Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 12:48

Σημαντική απόφαση του Δήμου Ζηρού – Αποφάσισε την καθολική απαγόρευση κοπής δέντρων σε δασική περιοχή

Μία σημαντική απόφαση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας των κατοίκων του οικισμού Τύργια, έλαβε η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Ζηρού στην τελευταία της συνεδρίαση.

Αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής και Δημάρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή, να γνωμοδοτήσει προς την Δ/νση Δασών Πρέβεζας για καθολική απαγόρευση κοπής δένδρων στη θέση ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ στην Τοπική Κοινότητα Κρανέας.

Μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Κρανέας και ζητούμε να απαγορευθεί η κοπή δένδρων στη Θέση ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ και να μην χορηγούνται άδειες για υλοτομία από την Δ/νση Δασών Πρέβεζας με κυριότερο λόγο την διάβρωση του εδάφους που έχει ως αποτέλεσμα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση ο οικισμός Τύργια να πλημμυρίζει. Επιπροσθέτως αυτών σας ενημερώνουμε ότι είμαστε δέκτες παραπόνων και καταγγελιών για ανεξέλεγκτη ή παράνομη κοπή δένδρων στην περιοχή τα οποία πάντα σύμφωνα με τις αναφορές των καταγγελλομένων δεν χρησιμοποιούνται μόνο για οικιακή χρήση των κατοίκων αλλά και για εμπορία. Ο Δήμος Ζηρού είναι διατεθειμένος να συνδράμει όπου του ζητηθεί, για να εφαρμοσθεί η απόφαση , προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή στο μέτρο του δυνατού που είναι εφικτό από καταστροφές ακραίων καιρικών φαινομένων πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους κ.α τα οποία πλήττουν την περιοχή αυτή κάθε χρόνο”, είπε ο κ. Καλαντζής στη συνεδρίαση.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Κρανέας με την αρίθμ. 10/2020 απόφασή του προτείνει προς κάθε εμπλεκόμενη Υπηρεσία να απαγορευθεί για πέντε τουλάχιστον χρόνια η κοπή καθώς και πάσης φύσεως ξύλευση δένδρων στη δασική έκταση στη θέση Βαλαωρίτης, καθώς:

  • Το βουνό έχει απογυμνωθεί σε μεγάλο βαθμό και δημιουργείται κίνδυνος για πλημμύρες και καταστροφές στον οικισμό Τύργια (φαινόμενο που προκύπτει μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση ) .

  • Με την απογύμνωση που παρατηρείται της δασικής έκτασης στο Βουνό Βαλαωρίτη υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης της άγριας πανίδας .