Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 01:27

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ Πρέβεζας «πέρασε» - Τι περιλαμβάνει και ποια τα επόμενα βήματα

Νέα… σελίδα στο κεφάλαιο «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας», ανοίχθηκε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Πρέβεζας, όπου η συνέλευση των πιστωτών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο αναδιοργάνωσης του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο που είχε υποβληθεί, τροποποιήθηκε αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς την Αγροτική Τράπεζα, το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ. Το «κούρεμα» του χρέους για την ΑΤΕ, οριστικοποιήθηκε στα 4.000.000 ευρώ έντοκα, όσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο θα περικοπούν οι προσαυξήσεις, οι υποχρεώσεις ως προς το ΙΚΑ δε θα μειωθούν, ενώ η οφειλή θα αρχίσει να καταβάλλεται έπειτα από 3 χρόνια. Το ΙΚΑ αρνήθηκε οποιονδήποτε συμβιβασμό και ουσιαστικά δεν έχασε τίποτα.

Οι υποθήκες στα 4 βασικά ακίνητα της Ένωσης (Φόρος, Λεωφόρος Ειρήνης, Βαθύ, ΒΙΠΕ), παραμένουν, όχι όμως και στα υπόλοιπα κτίρια, τα οποία και ενδεχομένως θα εκποιηθούν.

Υπάρχουν όμως και οι υποχρεώσεις του οργανισμού προς τους εργαζομένους. Τα δεδουλευμένα των εργαζομένων προβλέπεται από το σχέδιο να περικοπούν κατά 20%. Όλα αυτά βέβαια, θα τεθούν στο Πλημμελές Πρωτοδικείο σε μερικές ημέρες (πιθανότερη ημερομηνία 12 Μαρτίου), όπου και θα κριθεί αν το σχέδιο είναι υλοποιήσιμο.

Το ΙΚΑ πάντως εναντιώνεται στο σχέδιο και έχει και νομικά επιχειρήματα γι’ αυτό, καθώς με το καθεστώς πτώχευσης θα έπαιρνε τα οφειλόμενα σε 1-2 χρόνια, ενώ με το σχέδιο θα τα πάρει σε 3-4-5 χρόνια.

eas 2

Ακόμη βέβαια κι αν το δικαστήριο κρίνει θετικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης (κάτι που πιθανολογείται), προκύπτει ένα ζήτημα στην πράξη ως προς την υλοποίησή του. Κι αυτό γιατί το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως η ΑΤΕ θα χρηματοδοτούσε την επιχείρηση με 1.000.000 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή Αγροτική Τράπεζα δεν υπάρχει.

Προκύπτουν ζητήματα για το ποιος θα αναλάβει τη δημιουργία κλάδων αγροτοεφοδίων και super market για να τα δουλέψει. Θα το κάνει η επιχείρηση ή κάποιος ιδιώτης;

Είτε το αναλάβει η επιχείρηση πάντως είτε κάποιος ιδιώτης, οι μισθοί των εργαζομένων θα περικοπούν. Η συλλογική σύμβαση έχει καταγγελθεί και ενόσω η ΕΑΣ βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης, στάλθηκε έγγραφο από την παλαιά διοίκηση στους εργαζομένους για να διαπραγματευτούν νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τότε οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, αλλά εκ των πραγμάτων πλέον θα κληθούν να διαπραγματευτούν για νέα επιχειρησιακή σύμβαση, που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει μειωμένους μισθούς.

Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΑΣ, Ανδρέας Παπατσώτσος, δήλωσε: «Καλεστήκαμε σήμερα σαν πιστωτές να ψηφίσουμε στη δεύτερη συνέλευση των πιστωτών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και τώρα περιμένουμε σε ένα μήνα το δικαστήριο που θα επικαιροποιήσει τη σημερινή απόφαση, όποια και αν είναι αυτή».
-Πιστεύετε ότι δίνει λύση ή απλά μια παράταση ζωής στην ΕΑΣ;
«Δεν το γνωρίζω αυτό, είναι μια απάντηση η οποία θα δοθεί στην πράξη και μόνο στην πράξη. Από υποσχέσεις και ψεύτικα όνειρα έχουμε χορτάσει».

Ο τραγικός χαμός του Σωκράτη Λοϊζίδη

Ένα τραγικό περιστατικό «σημάδεψε» τη χθεσινή ημέρα, όσον αφορά τη συνέλευση των πιστωτών για το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ. Ένας από τους νομικούς συμβούλους της ΕΑΣ, ο κ. Σωκράτης Λοϊζίδης (54 ετών), νομικός ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, βρήκε τραγικό θάνατο την Κυριακή στην Αττική Οδό, ενώ ταξίδευε με το αυτοκίνητό του για την Πρέβεζα.

Ο Σωκράτης Λοϊζίδης ήταν ιδιαίτερα γνωστός από παλαιότερες υποθέσεις, που αφορούσαν τα διοικητικά της ΑΕΚ, ενώ προερχόταν από οικογένεια αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο.