Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 12:02

Κοινή ανακοίνωση σωματείων της Πρέβεζας για την απεργία της 26ης Νοεμβρίου

Την παρακάτω κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας και Οικοδόμων-Συναφών Επαγγελμάτων:

“Ενώνουμε τη φωνή μας με συνδικάτα και φορείς σε όλη τη χώρα για μαζική απεργιακή απάντηση στης 26 Νοέμβρη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης-μεγαλοεργοδοσίας και το συνδικαλιστικό νόμο- έκτρωμα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το όργιο καταστολής και κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που κατ ̉εντολήν της κυβέρνησης επιτέθηκαν με λύσσα στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές πανελλαδικά στις εκδηλώσεις τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Oι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν υποδειγματικές με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές, αγωνιστικές που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα που είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθούν για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης απέτυχαν!

 

Στις 26 Νοέμβρη στέλνουμε μήνυμα μαζικής απεργιακής απάντησης.

 

Η πανδημία εξελίσσεται σε μια μεγάλη ευκαιρία για την

κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες για να κλιμακώσουν την επίθεσή τους σε βάρος μας,τη στιγμή που σε όλη τη χώρα έχει επιβληθεί γενικευμένο lockdown.

Oι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την τραγική κατάσταση είναι τεράστιες και εγκληματικές καθώς άφησε ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας,ευθύνεται για τα χιλιάδες κρούσματα και τους χίλιους και πλέον νεκρούς, αφού ο τουρισμός άνοιξε με τους όρους που επέβαλαν οι «tour operators», οι μεγαλοξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εφοπλιστές.Έχει ευθύνη γιατί δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα,ευθύνεται για την κατάσταση στα νοσοκομεία που είναι εκρηκτική,για τη «σαρδελοποίηση» του λαού στα ΜΜΜ που είναι καθημερινό φαινόμενο. Αποκορύφωμα της κοροϊδίας είναι τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, να λένε στους εργαζόμενους να πάνε με τα πόδια και ότι δεν μπορούν ξαφνικά να «γεννήσουν» λεωφορεία.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας των εργαζομένων καθώς όλα αυτά αποτελούν επιπλέον κόστος και έχει ανακυρήξει σε μέγιστη προφύλαξη και θεραπεία από την πανδημία την «ατομική ευθύνη»,αποδεικνύοντας το πόσο «φθηνή» θεωρεί την Υγεία του λαού.

Την ίδια στιγμή οι εργασιακοί χώροι με ευθύνη κυβέρνησης- μεγαλοεργοδοτών έχουν μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει νέες ανατροπές στα εργασιακά με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι,προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Με 10ωρηεργασία και 200 ευρώ μισθό,με απλήρωτες υπερωρίες, με νέο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων,με κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας,με κατάσχεση της λαϊκής περιουσίας βάση του πρόσφατου πτωχευτικού νόμου,με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και παράδοση των Μητρώων Μελών των συνδικάτων στο κράτος και την εργοδοσία, με απαγορεύσεις σε πορείες,απεργίες,διαδηλώσεις σύμφωνα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο-τερατούργημα και ένα σωρό από αντεργατικά μέτρα.

 

Απαιτούμε :

  • Εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα.

  • Καμία νέα απόλυση και μείωση στους μισθούς και το δώρο Χριστουγέννων.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  • Διαγραφή χρεών των εργαζόμενων σε Δημόσιο και τράπεζες.Προστασία του λαού από χρέη σε νερό,ρεύμα,τηλέφωνο.

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σύστημα της μιας νόσου.

  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις εβδομάδες.Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία και σκουριάζουν, ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών. Πύκνωση των δρομολογίων ειδικά τις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί, βρίσκονται σε αναστολή ή δουλεύουν εκ περιτροπής.

  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς,χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού.

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα.Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους.

 

Είναι ώρα ευθύνης!Η συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνει σε καραντίνα!

Έχουμε μεγάλη δύναμη και πρέπει να την αισθανθούν.Να απαντήσουμε μαχητικά στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο,που μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα,στην προσπάθεια κυβέρνησης-επιχειρηματικών ομίλων να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων,που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

 

Καταγγέλουμε τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας (παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που για μια ακόμη φορά συντάχθηκε με τη γραμμή της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΣΕ και αρνήθηκε να προκυρήξει απεργία στις 26 Νοέμβρη με πρόσχημα ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη για ψήφιση το νομοσχέδιο-έκτρωμα.Υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων,ενισχύοντας ουσιαστικά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας.

 

Τα Σωματεία μας έχουν προκυρήξει με αποφάσεις των ΔΣ 2ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 26 Νοέμβρη 10.00πμ-12.πμ διευκολύνοντας τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση των Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ,την Πέμπτη 26 Νοέμβρη,στις 10.30πμ,έξω από την πύλη του Νοσοκομείου Πρέβεζας,λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας”.