Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 10:22

«Στοίχημα» για τους αγώνες των εργαζομένων η απεργία της 20ης Φεβρουαρίου

Η μεγάλη σημασία που έχει,  για τον συντονισμό των εργαζομένων απέναντι στην συνεχιζόμενη άγρια «επίθεση» που υφίστανται σε όλα τα επίπεδα από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν Κυβέρνηση Ε.Ε-ΔΝΤ,  η απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, τονίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας,  εκπρόσωποι  Διοικητικών Συμβουλίων και εκλεγμένων συνδικαλιστών από τους Λιμενεργάτες, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο εργαζομένων στο νοσοκομείο, το Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, το ΚΤΕΛ-οδηγών  φορτηγών, τον ΟΤΕ, τον Ο.Α.Ε.Ε., την ΕΑΣ Πρέβεζας.

 Στη σύσκεψη συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Νέων Αγροτών, με επικεφαλής των Πρόεδρο, Λεωνίδα Ραβανό, καθώς και κτηνοτρόφοι.

IMG 6740

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρθηκαν σε μία σειρά ενεργειών και δουλειάς που πρέπει να γίνουν στους χώρους εργασίας, ώστε η απεργία να έχει επιτυχία, να έχει μαζικότητα και να αποτελέσει ένα πρώτο θετικό βήμα, για μια συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων, απέναντι σε πολιτικές που στοχεύουν «στη διάλυση της κοινωνίας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αποφάσισαν επίσης την Τετάρτη να επισκεφθούν τα αγροτικά μπλόκα, για να μιλήσουν με τους αγρότες και να δηλώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Το Σάββατο θα μοιραστεί υλικό και θα γίνουν εξορμήσεις προς ενημέρωση της κοινωνίας της Πρέβεζας, ενώ τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των σωματείων θα ενημερώνουν τους πολίτες στους χώρους δουλειάς. Την Τρίτη θα στηθούν μικροφωνικές εγκαταστάσεις που θα καλούν το λαό της Πρέβεζας στην απεργία, ενώ την Τετάρτη η συγκέντρωση θα γίνει στην Εφορία.

Πολλές ήταν και οι τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση-ενημέρωση του Στρατή Βουγέλλη, Προέδρου στο σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, για την υποβάθμιση των δομών Υγείας στο Νομό μας, καθώς μετέφερε και πρόσφατη πανελλαδική εμπειρία από το πανελλήνιο συλλαλητήριο για την Υγεία. Ο κ. Βουγέλλης μετέφερε μάλιστα και ατάκα υψηλού αξιωματούχου του Υπουργείου, σε κουβέντα με τους συνδικαλιστές, που τους μετέφερε πως είναι ειλημμένη απόφαση να… καρατομηθούν 50 Νοσοκομεία στη χώρα.

IMG 6741

Σιωπηλοί άκουγαν οι παριστάμενοι  και  τη σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου των εργαζομένων στην ΕΑΣ, Ανδρέα Παπατσώτσου, ο οποίος με λίγα λόγια, έδωσε ολόκληρη την τραγική κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ένα-δυστυχώς-πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Ο κ. Παπατσώτσος αναφέρθηκε στον εμπαιγμό που υφίστανται οι υπάλληλοι της Ένωσης εδώ και χρόνια, στους μήνες που είναι απλήρωτοι, ενώ πρότεινε: «Για μένα όχι μία ημέρα απεργία. Δέκα ημέρες, ένα μήνα πρέπει να κάνουμε απεργία για να πετύχουμε κάτι».

Από αρκετούς από τους εκπροσώπους των σωματείων,  τέθηκαν και πολιτικά ζητήματα. Τονίστηκε ο χαρακτήρας κοινωνικής σύγκρουσης που παίρνουν πλέον οι αγώνες των εργαζομένων και στάθηκαν στο γεγονός πως επιβάλλεται η πλήρης αμφισβήτηση όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ευρώ, του ίδιου του συστήματος, ώστε να υπάρξει διέξοδος υπέρ του λαού και των εργαζομένων. Επιπλέον αρκετοί από τους εκπροσώπους των σωματείων στάθηκαν στην καταστολή που συνεχώς μεγαλώνει από την πλευρά της Κυβέρνησης για να επιβληθεί μια αντιλαϊκή πολιτική, που θα δίνει περισσότερα στους λίγους και λιγότερα στους πολλούς.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση του Λεωνίδα Ραβανού περί των αγροτικών ζητημάτων, ενώ το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βαγγέλης Νάνος, στάθηκε στη λογική παλλαϊκού-πανεργατικού ξεσηκωμού που πρέπει να προσλάβουν οι κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ στάθηκε και στην ενότητα του αγώνα, που πρέπει να επιδιώκεται σε κάθε ευκαιρία στη βάση των εργαζομένων, τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεχιστούν και τα «ανοίγματα» προς το ΠΑΜΕ για κοινή δράση, έστω κι αν δεν βρουν ανταπόκριση.