Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 09:49

Πολιτικά αποστεωμένη η εισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας για το πανεπιστημιακό τμήμα - “Έκλεισε τα αυτιά του” σε αυτά που είπε ο Πρύτανης

Μέσω του Γραφείου Τύπου του Δήμου Πρέβεζας, εστάλη η εισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας Ν.Γεωργάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», η οποία δικαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ).

Πρόκειται για μία πολιτικά αποστεωμένη τοποθέτηση, με τον κ. Γεωργάκο να “κλείνει τα αυτιά” του σε όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης για το πρόβλημα που δημιουργεί ο νόμος Κεραμέως στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Ο κ. Γεωργάκος διάβασε ένα κείμενο γεμάτο φληναφήματα, πομπώδεις εκφράσεις που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική πραγματικότητα και μία βάση προτάσεων με δράσεις που υλοποιούν ήδη Δήμοι. Κοινώς ένα κείμενο στα όρια της έκθεσης ιδεών. που χρησίμευσε, όπως έχουμε αναφέρει στο να “εγκλωβίσει” τις παρατάξεις ο Δήμαρχος, παρ' όλα αυτά η ουσία του παραμένει σε επίπεδα επικοινωνιακού τρικ και όχι θεσμικής παρέμβασης ενός Δημάρχου.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Πρέβεζας προτείνει να κάνει “πάσα” στο Πανεπιστήμιο και ειδικό του συνεργάτη, αρμόδιο για την επικοινωνία, ώστε να “ανακατευτεί” με το συγκεκριμένο αντικείμενο...

 

Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν η εξής:

 

“Κ. Πρύτανη, κ. Πρόεδρε του Τμήματος, κ. Αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, αγαπητοί Δημότες, κυρίες και κύριοι των δημοτικών παρατάξεων,

Με αμείωτο ενδιαφέρον άκουσα σημείωσα και στο λίγο του χρόνου προσπάθησα να αναλύσω τις τοποθετήσεις προσωπικά με μόνο κεντρικό άξονα το ουσιαστικό και σπουδαίο για τους δημότες της Πρέβεζας που δεν είναι άλλο από την κοινή θέληση που μας ενώνει άπαντες για την αρχικά διατήρηση αλλά και ουσιαστική και μετρήσιμη διεύρυνση και ενίσχυση του περιφερειακού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Δήμο μας.

Οι πολίτες της Πρέβεζας καλωσορίζουν και υποστηρίζουν όχι μόνο απλά τη λειτουργία του πανεπιστημίου αλλά και την ανάπτυξη αυτού καθολικά. Ο Δήμος Πρέβεζας ως τοπική αυτοδιοίκηση στο δυνατό των αρμοδιοτήτων και των δυναμικών που διαθέτει και εντάσσοντας σε μια win - win σχέση την ανάπτυξη του τμήματος Πρέβεζας αλλά και την ευρύτερη συνεργασία του με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βασισμένη στον κεντρικό του στρατηγικό σχεδιασμό ως προς την ανάπτυξη του και των μελλοντικών καλοδεχούμενων τμημάτων.

Με τη δυναμική εξωστρεφή μας δράση και προσχεδιασμένη μελλοντική μας συμμετοχή σε μια σειρά project για την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμματικών εργαλείων, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει το πεδίο σχεδιασμού ώστε να βρεθούν δυναμικές συνεργασίας του Δήμου με το Περιφερειακό μας Τμήμα Πρέβεζας , ώστε να αξιοποιηθεί το ακαδημαϊκό ανθρώπινο δυναμικό και οι σπουδαστές τους τόσο σε ερευνητικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο αξιοποίησης οικονομικών εργαλείων μέσα από το ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως INTERREG, LIFE κ.α.

