Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 10:08

Αναπροσαρμογή του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται στην Ήπειρο – Στο “παιχνίδι” η Λευκάδα - Ποιος ο ρόλος της Πρέβεζας...

Σε διαρκή... κινητικότητα βρίσκεται ο σχεδιασμός της 6ης ΥΠΕ, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι υπαρκτά και απαιτούν σωστή διαχείριση της κατάστασης.

Όπως μετέδωσε το ITV και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο Πολυδύναμο του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα, όπου πρόκειται σύντομα, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, να λειτουργήσουν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19.

Η απόφαση ελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και άμεσα ο σχεδιασμός πέρασε σε φάση υλοποίησης, με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν επίσης στο Πολυδύναμο, όπως και οι κλίνες που ήδη νοσηλεύουν ασθενείς με covid-19. Ουσιαστικά όμως, στο Πολυδύναμο δε θα υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας 24 ασθενών σε απλές κλίνες και άλλων τεσσάρων σε ΜΕΘ, αλλά 22 σε απλές κλίνες και τέσσερις σε ΜΕΘ, αφού μετατρέπονται σε κλίνες ΜΕΘ, οι δύο από τις 24 απλές κλίνες που ήδη λειτουργούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ITV, έχει ήδη ληφθεί απόφαση από την 6η ΥΠΕ, ώστε να λειτουργήσουν πέντε νέες κλίνες ΜΕΘ – covid στο νοσοκομείο της Άρτας και εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσει κάτι αντίστοιχο και με το νοσοκομείο Φιλιατών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr το τελικό ΟΚ για Άρτα και Φιλιάτες δεν έχει δοθεί, παρ' όλα αυτά ο σχεδιασμός της 6η ΥΠΕ προχωρά κανονικά και σύντομα θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Πριν από λίγα 24ωρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη εργασίας ανάμεσα στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη με τους διοικητές των Νοσοκομείων Ηπείρου και Λευκάδας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη μπει στο “παιχνίδι” και το Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας, καθώς στις 17 Νοεμβρίου δόθηκε εντολή στην πνευμονολόγο του Νοσοκομείου να μετακινηθεί από τα εξωτερικά ιατρεία του πνευμολογικού, στη χειρουργική κλινική, η οποία μετατράπηκε σε κλινική αντιμετώπισης περιστατικών covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 6η ΥΠΕ, έπειτα και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, έχει πλήρη γνώση των σοβαρών αδυναμιών του Νοσοκομείου σε κτιριακή υποδομή και έλλειψη στελέχωσης, ώστε να μπορέσει να νοσηλεύσει χωρίς κινδύνους περιστατικά covid και εξετάζει το ενδεχόμενο να το ορίσει ως Νοσοκομείο “δεύτερης γραμμής” στη μάχη που δίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που φαντάζει και λογικό.

Σε κάθε περίπτωση τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μία ρευστότητα και στο σχεδιασμό της 6ης ΥΠΕ, καθώς τα δεδομένα αναφορικά με την πανδημία στην Ήπειρο, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό και υπάρχει και η σχετική εγρήγορση...