title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 15:40

Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στο σχέδιο νόμου για τις Ιαματικές Πηγές

Την απόσυρση των άρθρων 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, ζητά το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ).

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης και όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου, το οποίο ουσιαστικά “υφαρπάζει” τις Ιαματικές Πηγές από την τοπική αυτοδιοίκηση, με το δήμαρχο Πρέβεζας να εκφράζει για πρώτη φορά την αντίθεσή του σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Γεωργάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το σχέδιο νόμου σημειώνοντας πως σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους έγινε εφικτό να μην προχωρήσει ακόμη η διαβούλευση του συγκεκριμένου σχεδίου.

“Όλοι οι Δήμαρχοι, όσοι έχουμε ιαματικές πηγές, από την πρώτη στιγμή μέσα σε αυτό δεκαήμερο κινητοποιηθήκαμε σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει βγει ακόμα κάτι σε διαβούλευση, γιατί το σχέδιο Νόμου στάλθηκε μόνο στην ΚΕΔΕ και όχι σε διαβούλευση. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι πετύχαμε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει από μηδενική βάση και να εξετάσουμε τις ιαματικές πηγές Ελλάδας. Ένα θέμα που συζήτησα με τον Υπουργό κ. Θεοχάρη ήταν για τη δική μας Ιαματική Πηγή που πλέον χρηματοδοτήθηκε, έγινε ο διαγωνισμός, βρέθηκε ανάδοχος και ξεκινάμε τις εργασίες, περίπου 1.150.000 ευρώ για την αναβάθμιση του κτιρίου και γενικότερα του χώρου ώστε με το πολυπόθητο σήμα λειτουργίας να λειτουργήσουμε. Η αξία βέβαια κάθε Ιαματικής Πηγής είναι διαφορετική. Εμείς έχουμε μνημείο, έχουμε κάποια στρέμματα περιμετρικά που η αξία τους ξεπερνάει ακόμα και το σύνολο της αξίας της Εταιρείας που πάνε να συστήσουν. Παρόλα αυτά όμως κινητοποιηθήκαμε πολύ γρήγορα όλοι και με τηλεδιασκέψεις και με τις επαφές μας σταματήσαμε αυτό που αυτονόητα από την αρχή λέγαμε, σε μηδενική βάση να δούμε κάθε ιαματική πηγή ξεχωριστά” ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, ενώ η κα Κωνσταντάκη ως εκπρόσωπος του δήμου Πρέβεζας στο ΣΔΙΠE αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο και στις ενέργειες που ακολούθησαν για να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη του ΣΔΙΠΕ για τις προθέσεις του Υπουργείου και να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μια απόφαση για την απόσυρση των σχετικών άρθρων.

Η κα Κωνσταντάκη σημείωσε: “Οι ιαματικές πηγές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας και της τοπικής μας ιστορίας. Το δυνατό των δικών μας ” Λουτρών και εχέγγυο για το μέλλον τους είναι ο μνημειακός τους πυρήνας με το χαμάμ του Αλή Πασά το οποίο θα αναδειχθεί σύμφωνα και με την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη με μουσειακό και διδακτικό χαρακτήρα για τους επισκέπτες. Ως δήμος Πρέβεζας οφείλουμε να δείξουμε την πλήρη στήριξή μας προς την απόφαση του ΣΔΙΠΕ και να ενισχύσουμε τη συλλογική προσπάθεια με μοναδικό σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών, αγαθού κατοχυρωμένου και από το Σύνταγμα της χώρας. Να τον διαφυλάξουμε από την οικειοποίηση και πλήρη εκμετάλλευση από αμιγώς ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα οφείλουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να επιτύχουμε την κατά το δυνατό καλύτερη αξιοποίησή τους. Ως εκ τούτου προτείνουμε:

1. την άμεση απόσυρση των διατάξεων των άρθρων 7 έως 14 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος

2. να τεθεί σε μηδενική βάση η συζήτηση για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΣΔΙΠΕ, τοπική αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, Υπουργείο Τουρισμού, αφού ληφθούν υπόψη οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες των ιαματικών πηγών, καθώς υπάρχουν ποικίλες διαβαθμίσεις ως προς την υφιστάμενη κατάστασή τους. Υπάρχουν μεν δήμοι οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιήσει τους πόρους τους ελλείψει χρηματοδότησης ή άλλων προβλημάτων και πιθανώς να ενδιαφέρονται για οποιαδήποτε περαιτέρω εκμετάλλευση, αλλά σίγουρα υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι έχουν επενδύσει όπως και δικός μας δήμος, υπάρχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις με προσωπικό και κερδοφορία".

