Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 19:53

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Α/θμιας Πρέβεζας για την αύξηση του ωραρίου στα νηπιαγωγεία (video)

Την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Λίγο μετά τις 13:30 οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και μετά από σύντομους χαιρετισμούς αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.

papadopoulos

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας Γιάννης Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι ακόμη μια απόδειξη της έλλειψης σεβασμού και στήριξης στον εκπαιδευτικό του Δημόσιου σχολείου που αγωνίζεται καθημερινά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, να κρατήσει ζωντανή την εκπαίδευση των παιδιών.

“Αποφασίζονται αλλαγές με πρόσημο το νεοφιλελευθερισμό, και βαπτίζονται μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Λαμβάνονται αποφάσεις, που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και το επιστημονικό κύρος των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών. Με ποια λογική αυξάνεται το διδακτικό ωράριο κουρελιάζοντας για ακόμη μια φορά το Π.Δ.79, χωρίς καμία αιτιολογία;Αν πρόκειται για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την αποχώρηση των νηπίων γιατί δεν εμπιστεύεται τους συναδέλφους σχετικά με την τήρηση των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ, όπως γίνεται και στα δημοτικά σχολεία; Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία-δημοτικά, που θα έχουν την ίδια ώρα αποχώρησης με ποιο τρόπο θα υπάρξει ασφάλεια και αποστάσεις, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός;” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

venetikidis

Ο Θοδωρής Βενετικίδης από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα»,υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με τη διευκόλυνση εκπαιδευτικών και γονιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ο κ. Βενετικίδης τόνισε μεταξύ άλλων: “Όπως, εύστοχα, έχει αναδειχτεί από την πλειοψηφία των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας τα αποτελέσματα αυτή της ρύθμισης είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αυξάνεται ο συγχρωτισμός – ειδικά σε συστεγαζόμενα σχολεία, δυσκολεύονται οι γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές μονάδες, ανατρέπεται ο προγραμματισμός που με πολύ κόπο έχουν καταρτίσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Κυριολεκτικά, θα μιλούσαμε για «παράλογη» και «ουρανοκατέβατη» ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας εάν δε γνωρίζαμε πολύ καλά τη βαθιά αντιεκπαιδευτική του ατζέντα για συνολική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικευμένη αύξηση ωραρίου και τη σύγκληση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου (3ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – Έκθεση Πισσαρίδη Ν.Δ.), την κατάργηση οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών, την πλήρη κατάργηση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και την κάλυψη του Ολοήμερου στο κουτσουρεμένο δίωρο που θα απομείνει (2μ.μ.-4μ.μ.) με συμβασιούχους, ωρομίσθιους ακόμα και τριμηνίτες εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα». Ξεκινούν από το ωράριο των Νηπιαγωγών, γιατί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!”

filippousis

Τέλος ο Μαθιός Φιλιππούσης από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών σημείωσε πως πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση χωρίς να μπει καν στον κόπο να αιτιολογήσει τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή.

Ο κ. Φιλιππούσης τόνισε:  “Τα ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία δεν πήραμε καμία απάντηση είναι συγκεκριμένα: Αν πρόκειται για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την αποχώρηση των νηπίων, γιατί δεν εμπιστεύεται τις/τους συναδέλφους σχετικά με την τήρηση των οδηγιών του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ όπως γίνεται στα δημοτικά σχολεία;
Τι θα γίνει με τα συστεγαζόμενα, από τη στιγμή που θα σχολάνε σχεδόν την ίδια ώρα δημοτικά και νηπιαγωγεία; Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλιμακωτή αποχώρηση που η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με εμφατικότητα παίζει στα ΜΜΕ, ως ένα από τα βασικά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού μαθητών και γονέων.
Οι γονείς που έχουν παιδί και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό πώς θα βρίσκονται τον ίδιο χρόνο σε δύο διαφορετικά σημεία να παραλάβουν τα παιδιά τους κατά την αποχώρηση;
Η επέκταση του ωραρίου κατά 10 λεπτά κάθε μέρα ισοδυναμεί με 1 ολόκληρη διδακτική ώρα την εβδομάδα… Άρα προχωρά σιωπηρά σε επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών. Πότε υπήρξε συζήτηση και ενημέρωση με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και ποιοι λόγοι το επιβάλλουν;
Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σχεδόν κάθε μέρα επιφυλάσσει και ένα αντιεκπαιδετικό μέτρο. Δηλώνουμε πως δε θα αποδεχτούμε την αύξηση του ωραρίου από την πίσω πόρτα με οποιονδήποτε εύσχημο τρόπο και να χρησιμοποιήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και ζητάμε να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση".

Πολυμέσα