Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 12:58

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σταμάτησαν τη δημιουργία “πονηρών” τετελεσμένων για την αξιοποίηση των στρατοπέδων της Πρέβεζας...

Η συζήτηση του θέματος “Αξιοποίηση ακινήτου – πρώην στρατοπέδου “Περδίκη – Πυλάδη” από τον Δήμο Πρέβεζας” η οποία είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναβλήθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (πλην της Δημοτικής Ανατροπής, που συνεργάζεται με την παράταξη του Δημάρχου) διέγνωσαν πως ελλοχεύει μεγάλος πολιτικός κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα στη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων της Πρέβεζας, με την αναγνώριση του “εργαλείου” του 5% της αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ζήτησαν από το Δήμαρχο να αποσύρει το θέμα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε κατάφεραν να “μπλοκάρουν” το σχεδιασμό του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, υποστηρίζοντας πως πάει να γίνει ένα μεγάλο λάθος...

Ο Δήμαρχος επέμεινε στην εισήγησή του, να κινήσει τις διαδικασίες μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, για την εκμετάλλευση του χώρου για 99 χρόνια. Η αντιπαροχή του Δήμου Πρέβεζας ετησίως για τη χρήση του ακινήτου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ποσό των 8.640 ευρώ (εκτίμηση της ΥΠΑΑΠΕΔ) ή στο ποσό των 6.924 ευρώ (εκτίμηση του Δήμου Πρέβεζας), ποσό το οποίο δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή βεβαιώνεται από τη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας.

Μαζί του συντάχθηκαν τόσο οι σύμβουλοι της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” του Βαγγέλη Ροπόκη, όσο και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Χαράλαμπος Κακιούζης και Ηλίας Αλεξανδρής. Για ακόμη μια φορά την εισήγηση του Δημάρχου, κόντρα στην παράταξή του στήριξε και ο σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Παύλος Σαραμπασίνας.

Στον αντίποδα η “Δημοτική Συνεργασία” μέσω του επικεφαλής Χρήστου Μπαΐλη, αλλά και του συμβούλου Κοσμά Κορωναίου, ζήτησαν την αναβολή, καθώς δεν υπήρχε εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για το αν μπορεί ή όχι να διεκδικήσει δικαστικά το “Περδίκη-Πυλάδη” ο Δήμος. Κάτι που είχαν ζητήσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” μέσω του επικεφαλής της Γιώργου Νίτσα επίσης ζήτησε να αποσυρθεί ή να αναβληθεί το θέμα από τη δημοτική αρχή, καθώς θα δημιουργηθούν τετελεσμένα και επισήμανε πως ο Δήμαρχος έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς συζητάει. Επίσης πρότεινε να αλλάξει στρατηγική η δημοτική αρχή και να δει ολιστικά την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων και όχι αποσπασματικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Στο ίδιος μήκος κύματος και η παράταξη “Στροφή στο Μέλλον”, που ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποφευχθούν τετελεσμένα και να υπάρξει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για το αν μπορεί να διεκδικηθεί δικαστικά ο χώρος, αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση, που τόνισε πως πρέπει και σε κινηματικό επίπεδο να διεκδικηθούν τα πρώην στρατόπεδα, που αποτελούν περιουσία των δημοτών.

Υπέρ της αναβολής ψήφισε και η Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση ο “γύρος” της αντιπαράθεσης για τα στρατόπεδα κερδήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο επόμενος “γύρος” όμως θα έχει εξίσου πολιτικό ενδιαφέρον...