Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 11:15

Επανυποβάλλεται το απενταχθέν έργο της ανάπλασης της τάφρου του Αγίου Ανδρέα στο Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου – Τι προβλέπουν οι εργασίες

Το έργο της ανάπλασης της τάφρου του Αγίου Ανδρέα έχει απασχολήσει και παλαιότερα την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ), καθώς δεν έχει μπορέσει μέχρι και σήμερα για διάφορους λόγους να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020”, ενώ έχει κάνει και αρκετά μπρος-πίσω.

Πρόκειται για ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό που “αγγίζει” τα 2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αρχικά είχε ενταχθεί και απενταχθεί επί δημαρχιακής θητείας του Χρήστου Μπαΐλη (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), στη συνέχεια κατόρθωσε να ενταχθεί στο Ε.Π. "Ήπειρος" το 2019 (δείτε ΕΔΩ), αλλά με αρκετά όπως αποδεικνύεται προβλήματα, καθώς έπρεπε να συνταχθεί κυκλοφοριακή και πολεοδομική μελέτη για την πεζοδρόμηση των οδών Δ. Μπάλκου και πάροδος Δ. Μπάλκου ή τον χαρακτηρισμό τους ως ήπιας κυκλοφορίας, πριν τη δημοπράτηση του έργου. Το έργο μέχρι και σήμερα αδυνατεί να προχωρήσει, καθώς ναι μεν η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του έργου εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο της αρχικής απόφασης ένταξης. 

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε τροποποίηση στην απόφαση ένταξης ομόφωνα (δείτε ΕΔΩ), ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, αλλά αυτό δεν έφτανε.

Η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου συμπεραίνει ότι προκύπτει αλλοίωση του αποτελέσματος της πρώτης αξιολόγησης της Πράξης που οδήγησε στην απόφαση ένταξής της, καθώς δεν είχε υποβληθεί από το Δήμο Πρέβεζας η έγκριση της υπ' αριθμ. 208/2012 απόφασης του ΔΣ από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα η εν λόγω απόφαση να μην έχει νόμιμη υπόσταση και κατά συνέπεια το έργο πρέπει να απενταχθεί και πάλι.

Ο Δήμος Πρέβεζας είναι πλέον έτοιμος και αποφάσισε να υποβάλει εκ νέου σε άλλη πρόσκληση ως πρόταση (εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή στη συνεδρίαση της 7/1) την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΑΦΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ» συνολικού προϋπολογισμού 1.991.800,00 € με τα κάτωθι υποέργα:

  • Υποέργο 1: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΑΦΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ» προϋπολογισμού 1.750.000,00€

  • Υποέργο 2: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» προϋπολογισμού 100.000,00 € και

  • Υποέργο 3: «ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΔΔΗΕ» προϋπολογισμού 141.800,00 €.

 

 

Το έργο χωροθετείται περιμετρικά και έξωθεν των τειχών του Κάστρου Αγίου Ανδρέα εντός της Πόλεως Πρέβεζας περιλαμβάνοντας τις οδούς περιμετρικά του Κάστρου, τμήμα της οδού Περδικάρη από το Ηρώο μέχρι την Ανατολική Πύλη του πρώην Στρατοπέδου Δούκα, την οδό Δ. Μπάλκου, την παροδο Δ. Μπάλκου, τις δύο κάθετους οδούς από την οδό Περδικάρη προς την οδό Σπηλιάδου καθώς και την διαμόρφωση του χώρου δίπλα στην Λέσχη Αξιωματικών.

 

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν για την κατασκευή συνοπτικά είναι:

1. Αποξήλωση ασφαλτοτάπητα, πλακοστρώσεων, κρασπέδων - γενικές εκσκαφές

2.Καθαιρέσεις βάσεων σκυροδεμάτων και υπαρχόντων πρόχειρων κατασκευών

3.Διάστρωση-επισκευή βάσης οδοποιίας

4.Διάστρωση πλάκας σκυροδέματος έδρασης (καλντερίμι-πεζοδρόμια-κυβόλιθοι)

5.Τοποθέτηση νέων κρασπεδορείθρων όπως απαιτείται υψομετρικά.

6. Επίστρωση μαρμαροκυβολίθων απόχρωσης γκρί με γωνίες στρογγυλευμένες.

7.Επίστρωση με πλάκες πεζοδρομίου.

8.Διαμόρφωση διαβάσεων Α.Μ.Ε.Α. και διαμόρφωση όδευσης τυφλών.

9.Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων

10.Κατασκευή ξύλινης πέργκολας και καθιστικών.

11.Φυτεύσεις δένδρων και θάμνων διάφορων κατηγοριών και χλοοτάπητα.

12.Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.

13.Τοποθέτηση νέων ιστών φωτισμού.

14.Λοιπές εργασίες αποπεράτωσης.

 

Στόχος είναι η ανάδειξη της Τάφρου περιμετρικά των τειχών του Κάστρου Αγ. Ανδρέα και η επαναχρησιμοποίηση της από τους πολίτες τόσο ως χώρος αναψυχής όσο και ως κόμβος σύνδεσης περιοχών της πόλης.