Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 12:07

Κυβερνητικό έλλειμμα σχεδιασμού για τον εμβολιασμό επηρεάζει και την Πρέβεζα – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των αστυνομικών

Η εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας παρουσιάζει σημαντικά κενά σχεδιασμού στη χώρα μας, κάτι που έχει αναδειχθεί και μέσα από τις ευρωπαϊκές στατιστικές και έχει αποτελέσει και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Ν. Πρέβεζας δεν μένει ανεπηρέαστος από τα “φάλτσα” της κυβερνητικής στρατηγικής. Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Εμβολιασμού, στο Νομό Πρέβεζας θα έπρεπε να λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα, το ΓΝ Πρέβεζας, τα 5 Κέντρα Υγείας του Νομού (Πρέβεζα, Καναλάκι, Πάργα, Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα) και το Ιατρείο του Λούρου.

Από την αρχή της διαδικασίας λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο μόνον το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Όπως προκύπτει όμως από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, τις τελευταίες ώρες ιδιώτες γιατροί από την Πρέβεζα, οι οποίοι προσπάθησαν να κλείσουν για τις επόμενες ημέρεςραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου τους, είδαν στο σχετικό πεδίο στην διαδικτυακή πλατφόρμα την Πρέβεζα να απουσιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό συμβαίνει για να μην υπάρξει “μπλέξιμο” με όσους θα κάνουν και δικαιούνται τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, καθώς οι ανωτέρω αναφερόμενοι γιατροί θα κάνουν την πρώτη, γεγονός που μαρτυρά πως μέχρι στιγμής ο αριθμός εμβολίων δεν είναι αυτός που είχε εξαγγελθεί σε κεντρικό επίπεδο.

Μπορούν δηλαδή να εμβολιαστούν σε άλλα νοσοκομεία, όπως αυτό της Άρτας, αλλά όχι στην Πρέβεζα.

Υπάρχουν όμως στο ΓΝ Πρέβεζας και “ορφανές δόσεις” εμβολίων, από ηλικιωμένους που δεν προσήλθαν για εμβολιασμό.

Αυτές στο ΓΝ Πρέβεζας διατίθενται σύμφωνα με υπουργική απόφαση σε αστυνομικούς της Δ.Α. Πρέβεζας, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, οπότε ξεκινά σιγά-σιγά και ο εμβολιασμός στα σώματα ασφαλείας (θα προστεθεί και η Πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις) και σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό όμως μαρτυρά την έλλειψη σχεδιασμού που προαναφέραμε, καθώς ορισμένοι υγειονομικοί χάνουν την προτεραιότητά τους, ενώ θέτει και ένα ζήτημα αν έπρεπε να έχουν σε αυτή τη φάση το ρόλο του “αναπληρωματικού” οι εκπαιδευτικοί, κάτι που έχει λογική.

Όπως επίσης προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr και στο ΓΝ Πρέβεζας έφτασε η σχετική εντολή του Υπουργείου για να δημιουργούνται περισσότερες δόσεις σε κάθε συσκευασία του εμβολίου, ώστε να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος.