Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 20:39

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Πρέβεζας για το νέο νομοσχέδιο-"Καταδεικνύει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης" (video)

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Θεοφάνειο πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης η ΕΛΜΕ Πρέβεζας εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.

Αμέσως μετά το ΔΣ της ΕΛΜΕ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών λόγω της πανδημίας, προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο.

IMG 6743

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λελοβίτης το Υπουργείο Παιδείας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη και την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, καταδεικνύοντας τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της ΝΔ.

“Η κυβέρνηση φέρνει τώρα ένα τρίτο νομοσχέδιο με τον εκπληκτικό τίτλο ρυθμίσεις για την «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» ο οποίος κατά τη γνώμη μας είναι εντελώς ψευδεπίγραφος. Αφορά στην ουσία την πρόσληψη 1000 αστυνομικών οι οποίοι θα εποπτεύουν τους πανεπιστημιακούς χώρους και αφορά βεβαίως κάποιες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών της Γ' Λυκείου στα Πανεπιστήμια ακόμη και από φέτος. Στην ουσία αυτό το νομσχέδιο είναι ένας μανδύας που καλύπτει μια αυταρχική διάθεση, μια διάθεση επιβολή αστυνομοκρατίας που πρέπει πια να διαχέεται σε κάθε κομμάτι της κοινωνικής ζωής και βεβαίως πρέπει να διαπνέει τη σκέψη και τη συμπεριφορά όλων. Να θυμίσω ότι το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα κεκτημένο από την εποχή του Διαφωτισμού για την Ευρώπη, δηλαδή η δυνατότητα οι ιδέες και αντιλήψεις να κυκλοφορούν στους χώρους με όρους ελευθερίας, ακαδημαϊκής σε πρώτη φάση και ποινικής μετά. Το Υπουργείο αποφασίζει εκτός από τη θεσμική καταπάτηση του ασύλου, όπου υπήρχε νόμος και προηγήθηκε, πια να περάσουμε και στην πρακτική καταπάτηση του ασύλου με την πρόσληψη 1000 αστυνομικών οι οποίοι θα εποπτεύουν τους χώρους λειτουργίας των πανεπιστημίων” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίες μάλιστα θα ισχύσουν από φέτος με μια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων.

“Αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται επειδή υπάρχει μια διάθεση μείωσης του αριθμού των εισακτέων και αυτό αν το συσχετίσετε με την αλήστου μνήμης εξίσωση των τίτλων των κολλεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ, τότε καταλαβαίνετε ότι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης και εξαναγκασμού των υποψηφίων και των οικογενειών τους για να στραφούν στα ιδιωτικά κολλέγια” τόνισε ο κ. Λελοβίτης, ενώ όσον αφορά το θέμα της επικείμενης επιστροφής στα σχολεία επανέλαβε πως ακόμη μια φορά εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει γίνει τίποτα προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όπως η μείωση των μαθητών ανά τμήμα, η κάλυψη των κενών, η κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και η διενέργεια έστω δειγματοληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ υπογράμμισε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί έστω και τώρα ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας για τα Γυμνάσια, ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τα λύκεια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης τονίζοντας τα τεράστια ζητήματα και τις ανισότητες που προκύπτουν για τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, αφού ακόμη και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι ψηφιακές τάξεις ήταν λίγο πάνω από 20.000 ενώ θα έπρεπε να είναι λίγο κάτω από 40.000 που σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών δεν έχει πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αυτή διενεργείται και διεκπεραιώνεται μέσα από την τηλεκπαίδευση.

“Η ΕΛΜΕ ξεκαθαρίζει ότι μαζί με κάθε ενεργό πολίτη και ελπίζουμε μαζί με το σύνολο της κοινωνίας θα παλέψουμε για να στηρίξουμε το δημόσιο, ποιοτικό και προσβάσιμο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Θέλουμε μια ποιοτική εκπαίδευση, θέλουμε ποιοτικά σχολεία υψηλού επιπέδου, χωρίς όμως αποκλεισμούς και χωρίς τα ιδεολογήματα της αριστείας ή της ανταπόδοσης. Θα παλέψουμε επίσης για να αντικρούσουμε και τον αυταρχισμό, την αντιδημοκρατική συμπεριφορά η οποία επιδεικνύεται πολλάκις από τη μεριά του Υπουργείου και της κυβέρνησης, εμμένοντας σε μια βασική θέση που για εμάς διαχρονικά είναι μια θέση αρχής. Είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα βασικών κοινωνικών αγαθών και σε αυτό το κομμάτι είμαστε αταλάντευτοι, γιατί για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες των πολλών και της κοινωνίας είναι πάνω από αγορές, πάνω από κέρδη, πάνω από πρόσκαιρες κερδοφορίες” κατέληξε ο κ. Λελοβίτης.

IMG 6746

Για εργαλειοποίηση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γεν. Γραμματέας της ΕΛΜΕ Πέτρος Τσεκούρας σημειώνοντας πως με το πρόσχημα του κορωνοϊού έχει ανοίξει όλη τη γκάμα της πολιτικής της, η οποία βλάπτει σοβαρά την Παιδεία, την Υγεία και γενικότερα την κοινωνία.

Ο κ. Τσεκούρας έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη αστυνομικών που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα.

“Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά αντίθετα εν μέσω πανδημίας παίρνει μέτρα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, γονιών, μαθητών και γενικότερα της κοινωνίας. Θα πρέπει να υψώσουν φωνή κάτω από τις μάσκες και να αντιδράσουν” κατέληξε ο κ. Τσεκούρας.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Κώστας Σαμωνάς αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι πάλι θα ανοίξουν χωρίς να γίνει τίποτα από αυτά που ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως το να δημιουργηθούν μικρότερα τμήματα 15 μαθητών όπου είναι δυνατόν, το σπαστό πρόγραμμα και γενικότερα μια σειρά από ρυθμίσεις που θα έκαναν πιο εύκολη και ασφαλή την παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

IMG 6748

“Θα πρέπει να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους και να μας δώσουν και σε εμάς προτεραιότητα σε αυτό τον προγραμματισμό του εμβολιασμού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμωνάς, σημειώνοντας πως δεν θα έπρεπε να θεσπίζονται αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μέση της σχολικής χρονιάς και αυτές να εφαρμόζονται για την τρέχουσα Γ’ Λυκείου.

“Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια παρέμβαση σε αυτό το χρονικό σημείο. Πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κόπος και οι ανησυχίες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους για το τί θα έρθει στο μέλλον τους. Δεν είναι δυνατόν στη μέση της χρονιάς να αλλάξεις όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξεταστούν και θα διαγωνιστούν και θα τους θέσει εκ νέου τις βάσεις και οτιδήποτε άλλο. Για να μη μιλήσουμε για χίλια δυο άλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν ως προς τη λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τέτοια” τόνισε ο κ. Σαμωνάς, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην αντισταθμιστική εκπαίδευση σημειώνοντας: “γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα χωλαίνει ως προς αυτό. Ωραία λόγια έχουμε ακούσει από όλες τις κυβερνήσεις πως ενδιαφέρονται για τους μαθητές που παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την κάλυψη της ύλης, δυστυχώς όμως τα προγράμματα δεν οργανώνονται γρήγορα και μαθητές και μαθήτριες που θα έβρισκαν περισσή βοήθεια και ειδικά φέτος και πέρυσι με αυτές τις συνθήκες της πανδημίας θα ήταν ένα επιπλέον βοηθητικό για αυτούς. Δυστυχώς έτρεξαν πολύ αργά και έχει χαθεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους μαθητές”.

Πολυμέσα