Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 10:55

Νέα δράση του “ΑΡΧΕΛΩΝ” στον Αμβρακικό που επικεντρώνεται στη δραστηριότητα των αρσενικών χελωνών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στον Αμβρακικό κόλπο η δράση του “ΑΡΧΕΛΩΝ” που επικεντρώνεται στη δραστηριότητα των αρσενικών χελωνών.

AMVRAKIKOS PROJECT OCT 2020 5

Ο Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ανέλαβε μια νέα πρόκληση πρόσφατα και επικεντρώνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητα του σε αρσενικές χελώνες (ενήλικες και υπο-ενήλικες) βάζοντάς τους δορυφορικούς πομπούς. Έτσι αναμένεται ότι θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις σχετικά με τη διαβίωση, την άφιξη και την αναχώρηση αρσενικών χελωνών από βιότοπους αναπαραγωγής και τροφής, καθώς και τα πρότυπα μετανάστευσής τους.

AMVRAKIKOS PROJECT OCT 2020 2

Δύο από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτής της νέας δραστηριότητας: ο βιότοπος αναπαραγωγής του κόλπου της Κυπαρισσίας και ο βιότοπος διατροφής του Αμβρακικού κόλπου. Η αποστολή του 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Αμβρακικό τον περασμένο Οκτώβριο, όπου η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ με επικεφαλής τον Alan Rees, μάρκαρε 3 αρσενικές χελώνες.

AMVRAKIKOS PROJECT OCT 2020 3

Δορυφορικοί σηματοδότες (δηλαδή ειδικά σχεδιασμένοι πομποί μικρού μεγέθους) προσαρτήθηκαν στο καβούκι των χελωνών και κάθε φορά που αυτές οι χελώνες ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αναπνοή, ο πομπός στέλνει ένα σήμα σε έναν δορυφόρο Argos. Τώρα οι ερευνητές μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τις μετακινήσεις της κάθε χελώνας μέχρι το πολύ 2 χρόνια.

AMVRAKIKOS PROJECT OCT 2020 1

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας σημαντικός βιότοπος διατροφής και ανάπτυξης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαρκάρει και παρακολουθεί τις θαλάσσιες χελώνες από το 2002. Αυτή η μακροπρόθεσμη δράση εκτελείται με εθελοντές και χρησιμοποιεί τη σύλληψη-σήμανση- επανα-σύλληψη χελωνών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαμονή, τη μακροζωία, την ανάπτυξη, τις μεταναστεύσεις και την κατάσταση της υγείας τους όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις με την αλιεία, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων τραυματισμών. Οι πληροφορίες και οι γνώσεις που προέρχονται από όλους τους τύπους σήμανσης συμβάλλουν στις στρατηγικές για τη διατήρηση των χελωνών και τη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεών τους με την αλιεία.

arxelwn

Μπορείτε κι εσείς να παρακολουθήσετε τις διαδρομές των θαλάσσιων χελωνών με τους δορυφορικούς πομπούς στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.archelon.gr/contents/actions10.php?mid=4&mid2=94