Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 12:16

Αρχέλων: Πάνω από 15 φωλιές Καρέτα έχουν καταγραφεί στην Πρέβεζα

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και η τελευταία για το 2020 αποστολή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία της Πρέβεζας στην Δυτική Ελλάδα. Στη μεγάλη αυτή παραλία από την Καστροσυκιά έως τον Μύτικα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 4 καλοκαίρια πάνω από 15 φωλιές Καρέτα.

Η εργασία πεδίου στην παραλία της Πρέβεζας«Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη παραλία είναι η παρακολούθηση της θερμοκρασίας μέσα στις φωλιές. Θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχουν ετήσιες μεταβολές στο εύρος της θερμοκρασίας στις φωλιές κι αν αυτές είναι αντίστοιχες με την γενικότερη άνοδο του μέσου όρου της θερμοκρασίας στον αέρα, που θεωρείται χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, βιολόγος – συνεργάτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είναι γνωστό ότι, σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς που το φύλο τους καθορίζεται γενετικά, το φύλο των νεοσσών της Καρέτα καθορίζεται από τη θερμοκρασία επώασης. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στα περισσότερα είδη χελωνών, στους κροκόδειλους, σε πολλά είδη ψαριών και σε σαύρες.

Από το εύρος των θερμοκρασιών μέσα σε κάθε φωλιά προκύπτει και η αναλογία αρσενικών/ θηλυκών νεοσσών που είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές ωοτοκίας της Ελλάδας. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στη φωλιά η αναλογία κλίνει προς τα αρσενικά χελωνάκια, ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την εκκόλαψη περισσότερων θηλυκών νεοσσών. Η γνώση της αναλογίας αυτής είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε πληθυσμιακή ανάλυση και ειδικά για τον προσδιορισμό της μελλοντικής επιβίωσης αυτού του είδους εν όψει της κλιματικής κρίσης.

Η εργασία πεδίου στην παραλία της Πρέβεζας«Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από το 2017, συνεισφέροντας στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού έργου LifeEUROTURTLES», αναφέρει η Anna Lamaj, που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια στη δράση αυτή εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ . Το έργο LifeEUROTURTLES στοχεύει στη βελτίωση των συνδέσεων και των συνεργειών σε σημαντικά θέματα διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών ανάμεσα σε 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία και Μάλτα) στη Μεσόγειο.

Σειρά έχει η ανάλυση των δεδομένων που θα γίνει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, μένουμε ασφαλείς!

πηγή: https://www.archelon.gr/