Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 11:50

Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης εναντίον των φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής στο ΑΠΘ εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της επίθεσης εναντίον των φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής στο ΑΠΘ, έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στήριξαν οι παρατάξεις: Δημοτική Συνεργασία, Δημοτική Ανατροπή (με την παρατήρηση ότι η βία καταδικάζεται σε όλες τις μορφές της από όπου κι αν προέρχεται), Στροφή στο Μέλλον, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας και οι σύμβουλοι της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας και Τάσος Αμάραντος.

ΚΑΤΑ στο ψήφισμα ψήφισε η παράταξη του Δημάρχου “Ο Δήμος της Καρδιάς μας”, οι σύμβουλοι της “Ανάπτυξης Τώρα” Νίκος Λουφέκης και Γιώργος Ντόντης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης.

ΠΑΡΩΝ ψήφισε ο Ιωσήφ Στύλος (Ανάπτυξη Τώρα).

Ήταν ένα ψήφισμα με συγκινησιακή χροιά για αρκετούς συμβούλους, όπως η Ειρήνη Παπαδημητρίου (Λαϊκή Συσπείρωση) και ο Βασίλης Κωστούλας (Στροφή στο Μέλλον), οι οποίοι έχουν παιδιά που φοιτούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η κα Παπαδημητρίου μάλιστα ανέφερε ότι τα παιδιά της ήταν παρόντα και βίωσαν την καταστολή και τον αυταρχισμό, ενώ ο κ. Κωστούλας πρόσθεσε πως η κόρη του προσπαθούσε από τα πλάνα της τηλεόρασης να αναζητήσει τους συμφοιτητές της. Ο σύμβουλος της “Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Ταξιάρχης Κωστόγιαννης έκανε λόγο για “χουντικής έμπνευσης και λογικής κυβερνητικό νομοθέτημα” και στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Βασίλη Κωστούλα ο οποίος μνημόνευσε την περιβόητη φράση του Κωνσταντίνου Μητοσοτάκη “Η Αστυνομία είναι το κράτος” και παρότρυνε άπαντες να μην ενστερνίζονται τέτοιες απόψεις. Καυστικός για όσα συνέβησαν ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Παναγιώτης Λελοβίτης, ενώ ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Σταύρος Αμάραντος υποστήριξε ότι τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας θα έπρεπε να συγχωνευτούν, με το όργιο καταστολής που επιδεικνύεται.

Εντύπωση για ακόμη μια φορά αποτελεί η στάση της παράταξης “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” της παράταξης του Δημάρχου. Με μία στάση που επικοινωνιακά και πολιτικά δεν αρμόζει σε δημοτικό συμβούλιο, με έναν πολιτικά αποστεωμένο και άνευρο λόγο, ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι δεν πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να κρίνει νόμους και θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Μόνο που ένας Δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο είναι κυρίαρχο πολιτικό όργανο μίας τοπικής κοινωνίας και εκλεγμένο από το λαό. Και ΟΦΕΙΛΕΙ να έχει άποψη.

Μάλλον ο κ. Γεωργάκος θεωρεί πως επικοινωνιακά πρέπει να υπερτονίζει σε ορισμένους την κομματική του ταυτότητα...

Γι' αυτό και η κα Παπαδημητρίου απευθυνόμενη στο Δήμαρχο είπε: "Να συγχαρώ από καρδιάς το Δήμαρχο της καρδιάς μας, τίποτε άλλο".

Λίγο αργότερα ωστόσο στην ίδια συνεδρίαση στο ψήφισμα για τα ιαματικά λουτρά φρόντισε ο κ. Γεωργάκος να αποκτήσει κριτική άποψη για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς...

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

 

Τα προχθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ αποτελούν μια πρώτη εικόνα του μέλλοντος που επιφυλάσσει στο πανεπιστήμιο η κυβέρνηση και όσοι μαζί της στηρίζουν το Πανεπιστήμιο της αγοράς, της καταστολής και της περαιτέρω ταξικής διαφοροποίησης.

Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκε να περάσουν από την ψήφισή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ώστε να αποδειχθεί περίτρανα ότι πραγματικός του στόχος δεν είναι η "εγκληματικότητα" μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, διεκδικούν και αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματα που οι φοιτητικοί σύλλογοι από την αρχή της πανδημίας είχαν υιοθετήσει σχετικά με το άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα μέτρα προστασίας, οι Πρυτανικές Αρχές έχουν υιοθετήσει μέχρι κεραίας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στους φοιτητές και τους εργαζόμενους ότι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες θα αντιμετωπιστούν με αυταρχισμό και βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της. Δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του απαράδεκτου νομοσχεδίου που πάσχιζε όλο το προηγούμενο διάστημα να περάσει.

Όσο φόβο κι αν θέλουν να σπείρουν, όσο και αν προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των φοιτητών και το δίκαιο των αιτημάτων τους, τόσο οι φοιτητές όσο και εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα τους θα τους χαλάνε τα σχέδια.

Καταγγέλλουμε την είσοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και την ακραία καταστολή που ακολούθησε σε βάρος των φοιτητών και απαιτούμε να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.