Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 14:27

Προβληματισμός και στην Πρέβεζα για τα αιολικά πάρκα-Την άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε η "Στροφή στο Μέλλον"

Προβληματισμό προκαλεί και στην Πρέβεζα το θέμα των αιολικών πάρκων, που αδειοδοτήθηκαν σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού αλλά και της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, με την παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” να ζητά να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον Θανάσης Ανωγιάτης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ενεργή συμμετοχή και το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας να έχει άποψη.

“Είδα ότι και σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ υπήρχε ομόφωνη απόφαση και ψήφισμα αναφορικά με τη χωροθέτηση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, όπου αναφέρονται μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν κι εμάς στο μέλλον και θα πρέπει να τα δούμε κι εμείς για την περιοχή μας. Μιλάω δηλαδή για το πάγωμα των αδειών από τη ΡΑΕ μέχρι να γίνει αδειοδότηση και ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού, για τεκμηρίωση για τους εθνικούς στόχους ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μιλάω για ένα ζήτημα που μας καίει ιδιαίτερα, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διαβούλευση της αξιολόγησης, για τα ωφελήματα που έχει τα αντισταθμιστικά τα οποία θα πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Και σε κάθε περίπτωση επειδή εμείς διαθέτουμε και πάρα πολλές περιοχές φυσικού κάλλους αλλά και προστατευόμενες περιοχές αλλά και επειδή το τουριστικό προϊόν νομίζω ότι είναι ένα από τα κύρια προϊόντα της περιοχής μας, θα πρέπει σε κάποια συνεδρίαση μελλοντικά να το δούμε, να έχουμε κι εμείς μια άποψη όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων” ανέφερε ο κ. Ανωγιάτης, με το δήμαρχο Πρέβεζας να απαντά πως δεν γίνεται να μην έχει το δημοτικό συμβούλιο άποψη και λόγο στο θέμα.

“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στην ΠΕΔ πριν δύο, τρεις συνεδριάσεις μιλήσαμε για τα αιολικά πάρκα, βάλαμε κάποιους όρους μέσα. Πρέπει να έρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και να έχει γνώμη και άποψη το δημοτικό συμβούλιο σε καθετί που γίνεται και ζητείται. Στην περιοχή μας όπως ορθώς είπατε, στην περιοχή στο όριο με το δήμο Ζηρού, στον Άη Λια στο Σκιαδά, πέφτουν 2 από τις αρκετές σε αριθμό ανεμογεννήτριες. Καθορίσαμε σε ένα ύψος να μην γίνονται πάνω από τα 1000 μέτρα. Δεν πρέπει να προχωρά χωρίς την άποψη του δημοτικού συμβουλίου, δεν γίνεται να μην έχουμε ένα λόγο στην προέγκριση” ανέφερε ο κ. Γεωργάκος ενώ η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Κωνσταντάκη μιλώντας και με την ιδιότητα της αρχαιολόγου σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων είναι βλαπτικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα μνημεία.

“Θα μιλήσω για όσα πράγματα γνωρίζω ως αρχαιολόγος. Θέλω να επισημάνω ότι επειδή πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και σε περιοχές όμορες και με το δήμο Δωδώνης. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ανεμογεννητριών είναι στην περιοχή των ορέων του Θεσπρωτικού εκατέρωθεν, Ριζοβούνι και Θεσπρωτικό. Θα υπάρχει επίσης τοποθέτηση ανεμογεννητριών και στα όρη Σουλίου. Επειδή η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαιότητες και ως αρχαιολογική υπηρεσία είμαστε ένας βασικός συντελεστής στο αν τελικά θα δοθεί η άδεια ή όχι κι έχουν βγει πολύ αυστηρές εγκύκλιοι από την πλευρά του Υπουργείου μας. Όλα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται, αξιολογούνται και γίνεται σχετική εισήγηση από την αρχαιολογική υπηρεσία εδώ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Τους έχουμε ζητήσει κάποια στοιχεία, δεν τα έχουν προσκομίσει ακόμη. Όταν συγκεντρωθούν τότε θα εισαχθεί το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για εξέταση. Είναι πολύ δύσκολες οι αποφάσεις αυτές γιατί οι αποφάσεις είναι τεράστιες. Είναι βλαπτικές όχι μόνο για το περιβάλλον, γιατί απαιτούν πολύ μεγάλες εκσκαφές, αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλη οπτική όχληση όσον αφορά και τα μνημεία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην περιοχή του Θεσπρωτικού και του Ριζοβουνίου υπάρχουν 40 κηρυγμένα μνημεία από την πλευρά των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και στην κορυφή όλων αυτών βρίσκεται η οχυρωμένη ακρόπολη στη θέση Καστρί Ριζοβουνίου. Επομένως εμείς ως Εφορεία Αρχαιοτήτων θα είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς αυτό. Ο δρόμος είναι μακρύς” ανέφερε η κα Κωνσταντάκη, ενώ την άμεση εισαγωγή του θέματος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Παναγιώτης Λελοβίτης, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει άμεσα και την περιοχή μας.

“Από αυτά που είπε η κα Κωνσταντάκη και από αυτά που κυκλοφορούν και στη δημοσιότητα αλλά και που τα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε άμεσα στην περιοχή μας. Νομίζω λοιπόν ότι από ειπώθηκαν εδώ και από την πλευρά του δημάρχου καταδεικνύεται ότι είναι ανάγκη να γίνει θέμα για συζήτηση σε κάποιο πολύ κοντινό δημοτικό συμβούλιο και θα έπρεπε να δούμε συνολικά τι γίνεται με αυτή τη μορφή ενέργειας, τι προβλήματα υπάρχουν, πόσο λειτουργική είναι αυτή η επιλογή και τελικά αν είναι “κερδοφόρα” αυτή η επιλογή για την τοπική κοινωνία. Και βεβαίως κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε και να συνταχθούμε με το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον στην Περιφέρεια μας, που είναι ξεκάθαρα εναντίον αυτής της επιλογής όταν δεν υπακούει σε κάποιες προϋποθέσεις και σε κάποια ξεκάθαρα ζητήματα που πρέπει να μπαίνουν από την πλευρά του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του πολιτισμού, της natura κλπ Ελπίζω και ευελπιστώ να μπει άμεσα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσουμε για να το κουβεντιάσουμε αναλυτικά και εκτενώς όπως αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα” κατέληξε ο κ. Λελοβίτης.