Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 15:29

Αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της η ΕΛΜΕ Πρέβεζας από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (video)

Την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια ανακοίνωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα τοπικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και πρωτόγνωρη την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία.

IMG 6554

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λελοβίτης χαρακτήρισε την επιλογή του Υπουργείου ως πράξη απόλυτου αυταρχισμού, εξαιρετικά προσβλητική για τις δημοκρατικές διαδικασίες και μια πράξη χειραγώγησης για το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κ. Λελοβίτης σημείωσε πως αυτή η πράξη είναι συνέχεια μιας πολιτικής χρόνων και χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα αναξιόπιστο το σύστημα κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και από τις εφορευτικές επιτροπές.

“Η λήψη αποφάσεων με αυτό τον αυταρχικό τρόπο χωρίς καμία συζήτηση, η απουσία των προϋποθέσεων του να συναποφασίσουμε να κουβεντιάσουμε και οι λόγοι προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους είμαστε αντίθετοι στη διενέργεια των εκλογών που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο για τις 7 Νοεμβρίου. Για όλους αυτούς τους λόγους το ΔΣ της ΕΛΜΕ αλλά και όλες οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας αποφάσισαν να αντισταθούν σε αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης, αποφάσισαν να μην μπουν καν σε σοβαρή συζήτηση με όλη αυτή τη διαδικασία, αποφάσισαν να συνταχθούν με την εξαρχής ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ και αφού συντασσόμαστε με αυτή την απόφαση αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας από κάθε παράταξη και βεβαίως καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην πάρουν μέρος σε αυτές τις εκλογές, να μην εμπλακούν στις εφορευτικές επιτροπές και θεωρούμε ότι αυτές τις εκλογές παρωδία που θέλει να κάνει το Υπουργείο με έναν εκκωφαντικό θόρυβο προσπαθούμε να τις ακυρώσουμε στην πράξη, δείχνοντας ότι τουλάχιστον στα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την Παιδεία προαπαιτούμενο είναι ο διάλογος και ο σεβασμός της άλλης άποψης. Όταν λοιπόν δεν συμβαίνει αυτό και έχουμε αλαζονικές, υβριστικές και αυταρχικές επιλογές είναι ξεκάθαρο ότι η συλλογικότητα των καθηγητών, πέρα από μικροπαραταξιακές προσεγγίσεις, θα βρεθεί σύσσωμη. Δεν θα νομιμοποιήσουμε ούτε με την ψήφο μας, ούτε με τις υποψηφιότητές μας, ούτε με καμία εμπλοκή σε αυτές τις διαδικασίες αυτές τις επιλογές του Υπουργείου”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λελοβίτης.

IMG 6556

Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση της ΝΔ όλη την αντεργατική της πολιτική με το πρόσχημα του κορωνοϊού, χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Πέτρος Τσεκούρας την επιλογή του Υπουργείου να διεξαχθούν οι εκλογές ηλεκτρονικά.

“Οι αιρετοί είναι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, σε αυτούς λογοδοτούν για τη θέση και τη στάση που παίρνουν μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια. Άρα οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι εκλογές των εργαζομένων και δεν μπορεί να επεμβαίνει και να ρυθμίζει το θέμα των εκλογών η διοίκηση. Είναι μια κατάκτηση των εργαζόμενων για να διασφαλίζεται στις δημόσιες υπηρεσίες η διαφάνεια και η ενημέρωση του κοινού πέρα από διευθυντικές και άλλες υπηρεσίες. Και γι αυτό και είναι σύσσωμη και η αντίδραση των παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκπαιδευτικών και λέμε όχι σε αυτό το νέο νόμο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και το συνδικαλιστικό νόμο τερατούργημα, κάνει λοιπόν μια πρόβα τζενεράλε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι πάνω από 170 χιλιάδες, και θέλει να δει σε αυτή την πρόβα πως θα τη γενικεύσει με το νόμο αυτό σε όλο τον εργασιακό χώρο. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σαθρά” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσεκούρας, ενώ την αντίθεσή του στην ηλεκτρονική ψηφοφορία υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Κώστας Σαμωνάς.

IMG 6558

“Το Υπουργείο αποφάσισε εν μια νυκτί να προχωρήσει σε πρακτικές ιδιαίτερες και μοναδικές που δεν τις έχουμε γνωρίσει στην ιστορία του τόπου. Ενώ υπήρχαν χιλιάδες άλλες επιλογές και λύσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να συνταχθούμε πίσω από τα πληκτρολόγιά μας ένα Σάββατο και να ψηφίσουμε. Μας στερεί το δικαίωμα να ακούσουμε τους αιρετούς των προηγούμενων 2 χρόνων και να πάρουμε τουλάχιστον αυτό που λέγεται λογοδοσία. Στη Δημοκρατία η λογοδοσία είναι απαραίτητη. Από την άλλη θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε άλλες πρακτικές ως προς την ψηφοφορία, μέσα στην εβδομάδα και ανάλογα με τη βάρδια που έχει κάποιος να ψηφίσει. Θα μπορούσε να δώσει και μια παράταση και να ζητήσει από εμάς να εγκρίνουμε αυτή την παράταση με τους νυν αιρετούς, να μείνουμε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να προχωρήσουμε στις καθιερωμένες πρακτικές. Δεν έγινε τίποτα από αυτά και όχι μόνο δεν έγινε αλλά δεν ακούστηκαν αυτές οι προτάσεις, δεν θέλησε να τις ακούσει το Υπουργείο και να τις συζητήσει. Οδηγούμαστε λοιπόν σε φαινόμενα καταναγκασμού, καταπίεσης και με τη λογική ότι εγώ είμαι που οργανώνω τις εκλογές, είναι διοικητικές, ο διοικητικός σας φορέας αυτό ορίζει κι εσείς θα πρέπει να ακολουθήσετε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κρίναμε σκόπιμο και ως παράταξη αλλά και συνολικά όλες οι παρατάξεις από την ΟΛΜΕ μέχρι και κάτω τη βάση να αποσύρουμε τους υποψηφίους μας και τους συνδυασμούς και καλούμε να μη συμμετάσχει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, ούτε ως υποψήφιος ούτε ως ψηφοφόρος. Καλό είναι και οι υποψήφιοι να το σκεφτούν κι αυτοί που θέλουν να κατέβουν ατομικά ότι αυτή τη στιγμή πιθανόν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα για να προβάλουν τον εαυτό τους και οτιδήποτε άλλο, μπορεί να βλάψουν το συνολικό καλό” κατέληξε ο κ. Σαμωνάς.

Πολυμέσα