Ο επικεφαλής της «Ανάπτυξης Τώρα» Γ. Νίτσας στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρέπει να βγει ένα ψήφισμα κοινής αποδοχής και δήλωσε σύμφωνος με την επιστολή του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, αλλά με δύο προσθήκες : 1.δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να προχωρά σε υφαρπαγή της περιουσίας των Δήμων και 2. οι δήμοι είναι αυτοτελή όργανα και η κεντρική Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει την περιουσία των δημοτών. “Είναι μια πάγια θέση της αυτοδιοίκησης αυτή και πρέπει να προστεθούν γιατί δεν αλλοιώνουν το ψήφισμα” ανέφερε ο κ. Νίτσας, ενώ συνεχάρη τον πρώην πρόεδρο της ΝΕΔΗΚΕΠ κ. Νέσσερη, που με πολύ κόπο και περίσσιο ζήλο κατάφερε την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας.

Την απόλυτη συμφωνία με το ψήφισμα επισήμανε ο κ. Κορωναίος από τη Δημοτική Συνεργασία σημειώνοντας: “Τα Ιαματικά Λουτρά ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο τελικά το κληροδοτήσαμε και αυτό στη δημοτική αρχή του κ. Γεωργάκου. Χαίρομαι για τη στροφή σας γενικά, πρώτη φορά έρχεστε σε αντίθεση με τα νομοθετήματα της παρούσας κυβέρνησης και οφείλω να ομολογήσω ότι με χαροποιεί ιδιαιτέρως αυτή η στάση. Συμφωνούμε απόλυτα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και πραγματικά είναι ένα μεγάλο ζήτημα η απόδοση της περιουσίας των δήμων στους δημότες”.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ανατροπής» Βαγγέλης Ροπόκης, ο οποίος επίσης δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον κ. Νέσσερη: “Επί πολλά έτη προσπαθούσε ο Δήμος Πρέβεζας να εντάξει τα Λουτρά σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε αυτό λέγονταν «Τρίτσης» είτε «Φιλόδημος» είτε «ΕΣΠΑ». Δυστυχώς οι φάκελοι πήγαιναν και έρχονταν με τον εξής λόγο, οτι ήταν ελλιπή τα χαρτιά! Κάτι έλειπε! Και πάνω απ’ όλα έλειπε η αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών, που δεν το έλεγε κανείς. Θα ευχαριστήσω τον κ. Νέσσερη που έδωσε μια μεγάλη μάχη και πέτυχε την αναγνώριση των Ιαματικών Λουτρών και σε αυτό σίγουρα συμμετείχε και η Παράταξη του κ. Μπαΐλη. Όμως κανείς δεν έλεγε την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια, ότι έλειπε τόσα χρόνια το σοβαρότερο, σπίτι χωρίς άδεια δεν παίρνει άδεια ανακαίνισης. Στο σήμερα, ένα πρόγραμμα Ελλάδας – Αλβανίας-Ιταλίας στο INTERREG, σίγουρα ενταχθήκαμε , σίγουρα προχωρήσαμε, και έρχεται με ένα νομοθετικό πλαίσιο το κράτος και δηλώνει παρών. Τόσα χρόνια δεν μπορούσε να βοηθήσει; Δηλώνουμε κάθετα υπέρ του ψηφίσματος”.

