Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 10:29

Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δράσεις του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας στα πλαίσια του Erasmus 2020

Στην Πανευρωπαϊκή γιορτή της πολυγλωσσίας συμμετείχε για άλλη μια χρονιά το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας σε συνεργασία με τους εταίρους από το Erasmus+ -Etwinning project Eco-Herit@ge Matters , που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

4ogumnasio 2

Σε σχετικό δελτίο τύπου η διεύθυνση του σχολείου αναφέρει:

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 835 εκδηλώσεις σε 46 χώρες με 312485 συμμετέχοντες.

4ogumnasio 4

Σε αυτή την Πανευρωπαϊκή γιορτή της πολυγλωσσίας συμμετείχε για άλλη μια χρονιά το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας σε συνεργασία με τους εταίρους από το Erasmus+ -Etwinning project Eco-Herit@ge Matters , που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πραγματοποιήθηκε με ένα πρωτότυπο αλλά και επίκαιρο τρόπο φέτος. Ετοιμάσαμε ένα κόμικ σε όλες τις γλώσσες του προγράμματος , δηλαδή αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ρουμάνικα και κροατικά σε ψηφιακή μορφή . Οι μαθητές εργάστηκαν συνεργατικά , δημιούργησαν τα κείμενα και τα κατέγραψαν ηχητικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με οδηγίες προστασίας για τους μαθητές μας έναντι της πανδημίας του Covid 19.

Μπορείτε να το δείτε στο σχετικό σύνδεσμο : https://www.storyjumper.com/book/read/88164005/EDL-2020-Coronacomics-in-our-languages?fbclid=IwAR3E2v2mPUHOA818fvZCi__9efGeVOOQesVLNsTBTzVHrX-FmJnPM4hGDgQ . Η εκδήλωση καταγράφηκε στο μακρύ κατάλογο των εκδηλώσεων πανευρωπαϊκά και μας αποδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό συμμετοχής .

  • 15,16,17 Οκτωβρίου Ημέρες Erasmus 2020

Οι «Ημέρες Erasmus 2020» εορτάζονται από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2020 σε όλη την Ευρώπη με 5200 εκδηλώσεις σε 53 χώρες να καταγράφονται , κατά τη διάρκεια των οποίων θα προβληθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος Erasmus+ και θα αναδειχτούν οι θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα από όλους όσοι δραστηριοποιούνται ,είτε ως διαχειριστές σχεδίων (project managers), είτε ως συμμετέχοντες (μαθητές, φοιτητές, μαθητευόμενοι, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, άτομα που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα Νεολαία).

Το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό αυτό με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του που εκπονούν το έργο 'Eco-herit@ge Matters ' σε συνεργασία με σχολεία από την Πορτογαλία , την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Κροατία . Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί βίντεο που δημιούργησαν οι συντονιστές με στόχο την  αξιολόγηση των εργασιών του 1ου έτους του προγράμματος. Το βίντεο δημιουργήθηκε ως αξιολόγηση και ανατροφοδότηση με το τέλος του πρώτου έτους των δραστηριοτήτων μας , ένα έτος που το σημάδεψε η πανδημία και η απομάκρυνση μας από τις κανονικές τάξεις μας . https://youtu.be/sk_uHdGeobY

Δεν αποθαρρυνθήκαμε , συνεχίζουμε δυναμικά με τις επόμενες δραστηριότητες και θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών του τρέχοντος έτους μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της Σύμπραξης .

Σε αυτήν θα παρουσιαστούν ομιλίες και παρουσιάσεις  των συμμετεχόντων  μαθητών που θα μοιραστούν την εμπειρία τους από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα απαντώντας το ερευνητικό ερώτημα 'Με ποιες 3 βασικές λέξεις θα εκφράζατε τι σημαίνει το πρόγραμμα Erasmus για σας?’ . Θα προβληθούν σχετικά βίντεο και ψηφιακές απεικονίσεις που οι μαθητές ετοίμασαν και θα προγραμματιστούν οι επόμενες δράσεις .  

  • Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την Κλιματική αλλαγή –Climate Action Project

 

+1,000,000 μαθητές
+100 χώρες
1 αποστολή

Οι μαθητές φαντάζονται έναν κόσμο στον οποίο μαζί νέοι σε 6 ηπείρους συνδέονται ουσιαστικά και αντιμετωπίζουν μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου: την κλιματική αλλαγή. Τον Οκτώβριο μαθητές ηλικίας 6-22 θα συνεργαστούν σε θέματα αλλαγής του κλίματος κατά τη διάρκεια έξι συναρπαστικών εβδομάδων: θα μελετήσουν αιτίες και αποτελέσματα, θα προσπαθήσουν να λύσουν ζητήματα και να αναλάβουν δράση. Η νοοτροπία τους και οι κοινωνίες θα αλλάξουν. Αυτό το έργο υποστηρίζεται από την Dr. Jane Goodall, Ίδρυμα του ΟΗΕ, τον ιρλανδό πρόεδρο και τους παγκόσμιους ηγέτες. Κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε από το National Geographic, το BBC , τη WWF και 40 ακόμη εθνικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές του τμήματος ΒΕ2 του 4oυ Γυμνάσιου Πρέβεζας , συμμετέχουν σε αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή ως μέρος των εργασιών μας στο Etwinning/ Erasmus+ Project Eco-herit@ge Matters'. Κάθε εβδομάδα όλο τον Οκτώβριο και μέχρι τις 2 Νοεμβρίου δημιουργούν παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με τις αιτίες, τις συνέπειες που προκαλεί το φαινόμενο και αναλαμβάνουν δράση επιζητώντας λύσεις , οι οποίες αναρτώνται στο site του παγκόσμιου Προγράμματος ' Climate Action Project ' . Συμπράττουν με μαθητές και σχολεία από όλον τον κόσμο για να ενώσουν τις φωνές τους κατά του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη μας.

Ενδεικτικά παρατίθεται το βίντεο της πρώτης εβδομάδας και οι εργασίες συνεχίζονται …

https://youtu.be/p0m-HoVzQQc

 

 

Έκθεση εικόνων