Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 03:25

«Ο κόσμος περνάει δύσκολα και η λύση που έχει βρει είναι οι σόμπες-pellet»

Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Μόδα ή ουσία; Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Πρέβεζα της κρίσης, το ερώτημα αυτό απασχολεί όλα τα νοικοκυριά των πόλεων και των χωριών του Νομού Πρέβεζας. Το www.atpreveza.gr προσπαθεί να λύσει τις απορίες για τους λόγους που έχουν κάνει τον κόσμο να στραφεί σε νέες και οικονομικότερες διεξόδους στη θέρμανσή του και επισκέφτηκε την επιχείρηση «Katsanos Energy», όπου συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη της, κ. Θανάσης Κάτσανο.

 

-Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που αρκετοί συμπολίτες μας στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης;

 

«Ο περισσότερος κόσμος ψάχνει μία νέα διέξοδο, γιατί έχει ζοριστεί οικονομικά και το πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη. Αυτή τη στιγμή, το πετρέλαιο στην πόλη μας έχει 1,35 το λίτρο, με αποτέλεσμα ένα σπίτι, στο οποίο έχουν... στερέψει οι μισθοί, να μην έχει θέρμανση.

Οδηγούμαστε σε νέους δρόμους. Η πιο διαδεδομένη μορφή θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι το pellet, η βιομάζα γενικώς, το οποίο συμφέρει πάρα πολύ και αξίζει. Είναι πεπιεσμένο πριονίδι, το οποίο ανακυκλώνουν από τα ξύλα, τα διάφορα εργοστάσια, που κατασκευάζουν έπιπλα ή κάνουν κατασκευές από ξύλο. Τα υπολείμματα αυτά τα συμπιέζουν και τα φτιάχνουν σε μορφή pellet, τα οποία και χρησιμοποιούνται σε σόμπες, λέβητες και σε διάφορα άλλα μηχανήματα».

 

-Γιατί κάποιος να διαλέξει μια σόμπα pellet. Θα έχει την ίδια ποιότητα θέρμανσης με τα καλοριφέρ πετρελαίου;

 

«Κάθε σπίτι έχει και τις δικές του ανάγκες. Άλλο ένα σπίτι 50 τετραγωνικά, άλλο ένα σπίτι 200 τετραγωνικά. Όταν ένα σπίτι έχει δύο χώρους, δηλαδή μία σαλονοτραπεζαρία και μία κρεβατοκάμαρα, μπορούμε να το καλύψουμε άνετα με μία σόμπα pellet. Οι σόμπες μπορούν να καλύψουν ένα σπίτι από 40 τετραγωνικά έως και 100-120 τετραγωνικά, ανάλογα το μοντέλο. Όταν όμως έχουμε ένα σπίτι που έχει να καλύψει διάφορους ορόφους, καλύτερα είναι να πάμε σε έναν λέβητα-pellet. Υπάρχει η σόμπα pellet που ήδη ζεσταίνει τα υπάρχοντα σώματα. Δηλαδή δεν αλλάζουμε την εγκατάσταση του σπιτιού μας. Γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για τα σώματα. Αυτά δεν αλλάζουν! Ο λέβητας μένει ως έχει, ο καυστήρας μένει ως έχει. Κάποιος μπορεί να θέλει να γυρίσει στο πετρέλαιο αργότερα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό δε θα γίνει ποτέ, γιατί και στο 1 ευρώ να φτάσει το πετρέλαιο, αν ο μισθός είναι 500 ευρώ, δε μπορεί ο άλλος να βάλει πετρέλαιο στα μηχανήματά του. Για να μην πετάξουν όμως αυτά τα μηχανήματα, που για πολλούς είναι κόποι μιας ζωής, συνδέουμε μία σόμπα pellet, η οποία ζεσταίνει τα σώματα του καλοριφέρ ή έναν λέβητα-pellet. Η διαφορά αυτών των δύο ποια είναι; Η σόμπα τοποθετείται μέσα στο σπίτι και εκπέμπει μία μορφή θερμότητας στα 5-10 τετραγωνικά και η υπόλοιπη θερμότητα μεταφέρεται στα σώματα και ζεσταίνεται έτσι το ίδιο όλο το σπίτι.

