Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 13:30

“Εγκλώβισε” η δημοτική αρχή την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση για το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας

Συνεδρίασε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με θέμα “Λήψη απόφασης επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»”.

Στην πολύωρη συνεδρίαση αναλύθηκαν διεξοδικά από όλους τους ομιλητές τα ζητήματα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας και οι ανάγκες για αναβάθμισή του, για τη δημιουργία εστιών, για τη μετακίνηση των φοιτητών, για την μεταφορά του εστιατορίου εντός της Πανεπιστημιούπολης της Πρέβεζας, αλλά τέθηκε και το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η δραματική μείωση των φοιτητών που θα προέλθει μέσα από το πρόσφατο νομοθέτημα “Κεραμώς”.

Και αυτό δεν αποτελεί κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά φράση του Πρύτανη του ιδρύματος κου Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση: “Μας ανησυχεί κυρίως η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τα στοιχεία των πανελληνίων εξετάσεων του 2020 και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής προκύπτει ότι ένας αριθμός υποψηφίων, περίπου 20.000 με 25.000 δεν θα περάσει στα Πανεπιστήμια, διότι το σύστημα αυτό απαιτεί μια έκπτωση από το μέσο όρο των γραπτών των υποψηφίων μέχρι 20% ή το 80%, άρα φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν βάσεις σε τμήματα οι οποίες θα πρέπει να σταθούν και πάνω από το 10, αφήνοντας υποψήφιους έξω. Θα υπάρξει πρόβλημα από τα 23 Τμήματα του Πανεπιστημίου σε πέντε Τμήματα. Δυο Τμήματα κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους έως καθόλου φοιτητές και αυτά είναι το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας  και το Τμήμα Γεωπονίας” και πρόσθεσε:

"Θα θέλαμε την παρέμβαση τουλάχιστον του δημοτικού συμβουλίου, να διασφαλιστεί ο αριθμός των εισαγόμενων στα περιφερειακά τμήματα τα οποία κινδυνεύουν ώστε να μη βρεθεί το Τμήμα χωρίς φοιτητές".

Τελικώς το δημοτικό συμβούλιο “σύρθηκε” πίσω από έναν “ελιγμό” του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκο, ο οποίος μαζί με την παράταξή του πρότεινε να δημιουργηθεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων επιτροπή για να διαμορφώσει μία πρόταση για το Τμήμα της Πρέβεζας.

Ο κ. Γεωργάκος “ξέπλυνε” έτσι επικοινωνιακά την παντελή απομόνωσή του πριν από μερικές ημέρες, όταν το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης του νόμου Κεραμέως, που ουσιαστικά “ναρκοθετεί” την ύπαρξη του Τμήματος της Πρέβεζας.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “εγκλωβίστηκαν” στην πρόταση του Δημάρχου, παρά την αντίδραση του Κοσμά Κορωναίου (Δημοτική Συνεργασία) που στάθηκε στο γεγονός ότι ενημέρωσε από το 2019 το δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημα που θα δημιουργήσει ο νόμος., αλλά και του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργου Νίτσα, ο οποίος επέμενε να τεθεί προς ψήφιση πρόταση της “Ανάπτυξης Τώρα”, που περιελάμβανε την καταδίκη του νομοθετήματος και βασιζόταν στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που στήριξαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τελικώς του “πέρασε” του Δημάρχου. Έχει βέβαια ένα ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποτυπωθεί στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου και αν θα υπάρξει ρητή καταδίκη του νομοθετήματος, που είναι κι βασικός λόγος που δημιουργούνται προβλήματα ύπαρξης για το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

 

Πολυμέσα