Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 10:26

Πήρε την “παρτίδα” η παράταξη Νάστα για τις μελέτες – Ακυρώθηκε η απόφαση για το ρυμοτομικό του Καναλακίου

Σε “παρτίδα σκάκι” την οποία κέρδισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πάργας, η παράταξη του Αντώνη Νάστα, εξελίσσεται η υπόθεση τριών μελετών (περιφερειακός Καναλακίου, αλιευτικό καταφύγιο Λούτσας και δρόμος Ανθούσα-Σαρακίνικο), καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση 96/2020 (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ) του δημοτικού συμβουλίου Πάργας, με την οποία εγκρίθηκε η επιχορήγηση μελετών ωρίµανσης έργων των ΟΤΑ “Β” ∆ράση της µελέτης µε τίτλο ΄΄ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΚΑΝΑΛΛΑΚΙΟΥ΄΄ εκτιµώµενου προϋπολογισµού 85.000,00€ (δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δημήτρη Μάρκου, η ΜΠΕ του αλιευτικού καταφυγίου Λούτσας ∆ήµου Πάργας, προϋπολογισµού είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δεν συντρέχει πλέον λόγος να εκπονηθεί καθώς η ΕΣΑΛ µε την 82/08/28-11-2019 απόφασή της έχει γνωµοδοτήσει αρνητικά επί της µελέτης του έργου.

Όσον αφορά στις µελέτες: -Μελέτη βελτίωσης βατότητας αγροτικού δρόµου Σαρακίνικο-Αϊ Σώστη-Αγία Παρασκευή ∆Ε Πάργας και -Μελέτη κατασκευής τµήµατος της περιφερειακής οδού πόλης Καναλακίου, δεν υπάρχει πρόθεση της δηµοτικής αρχής να καταργηθούν, αλλά δεν συντρέχει πλέον λόγος να χρηµατοδοτηθούν από το χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε επιλέξει η δημοτική αρχή Νάστα, αφού η τεχνική υπηρεσία του Δήµου είναι σε θέση να τις συντάξει χωρίς κόστος, να γλιτώσει λεφτά ο Δήμος και να τα χρησιμοποιήσει για το ρυμοτομικό του Καναλακίου.

Η παράταξη του Αντώνη Νάστα ισχυρίστηκε ότι ως δηµοτική αρχή του ∆ήµου Πάργας την χρονική περίοδο 2015-2019, είχε εντάξει σε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων τρεις µελέτες συνολικού πρ/σµού 85.000 ευρώ, αναλυτικά ως κάτωθι : 1) Περιφερειακός Καναλλακίου, πρ/σµού 45.000 ευρώ. 2) Αλιευτικό καταφύγιο Λούτσας. Πρ/σµού 20.000 ευρώ, και 3) Οδοποϊια, Ανθούσσα-Σαρακίνικο, Πρ/σµού 20.000 ευρώ.

Το σημείο-κλειδί στην απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι ότι δεν αποδεικνύεται ότι ενηµερώθηκαν από τον Πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε κλήθηκαν στη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου οι πρόεδροι των οικείων Συµβουλίων Κοινοτήτων (Καναλακίου, Λούτσας και Ανθούσας).

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Πάργας μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152 και να ανατρέψει την απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Φαίνεται πως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένη να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή του Νίκου Ζαχαριά, χρησιμοποιώντας και τις προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.