από κανένα τους, πρέπει τους γυρίσουν την πλάτη και να μαζικοποιήσουν τα  σωματεία, να επιβάλλουν στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες το αγωνιστικό πλαίσιο, τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για όσο χρειαστεί μέχρι να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ.

• Συνεχίζουμε το αγώνα για την διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων με βάση τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που απαιτούμε να γίνουν γενικώς υποχρεωτικές.

• Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και την ασφάλεια των συνάδελφων. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων

• Αυστηρές ρυθμίσεις και νομικό πλαίσιο για την προστασία των διανομέων. Μέσα ατομικής προστασίας συντήρηση και οχήματα αποκλειστικά από τον εργοδότη χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση ή εναλλακτική.

• Απαιτούμε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, επαναπρόσληψη το 2021 όσων δούλεψαν το 2018 ,2019 , 2020

• Να επεκταθούν χρονικά τα επιδόματα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις

• Να διαγραφούν οι υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ – εργασίας, να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΑΣ

Μετά τη παράσταση στον ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση εργασίας ,τα εκλεγμένα μας μέλη στο ΔΣ του σωματείου καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση για τα προβλήματα που προκύπτουν και το σχεδιασμό της δράσης μας για το επόμενο διάστημα.

 

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας κίνηση εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό”.