Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 16:10

Προαποφασισμένη η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Κανάλι - “Πέρασε” από οικονομική επιτροπή με fast-track διαδικασίες - Το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την μεγάλη και σύνθετη τουριστική επένδυση που σχεδιάζεται από το Δήμο Πρέβεζας στην περιοχή του Καναλίου, την οποία και αποκάλυψε με σειρά ρεπορτάζ του το atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Το θέμα του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Πρέβεζας και την Enterprise Greece Α.Ε., όχι μόνο ήρθε προς συζήτηση και λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, αλλά θα τεθεί και ως προ ημερησίας διάταξης θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας το απόγευμα, σε μία fast-track διαδικασία.

IMG 6507

Στη συνεδρίαση έγινε κατανοητό ότι ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και η Enterprise Greece Α.Ε. είχαν προχωρήσει τις επαφές και προετοιμάσει το έδαφος για το MOU. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνεδρίαση παρέστη ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων του Enterprise Greece Άκης Σκλάβος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιλοτική προσπάθεια που θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας για μία πολυτελή και σύνθετη τουριστική επένδυση ανάμεσα στο Μονολίθι και το Κανάλι, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα απαραιτήτως 5 αστέρων και άλλες χρήσεις που θα προκύψουν έπειτα από το Master Plan που θα εκπονηθεί όπως π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, βοτανικός κήπος, spa κ.α.

Ο κ. Σκλάβος ανέλυσε όλα τα βήματα που θα γίνουν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έως και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της επένδυσης, ώστε ο επενδυτής να έρθει και να βρει “καθαρό χώρο” για να προχωρήσει (περιβαλλοντικές μελέτες, χωροταξικές μελέτες, ιδιοκτησιακό κ.ο.κ.). Επισήμανε ότι θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης), κάτι που είχε συναντήσει ο Δήμος Πρέβεζας και στην περιβόητη επένδυση με τα ξενοδοχεία στα πρώην στρατόπεδα (Πεδίο Βολής και Σολωμού).

Ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων του Enterprise Greece τόνισε ότι η τουριστική χρήση του ακινήτου για να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό υψηλής στάθμης (σ.σ. δηλαδή “μεγάλα πορτοφόλια”) προβλέπεται τόσο στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου. Κατά συνέπεια η χρήση είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία.

IMG 6499

Εκ μέρους της “Δημοτικής Συνεργασίας” ο Λάζαρος Πιπιλίδης στάθηκε στο γεγονός ότι η συζήτηση είχε ήδη γίνει και πως το θέμα έρχεται χωρίς να έχει ρωτηθεί η τοπική κοινωνία για ένα θέμα που την αφορά άμεσα. Πρόσθεσε πως πρέπει να δουν όλοι τα οφέλη που θα υπάρχουν για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία.

IMG 6503

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας ανέφερε ότι η παράταξή του είναι πάντοτε υπέρ των επενδύσεων, ωστόσο όπως είχε αναφέρει και σε ανακοίνωσή του θα έπρεπε ο Δήμος να έχει κάνει μία μελέτη αξιοποίησης της περιουσίας του και να έχει προηγηθεί μία διαβούλευση, ώστε τις κατευθύνσεις να τις δώσει ο Δήμος.

Στάθηκε επίσης στο τι θα γίνουν οι επιχειρηματίες-συνεργάτες του Δήμου -όπως τους ονόμασε- οι οποίοι νοικιάζουν στο ακίνητο καταστήματα εστίασης, για πολλά χρόνια.

Ο κ. Σκλάβος παραδέχθηκε ότι αυτό είναι πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο.

IMG 6500

Ο Βασίλης Κωστούλας, εκ μέρους της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” τόνισε ότι το θέμα έρχεται με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς η τοπική κοινωνία δεν ήταν ενήμερη για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και θα πρέπει να έχει λόγο και μέσω των συμβούλων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” και Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ροπόκης στάθηκε στο γεγονός των όρων δόμησης, κάτι που έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Βαγγέλης Γιαννουλάτος, ο οποίος παρέστη ως παρατηρητής και πρόσθεσε επίσης ότι θα ήταν καλό το δημοτικό συμβούλιο να έχει στα χέρια του εγγράφως, σε ποια σημεία της όλης διαδικασίας εξέλιξης της σύμβασης, θα μπορεί να παρέμβει ο Δήμος.

IMG 6506

Ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος τόνισε ότι δε θα υπάρχουν εκπλήξεις προς το δημοτικό συμβούλιο για την επένδυση και ότι απαιτείται μία ομοφωνία για να προχωρήσει. Ανέφερε μάλιστα πως η διαγωνιστική διαδικασία που κανονικά θα ερχόταν στην οικονομική επιτροπή, λόγω των συνθηκών θα περάσει και από δημοτικό συμβούλιο για να υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση.

Το θέμα “πέρασε” κατά πλειοψηφία.

Ο Βασίλης Κωστούλας απείχε της ψηφοφορίας, καθώς η παράταξή του θα τοποθετηθεί αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο, ο Γιώργος Νίτσας απείχε της ψηφοφορίας δηλώνοντας ότι είναι θετικός στις επενδύσεις, ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα ακόμη και να υπάρξει συνεννόηση με την παράταξή του για να τοποθετηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατ' αρχήν ΝΑΙ ψήφισε ο Λάζαρος Πιπιλίδης, αλλά με τις επιφυλάξεις που διατύπωσε.

Κατ' αρχήν ΝΑΙ ψήφισε ο Βαγγέλης Ροπόκης, με τις επιφυλάξεις του για τους όρους δόμησης.

Η συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο...

 

*Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα στάδια της διαδικασίας τις επόμενες ώρες στο atpreveza.gr