Το ψήφισμα υπερψήφισε και η Στροφή στο Μέλλον με τον επικεφαλής κ. Ευκλείδη Φονταρά να αναφέρει: “Οι Ιαματικές Πηγές της Πρέβεζας βρίσκονται  σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και είναι στο κέντρο της πόλης. Βρίσκονται σε τόπο με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, οπότε ο μόνος αρμόδιος να τα διαχειριστεί είναι ο Δήμος. Επίσης και η προστασία των πηγών των Ιαματικών Λουτρών που φτάνουν μέχρι τα καλάμια, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και με τη διαχείριση του θέματος από τον Δήμο αποφεύγουμε και τις φαραωνικές επενδύσεις, ελπίζω να τα αποφύγουμε, όπως τα πεντάστερα που σχεδίαζε ο Στρατός εκεί στα γειτονικά οικόπεδα. Είναι σαφές ότι υπερψηφίζουμε το ψήφισμα.”

Για πρωτόγνωρα πράγματα εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος, σημειώνοντας πως επί της ουσίας η παράταξή του συμφωνεί να παραμείνει το ιδιοκτησιακό ως έχει, ωστόσο θα ψηφίσει παρών εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για τη διατύπωση του ψηφίσματος. Ο κ. Αμάραντος τόνισε: “Αντιλαμβάνομαι τη δεινή θέση του δημάρχου και της παράταξής του αλλά να ξέρει ότι ούτε με ιαματικά λουτρά δεν θα σωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εδώ επιχειρείται να αποψιλωθούν οι δήμοι από τα τελευταία ασημικά που τους έχουν απομείνει. Δηλαδή από κάποιους τομείς που παρουσιάζουν μία συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν ένα αναπτυξιακό μέλλον και άπτονται της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε πόλης. Εδώ φέρνουν για συζήτηση ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμύρια. Στη διαχείριση της εταιρείας εκτός από τις ιαματικές πηγές περνά και ο περιβάλλων χώρος σε ακτίνα 1000 μέτρων. Για κάντε ένα συνειρμό σε σχέση με την υπάρχουσα εγκατάσταση των ιαματικών λουτρών και το διπλανό στρατόπεδο Σολωμού. Από την άλλη πλευρά οι υφιστάμενες μισθώσεις, γιατί υπάρχουν δήμοι που έχουν κάνει μισθώσεις ή παραχωρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν. Όμως στη θέση του δήμου εκμισθωτή υπεισέρχεται αυτοδικαίως η ΕΠΕ ΑΕ χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των συμβαλλομένων. Δηλαδή σας τα παίρνουμε, δεν σας ρωτάμε και εφαρμόζουμε καινούργιο καθεστώς. Πρωτόγνωρα πράγματα. Εμείς στην Πρέβεζα είμαστε στη φάση υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δε μιλάμε για θερμαλιστικό. 30 χρόνια μιλάμε για κάποιες βελτιώσεις στον υπάρχοντα χώρο, για κάποιες στεγανοποιήσεις κλπ, σε καμία περίπτωση για θερμαλιστικό κέντρο. Αυτές οι μικροβελτιώσεις του 1.5 εκατομμυρίου θα περάσουν αύριο στην ιδιοκτησία της ΑΕ. Επί της ουσίας συμφωνούμε να παραμείνει το ιδιοκτησιακό ως έχει, αλλά όσον αφορά τη διατύπωση του ψηφίσματος εκφράζουμε επιφυλακτικότητα και θα ψηφίσουμε παρών”.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ κ. Γρηγόρης Κουμπής υπογράμμισε πως είναι καλό που γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με όλους τους δήμους και ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ενώ ο κ. Κωστόγιαννης από την Ανυπότακτη Κίνηση ψήφισε παρών σημειώνοντας πως η παράταξή του έχει άλλη λογική στο πώς θα πρέπει αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι.