Οπωσδήποτε και αφού ξεκίνησα από την ουσία κοινών δράσεων που θα προσφέρουν στην ανύψωση του κύρους των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου, στη συνέχεια θα αναφερθώ στο πολύ σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει με τις σημαντικές θεματικές της φοιτητικής μέριμνας , της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία, τις λοιπές συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την ανάπτυξη ενός προγράμματος σε ψηφιακή λειτουργία υποδοχής, καταγραφής, επικοινωνίας και παροχής προνομιακών προτάσεων στους φοιτητές του πανεπιστημίου.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω και να τονίσω ότι την όποια αποκλειστική ευθύνη και επιλογή ως προς το πρόγραμμα σπουδών, την ακαδημαϊκή λειτουργία έχει αποκλειστικά και η κεντρική κυβερνητική πολιτική σε συνεργασία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου και όσοι οφείλουν από το θεσμικό τους ρόλο, ως μέλη της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, δηλαδή οι εκπρόσωποι του νομού μας στο κοινοβούλιο, να διεκδικήσουν και να επιτύχουν το θεμιτό για όλους μας αποτέλεσμα.

 

 

Περαιτέρω αυτού και λόγω της ύψιστης σπουδαιότητας της ενίσχυσης της λειτουργίας του περιφερειακού τμήματος στην Πρέβεζα, προσωπικά ήδη έχω επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης κ. Άγγελο Συρίγο, ώστε να του διαβιβάσω το καθολικό αίτημα και ανησυχία του Δήμου μας για την διεύρυνση και περαιτέρω ανάπτυξης με ένα νέο τμήμα του Πανεπιστημίου μας στην Πρέβεζας. Δεν κρύβουμε όμως το ενδιαφέρον μας για ένα νέο τμήμα είτε παράλληλης θεματικής του υπάρχοντος είτε άλλης κατεύθυνσης υψηλών απαιτήσεων και βαθμολογίας στις εισαγωγικές εξετάσεις .

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά οι προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και υλοποίηση του υπάρχοντος μνημονίου του 2016 είναι οι ακόλουθες:

  • Ανάπτυξης κτιριακών υποδομών με κατασκευή φοιτητικής εστίας στην Πρέβεζα και ανάπτυξη φοιτητικής λέσχης.

  • Προγραμματισμός για τη συμμετοχή και ένταξη του τμήματος για την ανάπτυξη έργων και υποέργων σε προγράμματα που εντάσσεται ο Δήμος.

  • Ανάπτυξη θέσεων intership – stage δηλαδή πρακτικής σε Δημοτικές Υπηρεσίες που συνάδουν με το αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών.

  • Ανάπτυξη με αξιοποίηση προγραμμάτων θέσεων εργασίας για τους φοιτητές κατά την καλοκαιρινή περίοδο για την οικονομική τους ενίσχυση.

  • Δημιουργία ειδικής κάρτας εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών από το δήμο Πρέβεζας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τις τοπικές επιχειρήσεις.

  • Πρωτοβουλία του δήμου για συνεργασία με τις ενώσεις ξενοδόχων και καταλυμάτων για ειδικά πακέτα φιλοξενίας των γονέων των φοιτητών ή και μακροχρόνιας μίσθωσης των ίδιων.

  • Υλοποίηση κεντρικών events και συνεδρίων από το Δήμο στις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου και με τη συνεργασία του τμήματος όπου αυτό χρειασθεί.

  • Αξιοποίηση του δικτύου πόλεων Πάφου και της Δωδεκάδας για συνεργασίες και συνέργειες του Τμήματος.

  • Κοινή διοργάνωση του Τμήματος του Πανεπιστημίου με το Δήμο το Φθινόπωρο του 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους για την παρουσίαση και προβολή του Περιφερειακού μας Τμήματος.

  • Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος για τη χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων από τους φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου.

  • Διάθεση των ειδικών συνεργατών του Δημάρχου και αιρετών στη Διεύθυνση του Περιφερειακού Παραρτήματος Πρέβεζας για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός προγράμματος πανελλαδικής προβολής αξιοποιώντας τις δυναμικές στα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

Τέλος, προτείνω τον ορισμό μιας Επιτροπής Εργασίας από τις δύο πλευρές για την ανασύνταξη και τον εμπλουτισμό του παλαιού μνημονίου συνεργασίας του 2016, η οποία και θα παραδώσει το νέο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κοινών δράσεων του διαστήματος 2021-2023”.