Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 09:33

Οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σύντομα για τα αιολικά πάρκα στο Νομό

Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας στον προβληματισμό που εκφράζουν κάτοικοι της Δ.Ε. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού, σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες στην περιοχή τους.

Το ζήτημα αφορά εκτός από το Δήμο Ζηρού και το Δήμο Πρέβεζας και θα κληθούν σύντομα τα δημοτικά συμβούλια των δύο Δήμων να γνωμοδοτήσουν για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Πρόσφατα ο Δήμος Δωδώνης ομόφωνα απέρριψε την σχεδιαζόμενη αιολική εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την εταιρεία GAIACOMM Ε.Π.E, ήτοι:

  1. Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6MW στη θέση «Όρη Σουλίου» «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν)-Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου των Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου και

  2. Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη - Προφ. Ηλίας - Αλογομάνδρα - Τσούκκα Μελίσσι - Σπηλιά - Λαμπούση» Δ. Δωδώνης και Ζηρού, Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρεβέζης αντίστοιχα, Περιφέρειας Ηπείρου, που αποτελούνται από 21 και 25 ανεμογεννήτριες αντίστοιχα, για τους παρακάτω λόγους:

Το πρώτο έργο αναφέρεται στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που περιλαμβάνει 21 ανεμογεννήτριες του κατασκευαστικού οίκου VESTAS τύπου V-162 ισχύος 5,6MW Η κάθε μία.

Η πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ε.Ο. Άρτας –Ιωαννίνων. Αμέσως μετά στην επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας- Πρέβεζας πέριξ του οικισμού Λούρος με κατεύθυνση την επαρχιακή οδό Τρικάστρου Λούρου θα ακολουθηθεί για περίπου 10χλμ έως τον οικισμό Βρυσούλα. Αμέσως μετά θα ακολουθηθεί για περίπου 7,5 χλμ η αγροτική οδός που οδηγεί πλησίον του πολυγώνου του Α/Π.

Μικρές βελτιώσεις θα απαιτηθούν στην υφιστάμενη αγροτική οδό. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί διάνοιξη νέων οδών συνολικού μήκους 10,5χλμ για να γίνει πρόσβαση στις προβλεπόμενες πλατείες των α/γ του έργου Το υψόμετρο στις θέσεις των α/γ κυμαίνεται μεταξύ 1083-1260m. Η περιοχή του έργου δεν ανήκει σε ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας ενώ ο χώρος του γηπέδου εγκατάστασης είναι δημόσιος δασικός.

Το ύψος του πυλώνα έχει επιλεγεί στα 119 μέτρα και η διάμετρος του ρότορα φθάνει τα 162 μέτρα.

Η ελάχιστη διάρκεια ζωής κάθε ανεμογεννήτριας ανέρχεται σε 20 έτη. Τα έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΑΣΠΗΕ είναι:

1.Εκσκαφές και θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη στήριξη των μεταλλικών πυλώνων των ανεμογεννητριών. Η θεμελίωση γίνεται σε βάθος περίπου 3,00 μέτρων και έχει διάμετρο D=25m. 2.Εκσκαφές και θεμελίωση του οικίσκου ελέγχου του αιολικού πάρκου όπου θα στεγάζεται όλος ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνίας και τηλεχειρισμού του σταθμού και βοηθητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 80m2.

3.Δρόμοι προσπέλασης για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Αιολικού Σταθμού , με πλάτος καταστρώματος 5m , μέγιστη κλίση 8% και ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας 20M. Η κατασκευή της οδοποιίας θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τις δασικές οδούς Γ’ κατηγορίας. 4.Πλατείες Ανεμογεννητριών για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του αιολικού σταθμού διαστάσεων 75x75m2. Η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν επιφέρει ιδιαίτερους κινδύνους για το προσωπικό, τους περίοικους ή ακόμα και για τον ίδιο τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ενώ οι απαιτήσεις ασφάλειας για την καλή λειτουργία του σταθμού είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα υπάρχουν συστήματα ασφαλείας για το προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης του αιολικού πάρκου, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων και σήμανση Α/Γ για πτήσεις.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν λόγο για κάτι που τους αφορά άμεσα.