Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 09:46

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας: “Ποιος φοβάται το μαθητικό σκίρτημα;”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ - ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας:

“Βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες και τα δυσβάσταχτα προβλήματα που είναι συνέπειες των μέτρων που επέβαλε το ΥΠΑΙΘ τάχα για αποτροπή της διασποράς του ιού. Τα κρούσματα που καθημερινά καταγράφονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς φανερώνουν τον προσχηματικό και ελλιπή χαρακτήρα των όποιων μέτρων επέβαλε η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως στις σχολικές αίθουσες οι 25 και πλέον μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς ασφυκτιούν. Η κατηγορηματική άρνηση του ΥΠΑΙΘ να διενεργήσει τεστ στα σχολεία στα οποία εμφανίζονται κρούσματα, σε συνδυασμό με την καθημερινή κυβερνητική εκστρατεία φόβου από τα ΜΜΕ, αυξάνει την ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το διαρκές άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων λόγω κρουσμάτων, οι εντολές των προϊσταμένων και του ΥΠΑΙΘ για κάμερες στις τάξεις και η υποχρεωτική παροχή της «εξ αποστάσεως» δημιουργούν συνθήκες αφόρητης πίεσης ενώ επί της ουσίας υποβαθμίζουν την ίδια την παρεχόμενη εκπαίδευση. Τα συνεχόμενα δίωρα μαθήματος και τα διαφορετικά διαλείμματα αυξάνουν απότομα την καθημερινή κόπωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα στα σχολεία της χώρας εξακολουθούν να λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, εξαιτίας της πολιτικής της αδιοριστίας του ΥΠΑΙΘ. Καθημερινά χάνονται αμέτρητες ώρες μαθημάτων σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Απέναντι σ’ αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα οι μαθητές πολλών σχολείων της χώρας αποφάσισαν να υψώσουν τη φωνή και το ανάστημά τους και να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές, μέτρα για την προστασία της υγείας όλων. Μπροστά στο μαθητικό σκίρτημα στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού: Δήμαρχοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Εισαγγελείς, αστυνομικές δυνάμεις, «αγανακτισμένοι γονείς», πληρωμένοι κονδυλοφόροι και παπαγαλάκια όρμησαν πάνω στη νέα γενιά, επειδή αυτή τόλμησε να διατυπώσει αιτήματα, να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την υγεία και τη μόρφωσή της. Οι απειλές δεν τελειώνουν εκεί. Καθημερινά διευθυντές σχολείων και σύλλογοι διδασκόντων καλούνται από εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις να παίξουν το ρόλο των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους μαθητές τους. Και όπου οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν επαρκούν, αναλαμβάνει τη σκυτάλη η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων. Στόχος τους είναι να κάμψουν και να τρομοκρατήσουν τη νέα γενιά, να την «εκπαιδεύσουν» από νωρίς να είναι σκυφτή, υπάκουη και να μην λέει ποτέ «όχι».

Τα προβλήματα δε λείπουν και από τα σχολεία της Πρέβεζας: πολυπληθή τμήματα (25, 26 και 27 μαθητές στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια της πόλης), πολύ μικρές αίθουσες, μία μόνο μάσκα έχει μοιραστεί μέχρι τώρα στους μαθητές (σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τη γνωστή «μάσκα-γίγας»), κανένα δωρεάν τεστ, αντισηπτικά και μάσκες που τα σχολεία αναγκάζονται συχνά να τα προμηθεύονται μόνα τους, άρνηση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και όλα αυτά στο πλαίσιο της ασφυκτικής εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου και Κεραμέως με τις περισσότερες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το «Νέο Λύκειο» της τράπεζας θεμάτων και των υπόλοιπων αντιεκπαιδευτικών μέτρων της αδιοριστίας, της ελλιπούς χρηματοδότησης, της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης και των καμερών! Κυβέρνηση ΝΔ, Υπουργείο, και οι ντόπιοι παρατρεχάμενοί τους, όπως οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας κλίνουν την «ατομική ευθύνη» σε όλες τις πτώσεις κλείνοντας την πόρτα κατάμουτρα στα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κινήματος. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στα σχολεία του Καναλακίου. Εκεί, o συνδυασμός της πανδημίας με τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε ο σεισμός της περασμένης Άνοιξης δημιούργησαν την απαράδεκτη κατάσταση με πολλούς μαθητές να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει τα μαθήματα· κι όλα αυτά φυσικά χωρίς κανένας από τους «επισήμους» να φέρει την ευθύνη!

Οι μαθητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους! Αποδεικνύουν με τη στάση τους πως δεν είναι η γενιά της «τετράγωνης τυρόπιτας», ούτε οι εκφραστές αναχρονιστικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων· «αρνητές του κορωνοϊού και της μάσκας». Αντίθετα, είναι η γενιά εκείνη που βλέπει τα μορφωτικά της δικαιώματα να καρατομούνται και την υγεία της, όπως και των λαϊκών οικογενειών, να είναι ανοχύρωτη εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τις ΕΛΜΕ και την ΕΛΜΕ Πρέβεζας να καταγγείλουν απερίφραστα τα φαινόμενα αστυνομικής και εισαγγελικής παρέμβασης, τις απειλές, τους τραμπουκισμούς και τον εκφοβισμό που στρέφονται ενάντια στους μαθητές μας. Μπροστά στη φίμωση που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μπορούμε να ενώσουν τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε από κοινού τα δίκαια αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!”.