Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 14:50

"Πράσινο φως" από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας για την ίδρυση λαϊκής αγοράς - Ενστάσεις για τον κανονισμό λειτουργίας

Με ενστάσεις ως προς τον κανονισμό λειτουργίας αλλά με κοινή παραδοχή την ανάγκη λειτουργίας λαϊκής αγοράς στην πόλη της Πρέβεζας, το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση και λειτουργία λαϊκής αγοράς.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής στην εισήγησή του σημείωσε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλίσει τη χρυσή τομή τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους ντόπιους παραγωγούς και την τοπική αγορά που τον τελευταίο καιρό, λόγω πανδημίας περνά δύσκολες μέρες.

Ο κ. Κουμπής αναφέρθηκε αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς (δείτε τον εδώ) σημειώνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από ντόπιους παραγωγούς τότε το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να πάρει απόφαση για την επέκτασή της.

Η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από 7:00 έως 14:30 εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, οι παραγωγοί θα έχουν συγκεκριμένο πάγκο διαστάσεων 3x2,5 μέτρα, ο κάθε πάγκος θα απέχει από τον άλλον 0,80 πόντους και η υπηρεσία του δήμου θα οριοθετήσει το συγκεκριμένο χώρο που θα καταλάβει ο κάθε πωλητής.

“Αν δούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μακάρι να έχουμε από παραγωγούς δικούς μας συμπολίτες μπορεί να γίνει επέκταση της λαϊκής αγοράς. Δεν είναι ότι αποφασίζουμε σήμερα και τελειώνουμε. Είναι μια συνεχής διαδικασία η λαϊκή αγορά και η επέκταση αυτής όπως αναφέρει και το άρθρο 29 γίνεται μόνο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ελπίζω και στο χέρι όλων μας είναι να δουλέψουμε και να κάνουμε μια λαϊκή πρότυπο για όλη τη χώρα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμπής, ωστόσο αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αντιρρήσεις ως προς τον κανονισμό λειτουργίας και τα όσα προβλέπει μεταξύ άλλων για τον αριθμό και την κατανομή των θέσεων ανάμεσα σε επαγγελματίες και ντόπιους πωλητές, το μέγεθος των πάγκων, τις ημέρες λειτουργίας κλπ

Το θέμα της ίδρυσης της Λαϊκής Αγοράς ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ στο θέμα του κανονισμού θετικά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του “Δήμου της καρδιάς μας”, οι σύμβουλοι της “Δημοτικής Ανατροπής”, οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Δημοτικής Συνεργασίας” με τη σημείωση πως θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις των παραγωγών, ενώ οι σύμβουλοι της “Στροφής στο μέλλον” ψήφισαν θετικά με τη σημείωση πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των θέσεων των παραγωγών και κατέθεσαν την εναντίωσή τους στο νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και υπέρ των ενστάσεων που έχει εκφράσει η Ομοσπονδία των παραγωγών και των εμπόρων. 

Παρών στον κανονισμό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτοντας ψήφισμα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, ενώ κατά του κανονισμού ψήφισε και η Ανυπότακτη Κίνηση εκφράζοντας την αντίθεση της στο νέο νομοσχέδιο. Τέλος, η “Ανάπτυξη Τώρα” απείχε από τη διαδικασία της ψήφισης του κανονισμού εκφράζοντας αρκετές αντιρρήσεις.