Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 11:40

Ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Πρέβεζας για τη διενέργεια αλιείας και εκφόρτωσης τόνου, ολοθούριων και οστράκων

Το Τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Πρέβεζας ενημερώνει ότι η αλιεία του είδους «τόννος» ( Thunnus thynnus) διενεργείται μόνο από αλιείς που διαθέτουν ειδική άδεια η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την αριθμ 4189/340423/31-12-2019 Υ Α (ΦΕΚ 35 Β΄) όπως τροποποιήθηκε, και ισχύει για χρονικό διάστημα που καθορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων .

Σε περίπτωση που το είδος αλιευθεί τυχαία απαγορεύεται η πρόκληση τραυματισμού και πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αν όμως τα άτομα δεν επιβιώσουν τότε τηρείται η διαδικασία εκφόρτωσης σε καθορισμένους λιμένες και το αλίευμα παραδίδεται στο Λιμεναρχείο το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σε περίοδο απαγόρευσης αλιείας κόκκινου τόνου λόγω εξάντλησης της Εθνικής Ποσόστωσης απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση το εμπόριο τόννου που αλιεύτηκε ως παρεμπίπτων αλίευμα από αλιευτικά σκάφη που στοχεύουν ξιφία ή άλλα είδη.

Επισημαίνεται ότι επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις σε αλιείς που δεν κατέχουν ειδική άδεια αλιείας και αιχμαλωτίζουν άτομα τόννου και σε όλους τους συμμετέχοντες στην διακίνηση και εμπορία .

Τι ισχύει για την αλιεία ολοθούριων και οστράκων

Το Τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Πρέβεζας ενημερώνει ότι:

-Η αλιεία ολοθούριων διενεργείται από αλιευτικά σκάφη που είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια αλίευσης η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το με το ΠΔ 48/2018 (ΦΕΚ 90Α΄) και ισχύει από 1 Νοεμβρίου κάθε έτους έως 30 Απριλίου του επόμενου έτους.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός αλιευομένων ατόμων ανά σκάφος ανά ημέρα ανέρχεται σε τετρακόσια (400) και το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι τα 180 γραμμάρια.

-Η αλιεία οστράκων διενεργείται από αλιευτικά σκάφη που φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία αργαλειός( DRB) και τσουγκράνα (DRH).

  • Απαγορεύεται η αλιεία των ειδών: γυαλιστερό χτένι ή καποσάντα (flexopecten glaber) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος.
  • Χτένι ή καλόχτενο ( Aequipecten opercularis) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος.
  • Αχιβάδα ή μαρμαροαχιβάδα ( Ruditapes decussates) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος.
  • Γυαλιστερή (callista chione) από 1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτος.

-Απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια η αλιεία , η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση η εκφόρτωση η αποθήκευση η πώληση ή η προσφορά προς πώληση των ειδών : Lithophaga lithophaga ( πετροσωλήνας) , Pholas dactylys (φολάδα, δάκτυλο) , Pinna nobolis( πίννα) ζωικά είδη που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.