Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 14:06

Ξεχωριστή πρωτοβουλία του δήμου Ζηρού για την ενίσχυση της ανακύκλωσης-Καλαντζής: "Ένα καλύτερο περιβάλλον είναι στο χέρι όλων μας!"

Μια καινοτόμα και ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος είναι από σήμερα στη διάθεση των πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Δήμο Ζηρού.

Την έναρξη της λειτουργίας της διαδικτυακής δημοτικής πλατφόρμας www.followgreen.gr/ziros ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα τοπικά ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως ένα καλύτερο περιβάλλον είναι στο χέρι όλων μας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πλατφόρμα  μέσα από την οποία οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται, να συμμετέχουν αλλά και να επιβραβεύονται για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις.

88177487 2804591452968615 7211013553250107392 o

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως είναι στη διάθεση των συνδημοτών και κατοίκων του Δήμου μας, μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα στο διαδίκτυο που αφορά την ανακύκλωση. Έχουμε πει ότι το 2020 θα είναι το έτος το οποίο θα κάνουμε ένα “restart” στην ανακύκλωση καθώς έχουν παρατηρηθεί τα προηγούμενα έτη μειωμένα ποσοστά ανακύκλωσης. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά στα ΜΜΕ ότι η ανακύκλωση αλλά και η αύξηση του αριθμού της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών είναι προς όφελος όλων των δημοτών μας και οικονομικά αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος και στόχος είναι κυρίως να γαλουχήσουμε σε αυτή τη διαδικασία τα παιδιά” τόνισε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής.

“Η δημοτική πλατφόρμα Followgreen είναι διαθέσιμη από σήμερα στο www.followgreen.gr/ziros και αποτελεί ένα εργαλείο επιβράβευσης των πολιτών, για την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους, σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να ενώσουμε και να στρέψουμε τους δημότες προς αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό ζητάμε τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων και ιδιαίτερα των Σχολείων των γονέων και των τοπικών επιχειρήσεων” κατέληξε ο δήμαρχος Ζηρού. Untitled 1 copy

Να σημειώσουμε πως οι δύο βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας είναι οι εξής:

  • Οι πολίτες δημιουργούν λογαριασμό στο followgreen.gr/ziros και κερδίζουν πόντους μέσω εκπαιδευτικών δράσεων για την ανακύκλωση, όπως άρθρα, βίντεο και κουίζ, μέσω καταχώρησης της ανακύκλωσης που κάνουν, καθώς και με τη δωρεά ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.
  • Οι πολίτες εξαργυρώνουν τους πόντους επιβράβευσης σε κληρώσεις του Δήμου, σε ειδικές παροχές - εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του Δήμου και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, αλλά και επιχειρήσεων του Δήμου Αρταίων. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν για τους συμπολίτες μας, εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες σε μεγαλύτερο εύρος.

    * Μπορούν επίσης να δωρίζουν στα σχολεία στο πλαίσιο του Σχολικού Μαραθωνίου «Πάμε Ανακύκλωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ακόμη σημαντικός στόχος της διαδικτυακής πλατφόρμας Followgreen Δήμος Ζηρού, είναι να βοηθήσει τις μαθήτριες και τους μαθητές να εμβαθύνουν στις πρακτικές διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και να δώσει τη δυνατότητα στη σχολική κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις ανακύκλωσης στο πλαίσιο του Σχολικού Μαραθωνίου.

Οι επιδόσεις κάθε σχολείου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, σε ειδική σελίδα της πλατφόρμας.

Ο κ. Καλαντζής κάλεσε όλους τους δημότες και κατοίκους του Δήμου να ενισχύσουν την πρωτοβουλία και να γίνουν μέρος της δράσης ως μέλη στην πλατφόρμα Followgreen, ενώ κάλεσμα απευθύνεται και σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, όπου μπορούν μέσω της πλατφόρμας να λάβουν δωρεάν προβολή, παρέχοντας προσφορές και εκπτώσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Σε ερώτηση του atpreveza.gr για το ενδεχόμενο “λειτουργίας” της ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του δήμου ο δήμαρχος Ζηρού αναφέρθηκε στη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος λέγοντας μεταξύ άλλων: “Σε όλη την έκταση του δήμου Ζηρού είναι πολύ δύσκολο να γίνει ανακύκλωση. Εμείς δίνουμε βάρος στα αστικά κέντρα, τη Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό, και σε κάποια μεγάλα χωριά όπως είναι η Κερασούντα, ο Άγιος Γεώργιος και το Ριζοβούνι. Εδώ είναι μια μεγάλη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα, γιατί μιλάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ξεχωριστά ρεύματα, καφέ κάδο, μπλε κάδο, κώδωνες και στοχευμένη ανακύκλωση . Αλλά εδώ πρέπει να μπει στη ζυγαριά από τη μία οι υποδομές που χρειάζονται ώστε να πετύχουμε αυτή τη διαλογή στην πηγή, τα ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και το κόστος το οποίο θα έχουμε για να τα διαχειριστούμε και δεύτερον ποιο είναι το οικονομικό όφελος για το δήμο για να είναι βιώσιμη μια τέτοια ανάπτυξη των ρευμάτων. Αυτό που προκύπτει από τον εθνικό σχεδιασμό είναι ότι οι δήμοι θα αποφασίζουν χωρίς να υπάρχει οδηγία σαφής ότι πρέπει να γίνει σε όλη την έκταση του δήμου, απλά οι ευρωπαϊκές οδηγίες που υπάρχουν είναι ότι δείτε που συμφέρει, δείτε ποιες είναι οι παραγόμενες ποσότητες, εμείς θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους αυτούς του 30%. Αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ανακύκλωση και σε μικρές τοπικές κοινότητες”¨.

Πολυμέσα