Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 12:42

Χαμηλό ιικό φορτίο στα λύματα της Πρέβεζας καταγράφεται από μετρήσεις της ΔΕΥΑΠ

Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο στη νέα “μάχη” που δίνει ολόκληρη η χώρα με τον κορονοϊό, είναι οι έλεγχοι των δειγμάτων των αστικών λυμάτων και τα συμπεράσματα που εξάγει η επιστημονική κοινότητα (πιο “τρανταχτές” περιπτώσεις αυτές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης).

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, η ΔΕΥΑ Πρέβεζας σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχαν προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων από τα λύματα της Πρέβεζας πριν από δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα κατέγραψαν σύμφωνα με πληροφορίες, χαμηλό ιικό φορτίο.

Τις τελευταίες 48 ώρες οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν σε νέα λήψη δειγμάτων από τα λύματα της ΔΕΥΑΠ και εντός της επόμενης εβδομάδας θα εξαχθούν και τα αποτελέσματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εικόνα δε θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη μέτρηση και καταγραφή, αναφορικά με το ιικό φορτίο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ σε 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ, ενώ με έξοδα της δημοτικής επιχείρησης η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες σε όσους εργάζονται στην αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό.