Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 13:04

“Φουλάρει” για τη δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης στην Πρέβεζα ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου – Τι περιλαμβάνει ο λεγόμενος “καφέ κάδος”

Μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας να έγινε συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ωστόσο ο σχεδιασμός της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, υλοποιείται και αναμένεται να φέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει στην ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου για τη σύνταξη χρηµατοοικονοµικής ανάλυσης και εξειδικευµένων εκθέσεων για την υ̟ποβολή ̟πρότασης χρηµατοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (πρόγραμμα του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑ) για τις Μονάδες Κοµ̟ποστο̟ποίησης Π.Ε. Πρέβεζας και Π.Ε. Θεσ̟πρωτίας (κόστος 24.800 ευρώ).

Οι πρώτες ενέργειες για μονάδα κομποστοποίησης στο Δήμο Πρέβεζας είχαν ξεκινήσει από την πρώτη δημαρχιακή θητεία του Χρήστου Μπαΐλη, όταν ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Βασίλης Κουτρούμπας (από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας βρίσκονταν τότε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ οι Θανάσης Ανωγιάτης και Παύλος Σαραμπασίνας), είχε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για μονάδα κομποστοποίησης στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., η οποία και θα αξιοποιήσει τη λυματολάσπη.

Από τότε βέβαια φαίνεται πως αρκετά πράγματα έμειναν στα... χαρτιά.

Η λυματολάσπη μπορεί υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί βιολογικά σε αγροτικές καλλιέργειες, να μειώσει το συνολικό όγκο απορριμμάτων που μεταφέρεται, ενώ μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτελέσει και ένα οικονομικό “εργαλείο”.

Την ίδια στιγμή η μονάδα κομποστοποίησης συνδέεται και με τη χρήση του λεγόμενου “καφέ κάδου”, όπου οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν φρούτα, λαχανικά, μαγειρεμένα φαγητά, αυγά, γαλακτοκομικά, κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας κ.α.

Πρόκειται για ένα “εργαλείο” πράσινης ανάπτυξης ιδιαίτερα διαδεδομένο στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.