“Είναι θετικό το ότι οι Δήμοι πήραν μια τέτοια απόφαση και δείχνει πόσο συντηρητική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και είναι και η πρώτη φορά που και η δημαρχιακή παράταξη θα είναι υπέρ. Θα ψηφίσουμε Παρών γιατί έχουμε μια γενικά αντίθετη λογική από την κυρίαρχη λογική στο πως θα πρέπει να αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι. Θα δημοσιεύσουμε σύντομα τη συνολική μας πρόταση” τόνισε ο κ. Κωστόγιαννης, ενώ κλείνοντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε πως το ψήφισμα θα προσαρμοστεί με τις προσθήκες που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

14 Απριλίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα":   Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι δε θα κάνει στείρα αντιπολίτευση,
14 Απριλίου 2021
Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες της ...
14 Απριλίου 2021
Με ένα από τα “γνώριμα” πλέον δελτία Τύπου που εκδίδει, τα οποία λένε... πολλά και δεν λένε τίποτα, στο πλαίσιο μίας επικοινωνιακής πολιτικής που ...
13 Απριλίου 2021
Την παρακάτω απάντηση στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δείτε ΕΔΩ), έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος ...
12 Απριλίου 2021
Η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας» απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Η κυβέρνηση ΝΔ ...

Αθλητισμός

14 Απριλίου 2021
Ισόπαλος με σκορ 1-1 αναδείχθηκε ο ΠΑΣ Πρέβεζα με αντίπαλο τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας Καστοριάς, σε μία αναμέτρηση που διεξήχθη στο ΔΑΚ Καστοριάς, σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο της εξ' αναβολής 2ης
14 Απριλίου 2021
Φτάνει η ώρα της κρίσης για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία μέσα στον Απρίλιο παίζει τους 3 στόχους πλην Πρωταθλήματος, το οποίο χρειάζεται 11 βαθμούς ...
13 Απριλίου 2021
Μια χαρά εξελίχθηκε η Κυριακή για την στήλη, αφού από την μία το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε στην Τουρκία και ο Λαμάρ Πίτερς πήρε 13 σουτ, βγάζοντας ...
13 Απριλίου 2021
Δεύτερος σερί εκτός έδρας αγώνας για τον ΠΑΣ Πρέβεζα μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς οι “κιτρινόμαυροι” αντιμετωπίζουν την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ...
12 Απριλίου 2021
Συνέχεια στα κορυφαία τουρνουά τένις με το Μάστερς του Μονακό. Φυσικά σε χωμάτινη επιφάνεια και με τους αθλητές που έχουν σπίτι στην περιοχή ...

Πολιτισμός

14 Απριλίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ομάδα “Ορίζοντες”: “Η ομάδα «Ορίζοντες», είναι μία ομάδα από πολίτες της Πρέβεζας, που ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τα ψηφιδωτά,
14 Απριλίου 2021
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 - 2021 ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, συνεπής στους αρχικούς της στόχους, δηλαδή να υπενθυμίσει τη στενή σχέση της Ελλάδας του ...
14 Απριλίου 2021
Τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον φιλόλογο κ. Χρήστο Κουλιάτση για τη δωρεά 20 ψηφιοποιημένων φωτογραφιών ...
13 Απριλίου 2021
Η Ήπειρος φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Όμως εκτός από την Δωδώνη, τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ ...
13 Απριλίου 2021
Πολλές αναφορές γίνονται στον παγκόσμιο Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες για την περίφημη Δίκη της Νυρεμβέργης και για τη χρησιμότητά της στην καταδίκη ...

Στήλες

13 Απριλίου 2012
Ο μακαριστός Mητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος καλείται σε απολογία στην Ιερά Σύνοδο, στις 14 Απριλίου 2010, επειδή στην περιοχή ευθύνης του, είχε δώσει εντολή στους ιερείς να
12 Απριλίου 2012
Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας στις 13 Απριλίου 1943. Οι Σοβιετικοί ...
11 Απριλίου 2012
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Το ...
11 Απριλίου 2012
Η 11η Απριλίου 1996 ήταν για το ελληνικό μπάσκετ, σε διασυλλογικό επίπεδο, μία ημέρα που οι λάτρεις του αθλήματος στη χώρα μας, την περίμεναν για ...
10 Απριλίου 2012
Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλαζάρ, αναδείχθηκε σε σπουδαία ηγετική προσωπικότητα των ανταρτών της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης του 1910, ...