Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 01:33

Το Βοήθεια στο σπίτι καταρρέει...και απεργεί

48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο (13 και 14 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Bοήθεια στο σπίτι» ζητώντας νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις δημοτικές δομές, τη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους όπου θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι στην Πρέβεζα σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αγωνία τους και επισημαίνουν ότι μετά από δέκα 10 χρόνια λειτουργίας το «Βοήθεια στο Σπίτι» στέκεται στην κόψη του ξυραφιού.

«Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μη έχοντας την πολιτική βούληση να κάνουν το αυτονόητο, να το θεσμοθετήσουν και να γίνει πλέον Υπηρεσία των Δήμων, αντί αυτού θέτουν από την 1η Απριλίου σε εφαρμογή το Νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Οι όροι και τα κριτήρια του Νέου Προγράμματος αφενός αποκλείουν ένα μεγάλο αριθμό ωφελουμένων οι οποίοι μέχρι και σήμερα εξυπηρετούνται από το «Βοήθεια στο Σπίτι», αφετέρου δεν διασφαλίζουν τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»» τονίζουν οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας πως όσον αφορά το εργασιακό μέλλον των 3.500 εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι έχουν προσληφθεί με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, οι αρμόδιοι προβάλλουν ως μονόδρομο τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αποκρύπτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα αναλάβουν το ρίσκο του «μερίσματος» σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

«ΛΕΜΕ ΟΧΙ στον κοινωνικό αποκλεισμό των ανήμπορων συμπολιτών μας. Δεν μπορεί οι 130.000 εξυπηρετούμενοι σε όλη τη χώρα, να γίνουν 48.000. Τα κριτήρια ένταξης των πολιτών όπως προβλέπονται από τον Νόμο είναι απαράδεκτα!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Πρόνοιας. Η παροχή κοινωνικής φροντίδας και προστασίας πρωτίστως αποτελεί ευθύνη του κράτους και παρέχει χωρίς διακρίσεις σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Δε μπορεί εξασφαλισμένα χρήματα με νόμο που καλύπτουν την λειτουργία όλων των Δημοτικών Δομών, να μοιράζονται σε ιδιώτες στο όνομα των ίσων ευκαιριών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην εξαθλίωση της κοινωνίας και τη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής! Πού είναι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που όλο εξαγγέλλεται αλλά δεν υλοποιείται;

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην ανεργία 3500 εργαζομένων των ΒΣΣ οι οποίοι είναι μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και εργάζονται επί δέκα συνεχή έτη κάνοντας κατάθεση ψυχής δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες (απλήρωτοι επί μήνες, καλύπτοντας κενά σε άλλους τομείς των Δήμων, ασκώντας αλλότρια καθήκοντα κλπ).

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο σχεδιασμό της Πολιτείας για δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών. Δεν μπορεί οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις να γίνουν η εγγύηση της Πολιτείας απέναντι στον ανήμπορο άνθρωπο βασιζόμενες σε λογιστικά πρότυπα για παροχές κοινωνικής φροντίδας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Πρέβεζας, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία και στην κινητοποίηση στην Αθήνα αύριο Τετάρτη στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί και ζητούν από την πολιτεία να είναι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και προστασίας και όχι πηγή κινδύνου και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.