Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 12:46

Επιπλέον κοινότητες του δήμου Πρέβεζας εντάχθηκαν για αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου

Επιπλέον περιοχές στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων οριοθέτησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020.

Η απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

1. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

1.1. Συμπληρώνουμε την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./2970/Α325/19.5.2020 (Β΄2133) κοινή υπουργική απόφαση και εφαρμόζουμε αναλόγως τις διατάξεις της από 28.7.1978 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί αποκαταστάσεως ζημιών εκ σεισμών 1978 εις περιοχή Βορ. Ελλάδος κλπ.», η οποία κυρώθηκε, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους ν. 867/1979 (Α΄24), ν. 1048/1980 (Α΄101), ν. 1133/1981 (Α΄54) και ν. 1190/1981 (Α΄203) καθώς και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις που ισχύουν σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, ο οποίος έχει χαρακτήρα φυσικής καταστροφής, και ανήκουν στα διοικητικά όρια των παρακάτω περιοχών:

Α. Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου

γ) Δήμος Πρέβεζας

• Κοινότητες Καναλίου και Κρυοπηγής της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου.

• Κοινότητες Άνω Ράχης, Ρευματιάς, Σκιαδάς και Ωρωπού της Δημοτικής Ενότητας Λούρου.

Β. Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου

α) Δήμος Ηγουμενίτσας.

• Κοινότητα Ηγουμενίτσης της Δημοτικής Ενότητας Ηγουμενίτσης.

• Κοινότητες Μαργαριτίου, Καρτερίου και Σπαθαραίων της Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου.

• Κοινότητα Αργυροτόπου της Δημοτικής Ενότητας Συβότων.

Γ. Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου

α) Δήμος Ζίτσας

• Κοινότητα Καρίτσης της Δημοτικής Ενότητας Ζίτσας

 

2. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

2.1. Ο/Η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου, που έχει πληγεί από το σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της παρούσας απόφασης.

Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας

2.2. Ο/η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή όλοι οι συνιδιοκτήτες/-τριες (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή ο/η ειδικός/-ή διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις) κτιρίου που έχει πληγεί από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για επισκευή ή ανακατασκευή ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις), εντός προθεσμίας:

ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου (η οποία εκδόθηκε βάσει της προαναφερόμενης παραγράφου 2.1) ή του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.)

ή

δέκα οκτώ (18) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης για απ’ ευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής.

Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες προθεσμίες αφορούν και σε αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

2.3 Οι παραπάνω προθεσμίες δύνανται να παραταθούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη.

3. ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 και ανήκουν στα διοικητικά όρια των περιοχών που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση, διέπεται από τις διατάξεις της υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-K.E./ 2970/Α325/19.5.2020 (Β΄2133) κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών και της υπό στοιχεία ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/οικ. 5419/Α321/17.7.2020 υπουργικής απόφασης που ορίζει τις προθεσμίες και τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 (Β΄3204).