Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 13:45

Μεγαλοστομίες για μελέτες για νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας που εν τέλει αμφισβητείται ότι υπάρχουν...

Πέρασαν δύο εβδομάδες από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας με θέμα τη δυνατότητα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου. Και από τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν αμφισβητήθηκε από μία σειρά ομιλητών το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη με κάποιο βαθμό “ωριμότητας”.

IMG 0238

Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, μεταξύ άλλων ανέφερε κατά τη διάρκεια της μακροσκελούς ομιλίας του: ”Είχαμε την μελέτη έτοιμη ως περιφέρεια το 2015...”, “Πρέπει να έχεις ώριμη μελέτη. Ώριμη μελέτη δεν είχε τη δυνατότητα τότε το Υπουργείο να την κάνει...” (αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ), “Είχαμε έτοιμη μελέτη και την παραδώσαμε στο Δήμο...”.

Ισχυρίστηκε ότι το 2015 η Π.Ε Πρέβεζας παρέδωσε στο Δήμο έτοιμες μελέτες και απέμενε μόνο ο Δήμος, σαν ιδιοκτήτης του οικοπέδου, να προχωρήσει στην ενοποίηση των οικοπέδων, να προχωρήσει στη διευθέτηση ενός αποστραγγιστικού αύλακα που περνάει μέσα από το οικόπεδο και να βρεθεί η χρηματοδότηση. Επισήμανε ότι δεν ήθελε να συνεχίσουν η Κυβέρνηση.

IMG 0280

Τον κ. Ιωάννου διέψευσε με... αποστομωτικό τρόπο ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βαγγέλης Γιαννουλάτος και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος τόνισε: “Μελέτες δεν υπήρχαν και δεν υπήρχαν ποτέ. Το βασικό είναι οι μελέτες".

IMG 0308

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Ανωγιάτης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”, ο οποίος είπε: “Ο Αντιπεριφερειάρχης έχει τονίσει πολλές φορές ότι υπάρχει κάτι ως μελέτη.

Όλα (αναφερόμενος σε έργα υποδομών υγείας στη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα) είχαν έτοιμες μελέτες. Και όταν ήρθε το ΕΣΠΑ ήταν έτοιμα να ενταχθούν.

Οι μελέτες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες. Αν δε χρηματοδοτηθούν με τις ακροβασίες που κάνουμε, δε νομίζω ότι μπορούμε ποτέ να τα καταφέρουμε.

Οι μελέτες που... ψιλοέχουμε έτοιμες εμείς, σήμερα δεν ισχύουν.

Έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Δεν χρηματοδοτούνται έτσι ενεργοβόρα κτίρια. Πράσινα κτίρια μπορεί να είναι μία τέτοια εξέλιξη”.

IMG 0329

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Θοδωρής Κορωναίος επίσης έθιξε αυτό το ζήτημα, λέγοντας: “Γι αυτό που ειπώθηκε ότι πήραμε τη μελέτη του Νοσοκομείου της Ζακύνθου και την αποτυπώσαμε, θα ήθελα να πω ότι δεν γίνονται έτσι οι μελέτες. Οι μελέτες θα πρέπει να αποτυπώνουν πραγματική κατάσταση. Οπότε προφανώς δεν υπάρχει μελέτη για το Νοσοκομείο στη συγκεκριμένη θέση...”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 26/9/2011 σε δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από τον τότε βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστο για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη στο Υπουργείο Υγείας για το νέο Νοσοκομείο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: “... προσφέρθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας να αναλάβει τη χρηματοδότηση εκπόνησης των υποστηρικτικών μελετών (περιβαλλοντολογικών, γεωλογικών κλπ) ούτως ώστε το έργο να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν ώριμο προς υλοποίηση”. Είχε προβλεφθεί τέτοια χρηματοδότηση στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια;

Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχουν -έστω και στο στάδιο που βρίσκονται- οι συγκεκριμένες μελέτες καλό είναι να παρουσιαστούν και δημόσια. Ώστε να μη μείνει καμία σκιά. Για να γίνει ξεκάθαρο αν μπορεί να δρομολογηθεί το νέο Νοσοκομείο.

Αλλιώς η όλη προσπάθεια θα αποτελεί απλώς... λόγια και τίποτα άλλο!