Αυτό δε μπορεί να μας το κάνει μία αερόθερμη σόμπα-pellet. Είναι για ενιαίους χώρους. Αν δε θέλει όμως να βάλει κάποιος στο σπίτι του ένα μηχάνημα, είτε για λόγους αισθητικής είτε για κάποιον άλλο λόγο, μπορούμε να βάλουμε έναν λέβητα pellet, σε ένα χώρο έξω από το σπίτι, σε μία αποθήκη κτλ.»

 

-Οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι τελικά μόδα ή ουσία;

 

«Πιστεύω ότι είναι ουσία. Πια στη χώρα μας δεν κοιτάζουμε τη μόδα. Είναι θέμα ουσίας η επιλογή μιας σόμπας, για το πόσα τετραγωνικά θα καλύψει κάποιον, πόσο οικονομικά θα τον καλύψει και μετα βλέπει αν θα πάρει κάτι ακριβότερο ή ομορφότερο, αν θα έχει επένδυση πέτρας ή προσελάνης κ.α. Πρώτα κοιτάζει πόσο θα κοστίσει μία εγκατάσταση, αν μπορεί να το πιάσει αυτό το ποσό. Δεν είναι μία εγκατάσταση... δώρο. Έχει κάποια χρήματα. Μπορεί να... ζοριστεί κάποιος να βάλει την εγκατάσταση, αλλά το κέρδος που θα έχει στην κατανάλωση είναι μεγάλο. Μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, θα έχει γίνει απόσβεση. Από το μαγαζί μας έρχονται πολλοί άνθρωποι. Φέτος υπάρχουν πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, που δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ πετρέλαιο. Έχουν πραγματικά... πεθάνει από το κρύο. Πάλεψαν με κάποιες σόμπες, με κάποια αερόθερμα, με κάποια σώματα ηλεκτρικά, αλλά αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές. Ο κόσμος περνάει δύσκολα και η λύση που έχει βρει είναι οι σόμπες-pellet. Υπάρχει και η σόμπα ξύλου, αλλά δεν υπάρχουν πλέον... ξύλα. Ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει γύρω μας το έχουν κόψει.

Κάνουμε στην Ελλάδα pellet, αλλά εισάγουμε και από το εξωτερικό. Το pellet υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Αυστρία, την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, δουλεύουν αυτό το σύστημα. Το πετρέλαιό μας σε σχέση με άλλες χώρες, ήταν φτηνό. Γι' αυτό δεν είχαμε... ψαχθεί. Θα μπορούσαμε εδώ και χρόνια να έχουμε ανακαλύψει το pellet και να γλιτώναμε πάρα πολλά χρήματα»

 IMG 7514

-Είστε ένας άνθρωπος της αγοράς, έχετε τη δική σας επιχείρηση. Πόσο έχει επηρεαστεί ο κόσμος από την κρίση;

 

«Πάρα πολύ. Στα καταστήματα παρατηρείται μία πτώση πάνω από 40% και δεν ξέρουμε που θα φτάσει όλο αυτό. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, να βρούμε λύσεις, γιατί είναι κρίμα να τα παρατήσουμε. Ο δικός μου τομέας πηγαίνει καλά, γιατί προσφέρουμε κάτι με το οποίο κερδίζει ο κόσμος χρήματα. Κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχει περίπτωση καταναλωτής να αγοράσει κάτι, το οποίο δεν του είναι απαραίτητο. Η θέρμανση όμως είναι απαραίτητη. Οι λάμπες led, που εξοικονομούν ενέργεια 60-70% είναι απαραίτητες. Κάποια καταστήματα που δεν προσφέρουν βασικά αγαθά, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα».