Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 15:20

Αντιπρόεδρος Ο.Σ.Μ.Ε.: "Παράνομη και άκυρη η απόλυση του Προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Ν. Πρέβεζας Γ. Σιαφάκα" (video)

Για παράνομη και άκυρη απόλυση του Προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Ν. Πρέβεζας Γιώργου Σιαφάκα από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό ΠΕ μετόχων του ΚΤΕΛ Πρέβεζας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος Αλέξανδρος Μπαλακέρας, ο οποίος βρέθηκε στην Πρέβεζα την Παρασκευή για να παραστεί ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς που είχε συγκαλέσει ο κ. Σιαφάκας.

IMG 6758

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το Σωματείο Εργαζομένων ΚΤΕΛ Πρέβεζας Οδηγών Φορτηγών, το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βαγγέλης Νάνος, τόνισε πως πρόκειται για μια απόλυση η οποία έχει απαντηθεί με μαζικούς όρους από όλα τα συνδικάτα της πόλης, με κεντρικό αίτημα την ανάκλησή της αλλά και την ανατροπή της πολιτικής της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

“Κανένας εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη δεν είναι μόνοι τους, έχουν αποκούμπι τα συνδικάτα και τα σωματεία τους, σε αυτά να κοιτάξουν να στηριχθούν ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην πολιτική και της κυβέρνησης αλλά και της μεγαλοεργοδοσίας στους χώρους δουλειάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος ενώ και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος υπογράμμισε πως το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Σιαφάκα και θα συνεχίσει να βρίσκεται μέχρι να δικαιωθεί.

IMG 6760

“Για εμάς η απόλυση του συναδέλφου είναι παράνομη και καταχρηστική βάσει του Ν. 1264. Είναι πρόεδρος Σωματείου και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά με το Εργατικό Κέντρο εδώ και περίπου 10 χρόνια. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του και στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που θα μας έχει ανάγκη από εδώ και πέρα, γιατί βλέπουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης σκληραίνουν και είναι όλα κατά των εργαζομένων. Οπότε, όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν όποια καταγγελία έχουν να μη φοβηθούν, να την κάνουν στο Εργατικό Κέντρο και το Εργατικό Κέντρο με τη σειρά του θα σταθεί στο πλάι τους και θα είναι μαζί σε όποιον αγώνα χρειαστεί από εκεί και πέρα” σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της ΟΣΜΕ Αλέξανδρος Μπαλακέρας, δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής, μαζί με τα σωματεία και με το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας θα δώσουν τον αγώνα για να ανακληθεί αυτή η παράνομη απόλυση.

IMG 6761

Ο κ. Μπαλακέρας σημείωσε πως η απόλυση είναι παράνομη διότι ο κ. Σιαφάκας προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 1264/82, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως η εργοδότρια εταιρεία που προχώρησε στην απόλυση έχει αιτηθεί και έχει λάβει ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που σημαίνει πρακτικά ότι από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Ιουνίου 2021 απαγορεύεται να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων της.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΜΕ τόνισε πως οι απολύσεις στο χώρο των ΚΤΕΛ δεν είναι άγνωστο φαινόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι απολύσεις στο χώρο των ΚΤΕΛ δεν είναι άγνωστο φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έχουμε παραστεί σε εκατοντάδες δικαστήρια και έχουν ακυρωθεί απολύσεις. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έντονη παραβατική συμπεριφορά στην εργατική νομοθεσία. Να τονίσουμε και πάλι σε αυτό το σημείο ότι είναι επιχειρήσεις που αυθαιρετούν καθημερινά, αυθαιρετούν και θα πρέπει να το βιώνουν κι εδώ όλοι οι κάτοικοι, το ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχουν δρομολόγια τα οποία να εκτελούνται εδώ στα χωριά της περιοχής. Υπήρξε μια ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με αυτό, υπήρξε έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών με το οποίο τους παρακαλά να ξαναβάλουν τα δρομολόγια προς τα χωριά για να επικοινωνούν με την πόλη της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων και της Άρτας, παρά ταύτα όμως αυτό δεν γίνεται”.

Ο κ. Μπαλακέρας σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε κατάπτυστο το υπόμνημα που απέστειλε η εργοδότρια εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Απέστειλαν χθες με mail στην επιθεώρηση εργασίας ένα κατάπτυστο κείμενο, ένα κατάπτυστο υπόμνημα στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι ο συνάδελφος και οι κινητοποιήσεις που έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο οφείλονται στη διάθεση του εργαζομένου για προσωπική προβολή. Μιλάει για παλλαϊκούς αγώνες, μιλάει ότι δεν γνωρίζει τη συνδικαλιστική του δράση. Θα πρέπει να τη γνωρίζει βέβαια διότι υπήρξαν πολλά πρόστιμα που έχουν πέσει από την Επιθεώρηση Εργασίας προς την επιχείρηση υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Πρέβεζας και μας απειλεί ότι θα τα πούμε στα δικαστήρια. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι εμείς θα είμαστε στα δικαστήρια να αποδείξουμε ότι ο συνάδελφος απολύθηκε άκυρα και το δίκαιο θα το διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους και με ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Αλίμονο αν ποινικοποιούμε τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τον αγώνα κάθε εργαζόμενου. Αφήνει βέβαια και υπονοούμενα για την Επιθεώρηση Εργασίας εδώ στην Πρέβεζα, ότι θα πρέπει να ακυρώσει τη διαδικασία διότι δεν καταλαβαίνει το αντικείμενο της εργατικής διαφοράς. Δηλαδή με λίγα λόγια μας λέει ότι κάκιστα εμείς προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και κάκιστα το αρμόδιο τμήμα εδώ στην Πρέβεζα κάλεσε την πλευρά της εργοδοσίας να δώσει εξηγήσεις. Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής, μαζί με τα σωματεία, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας θα είμαστε εδώ και θα δώσουμε τον αγώνα ο οποίος θα είναι νικηφόρος για το συνάδελφο συνδικαλιστή Γιώργο Σιαφάκα”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Πολυμέσα